“The Power of the Dog” recenzija: Đavo je u detaljima i to genijalnim

Ništa nije onako kako izgleda. I fasada zna da prevari, što bi rekao naš narod “spolja gladac, iznutra jadac”. Ipak, obožavamo da upadamo u zamke jer tako su nas naučili. Upremo prst levo – on je negativac, upremo prst desno – on je heroj, pogledamo ispred nas – on je dobar čovek, ali neshvaćen, ali bez osvrtanja, to ne valja. Tako da čuvena fraza “what you see is what you get” (to što vidiš, to ti je tako – u doslovnom prevodu) pada u vodu jer ako nešto ljudi vole, vole da se obuku za druge. Odelo ne čini čoveka, ali društvena košulja je pravi izbor pre nego što se pređe prag. Izabrati dezen po ulozi koja vam pripada.

Rediteljka Džen Kampion u adaptaciji romana Tomasa Sevidža “The Power of the Dog” na navlači vodu na vodenicu moralnog kompasa i ispravnosti svakog počinjenog dela ili nedela, već pušta svoje voljene junake da se udave u njoj. U sopstvenim stereotipima, očekivanjima i društvenim kalupima koji su im dodelii i koje su sami izbrušili.

Braća Fil (Benedikt Kamberbeč) i Džordž (Džesi Plemons) iz Montane te proklete 1925. godine znali su koje mesto im pripada. Džordž se latio gospodstva, iako se obrukao pred univerzitetskim profesorima, ali ugled je ugled i zna kako se gradi bez diplome, a Fil se predao ogorčenosti i prašnjavom životu u štali. Dva brata, dva sveta, sebi naizgled dobri i dovoljni.

Nije udario brat na brata kada je u njihov život ušetala vredna i požrtvovana udovica Rouz sa sinom Piterom, mada, nije bilo potrebe za pesnicom u nos kada Fil poseduje više od jednog keca u rukavu. Nikad nije ni pokušao da kaže da mu se ne dopada što je njegov brat rekao sudbonosno “da” “polovonoj robi” i feminiziranom sinu, ali je našao način kako da im oboma zagorča svaki sekund koji provedu u njegovoj blizini.

I dok Džordž sa suzom u oku izgovara kako je lepo što nije sam, Filova samoća postaje turobna psihološka igra ponižavanja, potcenjivanja i na kraju krajeva udaranja na najtanja mesta. “The Power of the Dog” ne mora da postavi pitanje, samo se nameće – zašto? Zato što njegov sistem vrednosti ne priznaje ništa osim mačoizma? Zato što je po antropološkoj ideji rođen kao loš i prek čovek? Zato što je prosto negativac? Zašto?

Foto: Netflix

Karakterna studija “The Power of the Dog” ne oslanja se na veliku narativnu priču sa tačkama obrta i prevrata, već na očigledno pogrešnoj ideji šta je zapravo moć u društvenoj dinamici. Možemo umreti u ubeđenju da stroga i mudra figura je neuništiva, a da krhka i “mlaka” je nemoćna i lako lomljiva. Upravo tako je i ovde jer ništa nije onako kako izgleda. Fil nije rođen kao prek čovek, Piter je daleko od “lepršave tetke”, kako ga nazivaju, a stamena i odgovorna Rouz pada tamo gde je naizgled najjača.

Benedikt Kamberbeč kao zlokobna figura nejakog izgleda, ali zastrašujućeg stava i karaktera je kontrateza Kristen Danst i Kodi Smitu Mekfiju. Igra mačke i miša oslanjajući na koncept “ništa nije onako kako izgleda” vodi priču u smeru u kojem će miš pojesti mačku u jednom zalogaju.

Džen Kampion u studiji ličnosti daje dosta filmskog vremena likovima da kroz dijaloge i suptilne detalje otkriju kako su odlučili da obuku baš tu košulju. Da li su papirni cvetovi koje pravi Piter kada ga prvi put upoznamo znak njegove osetljivosti i lomljivosti ili komplikovane i pronicljive prirode, i da li je Filov pogan jezik i karakterna ogorčenost koja voli da gurne prst u oko znak njegove jačine ili vidljivi odraz lako lomljive slabosti?

Priča koja je neispričana, a prati likove je odličan šlagvort za poslednje minute koji će neimovno pokrenuti dosta pitanja i šta se zapravo desilo.

Scena u kojoj se Rouz bori da uvežba melodiju na klaviru dok iz drugog kraja kuće Fil istu pesmu svira brže i bolje na bendžou, ne bi li joj nabio na nos da će se obrukati pred gostima koje je muž najavio jasno ukazuje ko pobeđuje u ovoj igri i ko će uvek pobeđivati. Možda u igri odela koje nose, ali i u ne i snazi, barem ne u onoj u koju se Fil kune.

Film "The Power of the Dog"
Ocena
4.4
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

Netflix

Najčitanije

Pročitaj još