Serija “Chewing Gum” je probudila moje komšije zbog glasnog smejanja

Duhoviti prijatelj je majstor da priče iz svakodnevnog života podigne na viši nivo dodavajući detalje koji se nisu dogodili, ali savršeno služe u izgradnji komičnog narativa. Rezultat je gromoglasan smeh koji se prolama u kafiću, dok nadrndani gosti zavide što se vaš produženi espreso sa mlekom više isplatio nego njihov. Gotovo identičan efekat postiže britanska kreatorka, rediteljka i glavna glumica serije “Chewing Gum” Mikaela Koel u pripovedanju apsurdnih događaja dvadesetčetvorogodišnje device.

Inspirisana stvarnim likovima i lokacijom Koel je radnju stikoma smestila u radničko britansko naselje u kojem je odrasla. Glavna junakinja Trejsi je odrasla pored hriščanski radikalno nastrojene majke i sestre koje u svakom aspektu modernog društva vide greh i Satanu. Religijska ostrašćenost ide toliko daleko da su grafički dizajneri zasigurno osuđeni na pakao i jedini sigurni put u ruke božje je odricanje bilo kakvog ovozemaljskog zadovoljstva.

Je l’ neko rekao seks? 

Društveno nesnađena Trejsi ima 24 godine, nema preterano razvijene veštine interpersonalnih odnosa, na zidu ima okačene postere idola – Isusa i Bijonse, i više je nego uznemirena činjenicom da svi njeni prijatelji imaju seks, a ona je osuđena na vezu sa još jednim hiršćanskim fundamentalistom kome ne pada na pamet da je pipne pre braka. Mada, vrlo je upitno da li želi uopšte da je dotakne.

Odluča Trejsi je spremna da umre samo da se konačno dogodi ono o čemu svi pričaju. Neobuzdana seksualna želja i manjak samosvesnosti vode Trejsi na najluđa i najkomičnija životna mesta. Od prve prave simpatije – neshvaćenog pesnika, preko uglađenog gospodina iz bogatog kraja koji diluje teške droge, pa do seks žurke na koju je niko nije pozvao.

Foto: Chewing Gum / Netflix

Mikaela Koel koristi fragmente svog života, lično interesovanje za spiritualizam, klasni društveni poredak i kulturu erotizacije kako bi Trejsi vozila na balerini u luna-parku u šestoj brzini.

Odlična postavka i problematika glavnog lika ništa ne bi značila da nije potpuno apsurdnih komičnih situacija koje se neprestano događaju. Serija ima nekoliko vrlo rizičnih šala koje igraju na kartu rasizma, seksualnosti i izgleda, ali briljantno konstruisane da je nemoguće, a ne ostati u šoku sa ogromnim osmehom na licu.

Komedija se oslanja na pop-kulturne reference, neprijatne situacije sa roditeljima, bivšim partnerima i prijateljima su više puta rezultirale gromoglasnim smehom koji je sigurno probudio komšiluk.

Chewing Gum” pripada podžanrovskoj kategoriji stikoma koji počiva na apsurdu koji može, a i ne mora nekom biti zabavan i duhovit jer humor, kao i strah, su krajnje subjektivna stvar. Ali, kad bi život bio apsurdni sitkom izgleda bi kao “Chewing Gum”.

Prati Dedu na ↓

2 Komentari

  1. Deda Milorade stranica ti je izvrsna ali imam jednu molbu (nemam pojma jel to dozvoljeno) da navedes stranicu odakle si strimovo,download itd. ovu seriju CHEWING GUM pa nigdje da nadjem postenu stranicu ili torent pa da pogledam.Unaprijed zahvalan tvoj fan.

    • Nerko, hvala ti. Ne ostavljam linkove zbog kršenja autorskih prava. U slučaju Chewing Gum serija je dostupna na servisu Netflix.

Comments are closed.

Pročitaj još

Najčitanije

Dedin izbor: Najbolje serije 2020. godine – za sada

Ako je nešto sigurno, onda je sigurno da 2020. godina još uvek nije završila sa nama. Neobičan početak televizijske i striming godine pratile su...

Trejler “The Boys” 2. sezona: Šta je sa glavom? Glava otpada gospođo!

Subverzivna superherojska serija "The Boys" posle godinu dana krčkanja na tihoj vatri spremna je za povratak na Amazon Prime 4. septembra. Za razliku od prošle...

Film “The Platform (El Hoyo)”: Kad bi “Parasite” bio horor

Dobro došli u centar za samokontrolu, tako ga barem naziva glumica Antonia San Huan u ulozi provodadžije između državne administracije i ljudi koji se...

Serije koje ne mogu da zamene “Dark”, ali možete da probate

Stanovnici gradića Vinden i njihove multidimenzionalne sudbine u paradoksu vremena i prostora dobro su se podvukli pod kožu ljubitelja misterije i naučne-fantastike da je...

Ako su vam se smučile serije i filmovi, našao sam nam novu zabavu – podcast

Mislio sam, ma nisam mislio bio sam siguran, da karantin podnosim kao šampion. Posao obavljam od kuće, ne moram da se akam (u prevodu...