Serija “His Dark Materials” 2. sezona: Bolja od prve sezone, ali i dalje nije odlična


NapomenaZa potrebe recenzije HBO Enterprises omogućio je skrining pet epizoda za recenziju (od ukupno sedam). Serija zvanično startuje na domaćem HBO-u 17. novembra.


Njegova mračna tkanja, pisca Filipa Pulmana, posmatrajući sa strane deluje kao još jedna epska-fantazija o magičnom svetu koji negira pravila zdravog razuma. Alitiometar (kompas) koji može da odgovori na svako pitanje (ukoliko prokljuvite njegovu komplesnu simboličnu prirodu), daimon (duša čoveka) koja dobija svoj finalni oblik u vidu životnje, kad se dosegne zrelost, veštice, medvedi ratnici, Magisterjum kao religijski stub društva koji zloupotrbljava reč – jeres, paralelni svetovi i devojčica neobičnog imena Lajra Balakva stoje u centru ove na momente ne preterano jasne priče. Kompleksna priroda Pulmanovog dela iza magične prašine, koja povezuje ko zna koliko dimenzija, krije subverzivnu fantazijsku prirodu priče i indirektnu kritiku religijskog ekstremizma, koji u fikciji, ali i u realnosti, pre ili kasnije dovodi do neminovnog sukoba. Teška srca, ali mora se priznati, da je prva sezona serije “His Dark Materials” imala sve elemente za uspeh – produkcijske vrednosti, glumce i materijal vredan zlata, ali scenarijska lenjost, siva i dosadna dramaturgija sa deficitom adekvatne ekspozicije naracije učinili su je teškom za gledanje i povremeno bolno dosadnom. U drugom televizijskom poglavlju daleko je zaraznija i dinamičnija, iako ne može da izbriše činjenicu da je prethodnih osam epizoda suvoparni uvod koji se mora valjano savladati, u protivnom, nastavak će još teže pasti. 

Scenarista Džek Torn naučio je lekciju iz prve sezone. Umesto emotivno praznih likova, koji iz epizode u epizodu upadaju sa svih strana, a do kojih je retko kome stalo, nastavak je fokusirao samo na nekoliko aktera i promenio neke ključne tačke iz Pulmanovog serijala. Knjiga kao knjiga ne može da funkcioniše na srebrnom ekranu isto kao i na papiru. Doslovni prevod dela u prvoj sezoni se pokazao kao greška, pa je ovaj put komplikovanu priču za nijansu pojednostavio i dinamički je približio publici.

Posle vrlo traljave prve epizode druge sezone koja je slika i prilika svih grehova prve sezone, “His Dark Materials” hvata maestralan zamah u drugoj epizodi i zna šta radi sve do pete (pet epizoda je ustupljeno za recenziju).

Foto: HBO

Nakon što je Azrijel napravio prostorni procep, Lajra i dečak Vil se prvi put susreću u međusvetu – u mediteransko-italijanskom gradiću, napuštena zona kojom tumara grupa dečaka i devojčica. Odrasli u ovom svetu nisu imali šansu, zbog maglovite pretnje koja isisava njihove duše. Pokušaj gospođe Kolter (Rut Vilson) da izvrši duševnu lobotomiju, odvajajući decu od njihovih daimona, imao je za cilj da se svet oslobodi greha.

Foto: HBO

Iako je kod nas duševna životinja iz sveta “Njegova mračna tkanja” prevedna kao “daimon” u jednom od razgovora imeđu Vila i Lajre, dečak je pita – šta je zapravo Pan (daimon koji prati Lajru). Kad izgovori reč, koja doslovno znači “demon”, Vil odgovara da u njegovom svetu demoni ne predstavljaju ništa dobro. Iako je u pitanju igra reči, gospođa Kolter i njena ideja da će svet postati bolje mesto ako ga nasele ljudi koji su odvojeni od svojih daimona ili demona, poklapa se sa mantrom poimanja greha – jeres / demon.

Foto: HBO

Susret Lajre i Vila za veštice je samo početak drevnog predskazanja. Počinje era novog sveta ili će sve dimenzije biti uništene. Magisterijum i dalje odbija da prizna dejstvo prašine, iako nad njihovim glavama lebdi svetleći portal. Umesto zdravog razuma i prirodnog balansa u Lajrinom svetu veštice i religijski zaluđenici na korak su od sukoba koji preti da uništi čitavu zemlju.

Nemilosrdna gospođa Kolter ima novi plan za svoju ćerku i otvorenu dimenziju, dok Lajra i Vil se šetaju između mediteranskog gradića i sveta koji je nama poznat. Susret nuklearne fizičarke i junakinje hvata za ruku “His Dark Materials” i vodi na putovanje između dimenzija i mračnih kutaka u kojima počivaju grabljivci duša.

Foto: HBO

Serija je ovaj put konačno pronašla svoj tempo i način na koji će da preokupira pažnju gledalaca. Svaki put kad kamera sklizne na Rut Vilson u ulozi Kolterove “His Dark Materials” dobija fašističko-zloglasni ton. Glumica dobro zna ko je i šta je njen lik i ne trudi se da ga učini empatičnim, već ga oživljava u vojničko-sablasnom tonu jer nikad se ne zna koji je sledeći manipulativni trik ove zlokobne žene.

Produkcijski spektakl i posvećenost detaljima svakako su još jedan pozitivan poen za drugu sezonu. Priča povremeno ne zna šta će sa pojedinim likovima i događajima, pa u skoro svakoj epizodi postoje filer elementi koji razvlače već komplikovanu žvaku. Iako je priroda dela Filipa Pulmana sama po sebi mračna, odluka kreatora serije da je prilagode “porodičnom iskustvu” sprečava je da načini korak koji bi je učinio odličnom. Ali, u odnosu na prvu sezonu, druga je svetlosnim godinama bolja.

“His Dark Materials” iako insistira na magiji prašine sveta koji upoznajemo, povremeno pati od manjka te iste prašine u koju se kune i naziva jeresom.

His Dark Materials druga sezona
Ocena
3.8
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

Druga sezona “His Dark Materials” debelo će nagraditi one koji su voleli i gledali prvu sezonu. Višeslojna priča je začinjena i servirana vruća. 

volim

  • Rut Vilson kao gospođa Kolter
  • usložnjavanje priče i paralelne dimenzije
  • produkcija i vizuelni aspekt su raj za oči
  • pitkija i mnogo zanimljivija za gledanje

Ne volim

  • delovi priče koji plutaju u vazduhu – nerazjašnjeni i sami po sebi zbunjeni jer ne znaju kako da se iskobeljaju iz čvora

Najčitanije

Pročitaj još