Šta posle “Parasite”? Filmovi Bong Džun Hoa koje treba da pogledate

Ukoliko ste dan za nama proveli ispod nekog kamena ili van dometa na mestu gde nema interneta onda ne znate da je glavna faca ovgodišnje dodele Oskara Bong Džun Ho, reditelj i scenarista najboljeg filma prošle godine “Parasite”. Posle četiri glavne nagrade koje je u treptaju oka zbrisao južnokorejski film (Najbolji film, Najbolji reditelj, Najbolji scenario i Najbolji internacionalni film), Hoa u narednom periodu očekuje televizijska verzija filma “Snowpiercer” na kojoj je u ulozi izvršnog producenta i HBO televizijska verzija njegovog hita “Parasite“. Sada je i zvanično “Parasite” postaje serija. Ali šta pogledati posle “Parasite”?

Ako niste upoznati sa filmografijom Bong Džun Hoa sad je pravi trenutak da iskoristite naredni vikend ili slobodno vrema kako biste savladali gradivo. Korejac je bio ulozi scenariste, reditelja i producenta na narednim filmovima koje treba da pogledate posle filma “Parasite“.

Okja

Film koji je nastao u saradnji između Bong Džun Hoa i Netflix-a prati priču devojčice koja odrasta uz genetičko modifikovano džinovsko prase – nešto između dobroćudnog nilskog konja i mitskog stvorenja. Film o ugroženoj životnoj sredini i ideji Lusi Mirando (Tilda Svinton) da spase svet velikim prasićima je kao i svaki Hoov film neobično genijalan.

Sea Fog

Bong Džun Ho u ulozi scenariste u film “Sea Fog” zasnovan je na istinitoj priči o imigrantima koji su živote izgubili na brodu koji im je obećao bolji život. I pored polarizovanih kritika filma “Sea Fog” je još jedan u nizu filmova o borbi za goli život.

Snowpiercer

Rediteljski i scenarijski proboj Bong Džun Hoa na američko tržište započelo je adaptacijom francuskih grafičkih novela Žakea Loba. Nakon što je svet postao snežna kugla i ljudska populacija je stala u jedan voz, nije bilo drugog izbora nego da kao u i svetu koji su ostavili za sobom se podele na klase. Najniži su u poslednjem vagonu, najbogatiji u prvom.

Mother

Hoova drama o majci i mentalno obolelom sinu je priča o životnom hororu. Nakon što se sin žene koja jedva sklapa kraj sa krajem dovede u vezi sa ubistvom nepoznate devojke, očajna zbog pravnog sistema koji ignoriše dokaze, majka preuzima stvari u svoje ruke.

The Host

The Host je jedan od najpoznatijih filmova Bong Džun Hoa. Negde između horora i komedije priča o čudovištu koje hara gradom je ubedljivo najbolja vožnja u filmografiji Oskarovca.

Antartic Jurnal

Hoov scenarijski doprinos na debitantskom rediteljskom filmu Jim Pil Sunga je psihološki triler o ekspediciji na Antartiku i borbi za život sa nečim vrlo zlokobnim.

Memories of Murder

Film koji prati priču o prvom serijskom ubici u Južnoj Koreji u periodu 1986. do 1991. godine je među prvim Bongovim filmovima koji je doživeo ogroman uspeh u matičnoj zemlji. Ovo je možda jedan od mojih omiljenih filmova o serijskim ubicama – obratite dobro pažnju na njega.

Barking Dogs Never Bite

Rediteljski debi Bong Džun Hoa počinje krajnje naivno i kao svi filmovi reditelja postane nešto potpuno drugo. Priča prati profesora koji ne može da podnese lavež pasa i smišlja plan kako da ih se reši. To je samo početak mnogo veće priče.

Najčitanije

Pročitaj još