5 najboljih Tomb Raider igara

Davne 1996. godine gospođica Lara Kroft, zaljubljenik u egipatske gorbnice i katakombe, prvi put je prošetala digitalni šorts, u kombinaciji sa plavom majičicom (kasnije je došla bujna kika) kroz pikselizovane hodnike i platforme. Kompanija Core Design u saradnji sa izdavačem Eidos Interactive napravila je gejming revoluciju na polju grafičkog dizajna i platformsko-akcionih igara sredinom devedesetih godina. Heroina bujnih oblina je bila prva faca koja je harala džunglama, ukletim manastirima i grobnicama uz pratnju kamere iz trećeg lica. Prošlo je 24 godine otkako se gejming zajednica poklonila Lari Kroft. U međuvremenu Core Design je zabrljao sa nastavkom “Angel of Darkness” koji ga je odveo u zvaničnu propast, a avanture čuvene grobarke su prešle u ruke Crystal Dynamics, potom u Eidos Montreal. Akciona heroina nema nameru da ide u penziju jer 14. septembra izlazi treći deo drugog ributa o Larinim avanturama i Kroftova ima nove kečeve u rukavu.

Nova Lara izgleda i ponaša se mnogo realnije (i dalje daleko od surove realnosti), za razliku izoperisane verzije početkom 21. veka koja je imala grudi veće od glave i sposobnost da skoči 10 metara u dalj. I dok čekamo da vidimo nove avanture možemo da se podsetimo pet najboljih delova u serijalu Lara Croft: Tomb Raider.

5.Tomb Raider: Anniversary

U čast desetogodišnjice od izlaska prvog dela Tomb Raider, Crystal Dynamics je bio zadužen za modernizovanu verziju prve Larine avanutre. Retro osećaj u boljem grafičkom okruženju sa impresivnim gigantskim lokacijama i suludim terenskim preprekama i zavrzlamama budi nostalgiju i neprimetno nameće modernu mehaniku igranja.

Mana Anniversary su retki bagovi sa kontrolama i povremeno vesela kamera koja zna da odleti tokom važnog skoka od kojeg nam zavisi život, brak, karijera i fakultet.

4. Lara Croft and the Guardian of Light

Guardian of Light je napravio mehanički obrt u serijalu. Ptičija perspektiva, kooperativni način igranja, nalik na RPG igre, ali sa akciono-avanturističkim elementima je udahnuo novi život Lari Kroft. Suludo zabavno i zarazno, pa nije ni čudo zašto je ovaj deo pobrao najveće ocene od gejming sajtova i pohvale.

3. Tomb Raider II

Drugi deo Larinih vratolomija je dve godine nakon objavljivanja prodat u osam miliona primeraka. Miljenik fanova i kritičara izgleda kao neviđena kršina iz današnje perspekitve, ali veoma voljena i veoma dobra kršina.

2. Tomb Raider: The Last Revelation

Najduža i najteža u serijalu. Samo bog zna koliko mi je trebalo pre 18 godina da je pređem. Sećam se da sam bio zaglavljen u nakom gradu i šetao sam se danima u krug jer nisam imao pojma šta sledeće treba da uradim. To je bilo vreme pre YouTube-a i tutorijala – kako, šta.

Ovo je bila navodno poslednja Larina avantura jer grobarka na kraju ostane zarobljena u piramidi. Naravno, ko bi još želeo da ubije svoju zlatnu koku. U svakom slučaju Lara je živa da življa ne može biti.

1. Tomb Raider (2013)

Kad je objavljeno da će serijal Tomb Raider ponovo biti ributovan (prvi put sa igrom Legends) već su mnogi izgubili entuzijazam za Laru jer nove igre nisu donosile ništa novo u mehanici. Na iznenađenje novi Tomb Raider uveo je RPG elemente, odličnu akciju, pseudo open world način igranja i vrhunsku zabavu.

Koji je vaš omiljeni Tomb Raider?

Prati Dedu na ↓

Pročitaj još

Najčitanije

Dedin izbor: Najbolje serije 2020. godine – za sada

Ako je nešto sigurno, onda je sigurno da 2020. godina još uvek nije završila sa nama. Neobičan početak televizijske i striming godine pratile su...

Trejler “The Boys” 2. sezona: Šta je sa glavom? Glava otpada gospođo!

Subverzivna superherojska serija "The Boys" posle godinu dana krčkanja na tihoj vatri spremna je za povratak na Amazon Prime 4. septembra. Za razliku od prošle...

Film “The Platform (El Hoyo)”: Kad bi “Parasite” bio horor

Dobro došli u centar za samokontrolu, tako ga barem naziva glumica Antonia San Huan u ulozi provodadžije između državne administracije i ljudi koji se...

Serije koje ne mogu da zamene “Dark”, ali možete da probate

Stanovnici gradića Vinden i njihove multidimenzionalne sudbine u paradoksu vremena i prostora dobro su se podvukli pod kožu ljubitelja misterije i naučne-fantastike da je...

Ako su vam se smučile serije i filmovi, našao sam nam novu zabavu – podcast

Mislio sam, ma nisam mislio bio sam siguran, da karantin podnosim kao šampion. Posao obavljam od kuće, ne moram da se akam (u prevodu...