Serija “I May Destroy You”: Mogu da me povrede i ozbiljno da me povrede

Glumica i scenaristkinja Mikaela Koen u intervjuu za “The Guardian” nije ni najmanje pogrešila kad je rekla: “Izučavaće našu dejting generaciju kad nas više ne bude bilo“. Dobro je znala šta je htela da poruči u debitantskom komičnom prikazu dvadesetogodišnjakinje “Chewing Gum” koja je i dalje devica, dok svet oko nje ne prestaje da dahće, slinavi i šapće o seksu kao da je po sredi neobavezan odlazak u klub petkom uveče, a ne oblik intimnosti koji neretko tera nesigurnosti i traume na videlo. Bilo je joj je potrebno nekoliko godina iskustva, nesiguran korak u tridesete i lična trauma pre nego što je napisala “I May Destroy You“. Antiteza televizijskog prvenca koji humorom prikriva problem savremene generacije u drugom krugu mnogo surovije i transparentnije upire prstom u generalni problem, uslovno rečeno, naše generacije. Ako će se u budućnosti izučavati aktuelna dejting scena, tako će i prva sezona serije Mikaele Koen “I May Destroy You”.

Dvanaest epizoda kasnije (koliko je HBO Enterprises dostavio za recenziju) razne emocije su se sjatile nad glavom. Osunčani uvod u seriju okupan žutilom italijanskih ulica dok se Arabela (Mikaela Koen) oprošta od senzonske ljubavi je mudro namigivanje publici da prisustvujemo raskolu od onoga što je bilo u “Chewing Gum” i da ulazak u taksi nas vodi na sledeće stajalište u kojem sunce zorom retko kad sviće.

Arabela je internet senzacija i autorka romana “Hronika milenijalca kojem se sve smučilo”. Vrcava tridesetogodišnjakinja je gradska faca sa malim brojem prijatelja i lakim pogledom na život. Više ga drži u džepu, nego što u njega gleda kao u boga, u strahu šta će se sutra desiti. Tako je i pristupila neobaveznom izlasku sa poznanicima. Iako joj za vratom dišu agenti iz izdavačke kuće koji čekaju nacrt nove knjige, u umu Arabele, kao i kod većine milenijalaca, đuska misao – kad se vratim iz grada neću spavati i sve ću završiti na vreme.

Foto: HBO

Međutim, Arabela se sledećeg jutra budi sa čvorugom na glavi, otvorenom ranom od udarca i mutnim sećanjema na prethodno veče. Jedino čega se seća je zvuk lupanja vrata dok se nepoznati momak nadvija nad njom.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

SERIJA “CHEWING GUM” JE PROBUDILA MOJE KOMŠIJE ZBOG GLASNOG SMEJANJA


“I May Destroy You” u toku prve dve epizde se razmotava kao san pod visokom temperaturom. Teško je sa sigurnošću potvrditi da li smo se prijavili za komediju, situacioni žanr ili tragediju. Stvari donekle postaju jasnije i emotivno kreću da grizu kožu nakon scene u policijskoj stanici u kojoj Arabela prepričava sećanja o večeri koja će promeniti dalji tok radnje. Udarac pesnicom posred lica je peta epizoda u kojoj agentkinja iz izdavačke kuće prvo upućuje zabrinuti pogled Arabeli jer je upravo saznala da je njen klijent silovan, a potom poput ajkule izgovara: “Beži odavde. Želim odmah tu priču”.

Dobro došli u surovi svet u kojem korporativna empatija je ekvivalent za prodaju sopstvene duše zarad tuđe zabave. Dobro došli u svet u kojem “ne” nekim čudom znači “da” jer svi žele da imaju seks, kako to misliš ne želiš ga. Jer ako kažeš “ne” to je samo tvoja psihološka igra da dodatno potpališ partnera.

Foto: HBO

“I May Destroy You” radi direktno na povređivanju glavne junakinje. Korišćenje njenog bola za zabavu, što sadiste u stvarnom životu, što sadista sa tastaturom i telefonom u ruci. Mikaela Koen ispričaće u toku 12 epizoda šta znači fraza “mogu da te uništim”, ali i ona koja je popularna u našim internet okvirima: “Mogu da me povrede, ali ne i da me povrede”. Mogu da te povrede i ozbiljno da te povrede.

Mikaela u fantastičnoj studiji slučaja i analizi generacije koja će sigurno biti deo detaljne metodološke analize u godinama koje dolaze otkriva dosta o svom privatnom žviotu, ali i životu tridestogodišnjaka koji još uvek nisu naučili šta znači “pristanak”.

I May Destroy You
Ocena
4.8
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“I May Destroy You” je neobičan spoj više žanrova jer je i život jedno nadžanrovsko igranje od horora do romantične komedije. 

volim

  • savremena studija slučaja
  • otvorenost autorske serije da priča o neslavnim događajima
  • humor u sveopštem crnilu
  • zdrav i razuman pristup temi

Ne volim

Najčitanije

Pročitaj još