Ko će (možda) biti nominovan za Oskara 2020. godine

Svečana 92. po redu dodela Oskara zakazana je za 10. februar 2020. godine. I dok se zvanične nominacije za filmove, glumce, reditelje i scenariste očekuju za dva meseca, prva šuškanja po holivudskoj avliji su počela. Oskarovska sezona filmova je uveliko otpočela, pa se u drugoj polovini novembra i u decembru očekuje rafalna paljba filmskih kuća koje će predstaviti svoje najbolje oružje u ovogodišnjoj borbi. Za sada filmska godina je bila podjednako tanka kao i prethodna jer na prste ruke mogu da se izbroje filmovi koji su ostali publici u pamćenju. Skorsezeov “Irishman”, film “Bombshell” i još nekoliko očekivanih naslova mogu da promene situaciju uoči nominacija, ali situacija je trenutno ovakva.

Godinu iza nas od većih filmskih naslova, isključujući blokbastere (na Marvel mislim), obeležili su “Joker” i “Once Upon a Time in Hollywood“. Nekoliko indi filmova, potecenjenih i ne preterano popularnih mogu da se dograbe nominacija, kao što je prošle godine Glen Klouz za “The Wife“, ali ne predstavljaju neku veću pretnju glavnim kandidatima.

Ovo su filmovi, glumci, reditelji i scenaristi za koje se priča da mogu da se domognu nominacije, a možda i glavne nagrade.

Najbolji film

Foto: Columbia Pictures / Sony

Kategorija za najbolji film je večito najproblematičnija. Najčešće se dogodi da nominaciju dobiju oni koji su debitovali u oskarovskoj sezoni, odnosno – novembar, decembar. Retko, kao u slučaju “Get Out” Džordana Pila, ostvarenja koja su se pojavila do septembra se domognu počasnog mesta. Dakle, retki su srećnici koji uspeju da prežive čitavu godinu da ostanu u pamćenju, što ujedno govori kakva je situacija na filmskom nebu.

Glavni kandidati ove godine za nominaciju su: 


The Irishman – Martin Skorseze

Once Upon A Time in Hollywood – Kventin Tarantino

Marriage Story – Noah Baumbach

Little Women – Greta Gervik

Parasite – Bong Džon-ho

Pain and Glory – Pedro Almodovar


Od navedenih filmova publika još uvek nije videla Marriage Story koji će debitovati na Netflix-u krajem godine, Little Women koji se takođe očekuje u decembru, kao i Almodovarov.

Navedeni filmovi su najbolje prošli kod kritike sa ocenama koje se kreću između 93 i 99 odsto na Rotten Tomatoes sa etiketom – kandidat za Oskara.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

“Joker” će vas udariti u glavu, nabosti u stomak i ostaviti da ležite


Od potencijalnih kandidata mogući upad mogu da naprave “Bombshell”, “Joker”, “The Farewell”, “The Two Popes” i “Us”. 

Ništa nije konačno, ali ovo je otprilike situacija.

Iako u Evropi očekuju da “Joker” dobije nominaciju to se najverovatnije neće desiti zbog vrlo negativne kritike i loše reputacije filma u Americi.

Najbolji reditelj

Foto: Netflix

Najmanje ozloglašena kategorija koja je uvek manje ili više bila pravedna. Ovde neće biti nekih iznenađenja i koplja će se lomiti na relaciji Tarantino – Skorseze.

Glavni kandidati za nominaciju su:


Martin Skorseze za The Irishman

Greta Gervik za Little Women

Bong Džon-ho za Parasite

Kventin Tarantino za Once Upon a Time in Hollywood

Pedro Almodovar za Pain and Glory

Terens Malik za A Hidden Life


Potencijalni uzurpatori na listi su Tod Filips za Joker, Džej Roač za Bombshell, Lulu Vang za The Farewell i Taika Vaititi za Jojo Rabbit.

Najbolji glumac

Foto: Warner Bros. Pictures

Ovo će biti jedna jako bolna kategorija koja će sigurno rezultirati na način koji se ljudima neće dopasti. Ako pitamo publiku nagrada i nominacija je sigurna za Hoakina Finiksa, međutim, sigurna je nominacija, ali ne i pobeda.

Potencijalni kandidati koji igraju protiv Finiksa imaju filmove sa mnogo boljim ocenama i blagonaklonijim kritikama. Bojim se da će pomenuta loša percepcija filma poprilično uticati na film Joker što je dodatno potpomogla neobična promo turneja Hoakina Finiksa koji nije čovek za intervjue pred kamerama. Nažalost, Akademija ne voli čudne ljude, poput Finksa koji se nije snašao najbolje prilikom gostovanja koja se vode pod etiketom “oskarovska kampanja za ulogu i film”.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Once Upon A Time in Hollywood ima sve elemente koje publika mrzi


Glavni muški kandidati za nominaciju su:


Adam Drajver za Marriage Story

Robert Deniro za The Irishman

Leonardo Dikaprio za Once Upon a Time in Hollywood

Hoakin Finiks za Joker

Džonatan Prajs za The Two Popes


Najveći deo kritičara ističe Adama Drajvera kao glavnog kandidata ovogodišnje dodele Oskara.

Potencijalni uljezi su Kristijan Bejl za “Ford v Ferrari”, Antonio Banderas za Pain nad Glory i Robert Patinson za The Lighthouse.

Najbolja glumica

Foto: A24

Ulazimo ponovo u sigurnu zonu bez mnogo trzavica jer kad su glavne ženske uloge ne bi trebalo da bude nekih većih šokova i obrta. Najveća zvezda ovogdišnjeg Oskara će sigurno biti Rene Zelveger za film Judy, a ostale nominovane će se boriti sa njenom glumačkom bravurom.

Glavne kandidatkinje za nominaciju su:


Lulu Vang za The Farewell

Skarlet Johanson za Marriage Story

Lupita Nijango za Us

Sorša Ronan za Little Women

Šarliz Teron za Bombshell

Rene Zelveger za Judy


Potencijalnih protivkandidatkinja nema mnogo, ali može da se dogodi nominacija Džulijan Mur za film Gloria Bell i za Elizabat Mos za Her Smell.

Najbolji scenario

Foto: Promo

Još jedna mirna kategorija u kojoj ne bi trebalo da bude trzavica. Nominacija i nagrada najverovatnije idu u ruke Lulu Vang za The Farewell ili Bong Džon-hoa i Džin Von Hana za Parasite.

Glavni kandidati za nominaciju su:


Čarls Randolf za Bombshell

Lulu Vang za Farewell

Noah Baumbach za Marriage Story

Kventin Tarantino za Once Upon a Time in Hollywood

Bong Džon ho i Džin Von Han za Parasite


U kategoriji može da se dogodi nominacija za Roberta Egersa i Maksa Egersa za film The Lighthouse ili za Torensa Malika za film A Hidden Life.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “The Farewell”: Ne plačem, ne plačem, ne plačem…


Što se tiče sporedne uloge muške i ženske pominju se Vilijem Defo za The Lighthouse, Džejmi Foks za Just Mercy, Al Paćino za The Irishman, Bred Pit za Once Upon a Time in Hollywood, Lora Dern za Marriage Story, Skarlet Johanson za Jojo Rabbit, Florens Pju za Little Women i Margo Robi za Bombshell. 

Na koje filmove treba obratiti pažnju

Foto: Promo

Ono što je primetno kod ovogodišnjih potencijalnih kandidata za Oskara su imena filmova koja se vrte u krug. Obično oni koji bi mogli u kategoriju za Najbolji film ujedno su uzeti u obzir i za druge kategorije.

Pre nego što krene oskarovska groznica do ceremonije treba obratiti pažnju na sledeće filmove.

The Irishman, Once Upon A Time in Hollywood, Marriage Story, Little Women, Parasite, Pain and Glory, Bombshell, The Farewell, A Hidden Life, The Two Popes, The Lighthouse, Judy i Joker. 

Najčitanije

Pročitaj još