Dokumentarac “David Attenborough: A Life on Our Planet”: Najvažnija stvar ove godine

Ironično, ali filmovi i dokumentarci posvećeni divljini, prirodnom balansu i planeti na kojoj živimo pripadaju kategoriji specifične i uske interesne niše. Izgleda da najveći deo publike ne interesuje kuća u kojoj obitava. Lampica, kao požari u Australiji, pali se samo onda kad Majka priroda uzdrma egocentrični ljudski svet, kojem je do prirode jedino stalo u formatu Instagram kulture. Uostalom, dovoljno je da se setimo polja lavande u Vojvodini i pomamu lajsftajl prodavača magle spremnih da naruše ono što nam je priroda dala jer lajk je taj koji donosi oglašivače na profil, a polje lavande je samo besplatno sredstvo zlupotrebe. Planeta na kojoj živimo sve nam je dala, poput ljutite majke koja maše prstom prema detetu jer nije ispunilo očekivanja, a dobilo je sve uslove. Umesto prilogođavanja prirodi došlo je do obratnog procesa, prirodu smo prilagodili sebi. Poput nezaistih parazita, nikad nam nije dovoljno i želimo još. Postoji jedan problem – svemir jeste beskonačan, ali resursi planete Zemlje nisu.

Dejvid Atenbor, birtanski voditelj, ekolog, kreator brojnih dokumentaraca o prirodi i planeti koja je uveliko prenaseljena, posle 60 godina karijere i 93 godine života relativno kratkim, ali efektnim i vizuelno maestralnim dokumentarcem “A Life on Our Planet”, svestan da neće živeti još 100 godina, ostavio je narednim naraštajima oproštajno pismo. Upozorenje da trend trend rasta broja ljudi na ovoj planeti, zloupotreba prirodnih resursa i ozbiljan deficit netaknute i divlje prirode neminovno će dovesti do katastrofe koja se već uveliko sprema.

Simbolično dokumentarac otvara opustošen predeo oko Černobilja koji je posledica nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986. godine. Teoretičari zavere sad bi započeli diskusiju o tome kako nije istina da je incident sredinom osamdesetih kriv za prirodnu neravnotežu koja se desila u ovom delu Evrope, ali ako koza laže, rog ne laže. Atenbor praveći paralelu pre i posle, nekad i sad, snimcima i narativom, u slučaju Černobilja akcentuje da priroda uvek nađe svoj način da se regeneriše. Jer nema te ljudske greške koju ona ne može, a da ne pokuša da ispravi.

Prirodnjak koji se 60 godina bavi čudesima planete na kojoj živimo nema nameru da dokumentarcem gura prst u oko ili da krivi savremeno društvo, tehnologiju i industijalizaciju, njegova uloga je pomirljiva sa najboljom namerom upozorenja kuda naredne decenije vode ovaj svet.

Foto: Netflix

Pored zastrašujućih podataka o utrostručenju svetske populacije u periodu od pedesetih godina prošlog veka pa do danasm, sa potencijalom rastom na 11 milijardi u narednim decenijama, i dvostrukom smanjenu divljih predela koji su neminovno doveli do pomeranja prirodne ravnoteže, naročito okeana, “A Life on Our Planet” nudi praktična i efektna potencijalna rešenja za budućnost, kritikujući šta smo sve pogrešno učinili. Dejvid poput mudrog profesora otkriva kako da se čovečanstvo ne suoči sa mnogo gorim ekološkim posledicama, siromaštvom i masovnim umiranjem – jer kovid-19 nije ništa šta bi moglo da se desi.

Dejvid Atenbor odlučio se za jednostavni način naracije u dokumentarcu kako bi svaki gledalac imao jasnu ideju o čemu govori, bez zalaženja u detalje i naučne sitnice koje bi ih omele u razumevanju celokupne slike.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Dokumentarac “The Social Dillema”: Bacićete telefon u frižider


Spektakularan način na koji je snimljen je nešto što nijedan blokbaster i milionski CGI ne može da učini. Ako vaš dom ima 4K televizor koji podržava Dolby Vision, “A Life on Our Planet” je ravan bioskopskom iskustvu.

Autor dokumentarca u svom, budimo realni, oproštajnom radu želi da sruši koncept da je ono čime se bavio celog života isključivo polje interesovanja malog broja ljudi. Nema dileme da je ovo najvažnijih 80-ak minuta koje treba da potrošite u svom životu, ne samo zbog edukacije, ali i zbog generalne svesti o mestu na kojem živite jer kao i posle velikog požara, rešavanje posledica nije sprečavanje uzroka.

Dokumentarac A Life on Our Planet
Ocena
5
  • Režija
  • Atmosfera

Presuda

“A life on our planet” je poput lekcije iz istorije. Mora da se obnavlja s vremena na vreme, u protivnom zaboravili smo ono što nam je važno i zbog čega stalno grešimo. 

volim

  • praktičan i jednostavan pristup
  • odsustvo patetisanja ili agresivnog koncepta – vi ste krivi
  • spektakularna režija koja blista u 4K sa Dolby Vision

Ne volim

Najčitanije

Pročitaj još