8 knjiga za maj da prolećna depresija prođe lakše

Moram da priznam da sam se ulenjio sa knjigama. Nimalo pohvalno, ali dobro je što sam se konačno setio da ispravim nepravdu. Klimatavi prolećni dani koji ne mame da se izađe iz kuće i leto koje se približava su idealno vreme da se napravi jedna gomilica knjiga za ne daj bože i za ubijanje prolećne depresije.

Kao i do sada nekoliko knjiga koje su prevedene i jedna na engleskom.

Teri Pračet – Nevidljivi akademci

Foto: Laguna

Serijal romana o Disksvetu je takoreći azbuka za ljubitelje komične fantastike. Gospodin Pračet je otac, sin i sveti duh humora i magijskih elementa, kao i svetskih folklornih referenci. U romanu o nevidljvim akademcima – čarobnjaci Nevidljivog univerziteta treba da odigraju fudbalsku utakmicu i da pobede bez korišćenja magije. Više nego dovoljno da zaronite u svet Terija Pračeta.

Džordž R.R. Martin – Vatra i krv

Foto: Laguna

U televiziskoj sezoni u kojoj vlada Game of Thrones šta je najbolje čitati? Pa, Game of Thrones. Maestro nas vodi nekoliko vekova pre događaja u Igri prestola. Kuća Targerijen je jedina porodica koji gospodari zmajevima i koja je preživela propast Valirije. Knjiga nas vodi do čoveka koji je skovao Gvozdeni presto, Egona Osvajača, i prati njegova pokolenja u borbi da ostanu na počasnom mestu.

Frederik Bakman – Brit-Mari je bila tu 

Foto: Laguna

Dovoljno je reći da je u pitanju treći roman autora Čovek po imenu Uve i Moja baka vam se izvinjava. Bakman je ovog puta ustremljen na opsesivno-kompulsivnu Brit-Mari koja u 63. godini odlučuje da napusti brak i nađe posao. Ni manje ni više nego u gradu koji je ekonomski potonuo. Njena opsesivna želja za redom i čišćenjem je na testu jer sad živi u blatnjavom, bučnom gradom i cimerom pacovom.

Giljermo del Toro / Danijel Kraus – Oblik vode

Foto: Laguna

Sigurno se sećate oskarovca Giljerma i njegovog filma Shape of Water. Ovog puta umesto vizuelne naracije uz pomoć reči, stilskih figura i sposobnosti starog dobrog pripovedanja zajedno sa Danijelom Krausom genijalni reditelj je napisao knjigu. Fantastično!

Stiven King – Autsajder

Foto: Vulkan

Ko mene zna, zna da ne možemo bez Stivena Kinga – molim lepo. Priča o bacanju ljage na sportskog trenera Terija Mejltlenda koji je optužen za ubistvo dečaka postaje spektakl kad detektiv Ralf Anderson odluči da uhapsi osumnjičenog. Postoji jedan problem – izgleda da je za vreme ubistva Teri bio na dva mesta u isto vreme. Kako? Pa, čitajte.

Džon Bojn – Dečak u prugastoj pidžami

Foto: Vulkan

Berlin 1942. godine u jeku Drugog svetskog rata nije bio baš najsrećnije mesto za život, mada, gde je bio. Bruno sa porodicom se seli u novu kuću u čijoj blizini nema nikoga za druženje, niti za zabavu. Pored nove kuće je visoka ograda iza koje žive ljudi u neobičnim prugastim pidžamama. Bruno će upoznati dečaka, vršnjaka, koji nosi prugastu pidžamu, ali ih razdvaja ograda koju nije pametno preskočiti.

Ketrin M. Valente – Besmrtna

Foto: Vulkan

Nekada davno, u gradu koji se nekad zvao Sankt Peterburg, potom Petrograd, a onda i Lenjingrad, a zatim, mnogo kasnije, ponovo Sankt Peterburg, nalazila se dugačka uzana kuća u dugačkoj uzanoj ulici. Pokraj dugačkog uzanog prozora, prelepa devojčica Marja čekala je da je ptica uzme za ženu. Kada je ptica prvi put sletela, Marja je imala samo šest godina, a njena sestra Olga se udala. Drugi prosac je došao kada je Marja imala devet godina i odveo je njenu drugu sestru, Tatjanu. Nakon nekog vremena, treći prosac zaprosio je i treću sestru, Anu.

U tom istom gradu kraj mora, u toj istoj kući i istoj ulici, Marja i dalje sedi kraj prozora i čeka. Odavno nije videla nikakav nagoveštaj da će njen prosac doći. Ali kada čuje reči: Košcej Besmrtni dolazi preko brda i gora, na crvenom konju sa mamuzama na čizmama i prstenom u džepu, i zna tvoje ime, Marja Morevna“, neće joj preostati ništa drugo do da prihvati prosca kog joj je sudbina odredila.

Kaira Rouda – The Favourite Daughter

Foto: Goodreads

Džejn Haris ne može da sakupi delove uništenog života nakon smrti ćerke. Zarobljena je u zidinama doma okružena neizlečivom tugom i lekovima za spavanje. Posle dugo vremena Džejn pokušava da se ponovo konektuje sa suprugom i drugom ćerkom, ali dok je ona patila, oni su se promenili. Muž je previše zauzet, a ćerka distancirana i hladna, za razliku od ćerke koja ju je napustila. Ali, neki su spremni na sve da dobiju svoju porodicu natrag i ne pitaju za cenu.

Najčitanije

Pročitaj još