Film “Poslednji dvoboj” Ridlija Skota od 14. oktobra u bioskopima

Od 14. oktobra u bioskopima dugoočekivani istorijski spektakl „Poslednji dvoboj“ reditelja Ridlija Skota.

Drama koja provocira, tera na razmišljanje i koja je ispričana iz tri ugla, film „Poslednji dvoboj“ istražuje sveprisutnu, snažnu moć muškaraca, slabost pravdei snagu i hrabrost žene koja je odlučna da rasi za istinu. Očaravajuća knjiga Erika Džagera iz 2004. godine  „Poslednji dvoboj“ je istinita priča bazirana na istorijskim podacima o legendarnom dvoboju na smrt i poslednjem legalnom duelu. Na scenariju su radili Met Dejmon i Ben Aflek, dvojac koji je prošli put bio nagrađen nagradom Oskar za najbolji scenario za film „Dobri Vil Hanting“.

Pored Meta Dejmona i Bena Afleka, jednu od glavnih uloga u filmu ima Adam Drajver, glumac koji poslednjih godina niže uspehe na holivudskom zvezdanom nebu. Publika ga pamti kao oca iz filma „Bračna priča“, kao Kajlo Rena iz „Zvezdanih staza“, dok je ove godine na Kanskom festivalu zajedno sa Marion Kotijar dobio ovacije za mjuzikl „Anet“.

Ben Affleck as Pierre d’Alençon, Adam Driver as Jacques Le Gris, and Matt Damon as Jean de Carrouges in 20th Century Studios’ THE LAST DUEL. Photo by Jessica Forde. © 2021 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Ova istorijska drama u kojoj igra suprugu viteza, iznosi teške optužbe za silovanje i objedinjuje u jednoj osobi sve muke ženske opresije 14. veka  je drugi film u 2021. godini za Džodi Komer („Ubiti Iv“), dok je  prvi film „Glavni heroj“ u kom pored Rajana Rejnoldsa igra zavodljivu i borbenu Mili.

Ridli Skot je sasvim izvesno pravni izbor za režiju ovog ostvarenja jer pored toga što je osvedočeni poznavalac epskih drama, u prilog tome idu njegovi filmovi „Duelisti“ (1977), „Gladijator“ (2000), „Prometej“ (2012) i “Egzodus: Bogovi i kraljevi” (2014), njemu je i 2003. godine dodeljena viteška titula za doprinos sedmoj umetnosti.

Ova istorijska drama u kojoj supruga viteza iznosi teške optužbe za silovanje objedinjuje  u jednoj osobi sve muke ženske opresije 14. veka. Kralj Čarls VI objavljuje da će vitez Žan de Karuž (Met Dejmon) spor  izazvan sumnjom da je njegov štitonoša Žak le Gri (Adam Drajver) silovao njegovu suprugu (Džodi Komer) dok je on bio na ratištu, rešiti surovim dvobojem.

Kada su društvena očekivanja u pitanju, ona su vođena kodeksom viteza, insistucija poput crkve, suda, kralja koji je tinejdžer, jasno je da žene u vremenima punim nasilja nisu imale mnogo prava već su isključivo zavisile od zaštite muževa – što u slučaju filma „Poslednji dvoboj“ znatno povećava uloge.

Jodie Comer as Marguerite de Carrouges in 20th Century Studios’ THE LAST DUEL. Photo by Patrick Redmond. © 2021 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Muškarci kao što su Žan de Karuž i Žak le Gri bili su junaci njihovog vremena, ali nepouzdani naratori istorije. Ključna je Margaritina perspektiva, ona je „korektivni faktor“ njihovih neprikosnovenih pogleda na stvarnost.

Met Dejmon ističe: „Ovi muškarci su rođeni tokom stogodišnjeg rata. Jedino što su poznavali je nasilan život , pun silovanja, pljačkaških pohoda koji su glavno oružje rata. Bilo je neverpvatno nasilno, do te mere da daok sam čitao knjigu jedina priča koja ima emociju i koja vredi da se čuje je njena. Margaritina hrabrost koja isplivava pod užasnim pritiskom, ona je posramljena, ispitivana i ustala je protiv svih, zaista zadivljujuće“.

Publika može od 14. oktobra očekivati film “Poslednji dvoboj” u bioskopima.

Tekst: MCF MegaComFilm / PR

Najčitanije

Pročitaj još