Cargo: Film koji nema srećan kraj

Rediteljima i filmskim kućama je sve teže da održe pažnju gledaoca, naročito u trenutku kad sa svih strana sevaju blokbasteri, kad niko nema vremena da se posveti filmu i njegovoj analizi i kad je život postao brži od sunčeve svetlosti. Australijski film sa Martinom Frimenom u glavnoj ulozi o sudnjem danu koji je pogodio svet možda deluje kao akcioni triler o zombi apokalipsi, ali zapravo je o poslednjem trzaju ljudskosti u svetu u kojem više vrediš mrtav nego živ. Strpljiva publika i publika koja ne očekuje “Walking Dead” u filmskoj formi biće zadovoljna “Cargo-m”.

“Cargo” nas vodi u distopijski pustinjski svet u kojem je ostalo malo ljudi koji nisu zaraženi nepoznatim virusom. Bračni par Endi i Kej sa jednogodišnjom ćerkom Rozi žive na splavu. Daleko od obale, daleko od ljudi. Nakon što njihovi resursi za preživanjvanje se svedu na minimum, Endi i Kej moraće da se približe obali kako bi pronašli hranu. Na njihovom putu će se naći poplavljena mini-jahta sa dovoljno hrane za tri meseca, ali u nesrećnom spletu okolnosti Kej će ujesti nepoznato stvorenje iz vode. Nesrećnoj ženi je ostalo 48 sati života pre nego što se virus aktivira i pretvori je u hodajućeg mesoždera. Bračni par i ćerkica traže novi svet koji će im pružiti sigurnost i mir.

Reditelji Bon Holing i Jolanda Ramke napravili su “Cargo” kako bi bacili drugo svetlo na post-apokaliptični svet. Samoživi i surovi ljudi, plemena koja veruju u duhove koji mogu da izleče obolele i vera u bolje sutra popločana lošim namerama su nešto drugačiji pristup već poznatom žanru koji dominira godinama na televiziji i filmu.

“Cargo” na momente u karakterizaciji likova podseća na roman Stivena Kinga “Uporište” i sa akcentom na generalnu želju glavnog protagoniste da spase ćerku od novog svetskog poretka.

Kao i većina filmova koji pokušavaju da sagledaju iz drugog ugla već poznate priče i “Cargo” pati od sporijeg tempa priče sa akcentom na emotivnu borbu glavnih junaka.

“Cargo” nije si-fi, horor-triler, već survival priča o svetu koji nema srećan kraj.

Pročitaj i: 

Jedan razlog je dovoljan da ne gledate “13 Reasons Why”

The Escape: Film uz koji ćete da plačeti ili da ga mrzite

 

Najčitanije

Pročitaj još