“The Handmaid’s Tale”: Svi smo mi služavke našeg društva

 “The Handmaid’s Tale” je američka serija koja je zasnovana na istoimenom romanu autorke Margaret Atvud. Ljubitelji Hakslijevog “Vrlog novog sveta” i priče o distopijskom društvu u kojem vlada totalitarni ugnjetavajući društveni sistem posmatran kroz prizmu jedne žene – neka nađu pogodnu pozu u svojoj fotelji ili na kauču, jer je pred vama televizijsko remek-delo.

Kanadska autorka Margaret Atvud je 1985. godine objavila distopijski roman “The Handmaid’s Tale” u kojem je opisala totalitarni sistem u Novoj Engleskoj koji će zadesiti svet u skorijoj budućnosti. Književnica je za svoje delo dobila brojna priznanja i 32 godine kasnije televizijsku adaptaciju za koju je zadužen reditelj Brus Miler koji je radio na serijama kao što su “The 100”, “Eureka”, “Everwood” i “ER”.
“The Handmaid’s Tale” je uznemirujuće, napeto i na momente zastrašujuće iskustvo. Neverovatno je da jedan televizijski format, koji je zasnovan na knjizi, može da deluje toliko uverljivo i stvarno. Iako je po sredi fikcija, priča o modernoj sluškinji Ofred, čije je pravo ime Džun, zvuči kao nešto što nas čeka iza ćoška.
Radnja u toku prve epizode može biti veoma konfuzna i zbunjujuća jer su se kreatori serije vodili devizom – ne otkrivaj mnogo, neka gledaoci sami sklapaju kocke. Kako minuti budu odlazili, sve više i više ćete biti zabrinuti i sve će vam postajati jasnije.
Serija prati Ofred, modernu sluškinju, koja radi za bogatu i uticajnu porodicu. Njena uloga nije da čisti i pere, već da napravi dete sa glavom kuće dok njegova supruga prisustvuje seksualnom činu. Pre nego što je naša glavna protagonistkinja postala Ofred zvala se Džun. Imala je muža i ćerku. Muž joj je ubijen, a ćerka oduzeta. U prvoj epizodi neće vam biti rečeno zbog čega.
Svet se potpuno promenio, a najviše kao posledica epidemije jalovosti koja je zavladala. Žene su masovno izgubile moć da rađaju, zbog čega je opstanak vrste doveden u pitanje. Dar plodnosti su zadržale samo odabrane i one će u novom svetu najviše patiti.
Prošli život (naša svakodnevica) zamenjena je totalitarističkim sistemom koji je opsednut fundamentalnim hrišćanstvom. U novom sistemu se ubijaju lekari, sudije, homoseksualci, dakle, svi oni koji ne odgovaraju novom društvenom postrojenju. Napravljen je sistem u kojem se žene obučavaju da budu sluškinje i njihova uloga je da budu pobožne i da rađaju decu svojim gazdama.
Ofred u prvoj epizodi izgovara i ponaša se kao hrišćanka, ali mi ćemo moći da čujemo njene misli koje su često sarkastične, cinične, duhovite i neretko neutešne. Verski fanatizam koji vlada u novom svetu i ozloglašeno mesto Kolonija na koje odlaze svi oni koji nisu poslušni deluje kao nešto što nam se stvarno svima sprema. U toku prve epizode saznaćemo kako su neke žene postale sluškinje i kroz šta su sve morale da prođu.
Zanimljivo je kako su autorka romana i tvorci serije dali odličnu paralelu žene u društvu nekad i sad (mislim na novi svet u seriji). Istorijski i religijski gledano, ženi je svako pravo bilo više vekova uskraćeno, proces emancipacije i napretka civlizacije doneo joj je mesto u društvu koje joj rođenjem pripada. U knjizi i seriji krug se zatvara i žena se vraća na ono što je bila pre mnogo vekova – instrument sistema, religije i društva koji samo služi određenoj svrsi.
Uverljivost “The Handmaid’s Tale” je posledica fantastičnog dirigovanja rediteljskom palicom, genijalne Elizabet Mos (Ofred / Džun) sa kojom ćete prolaziti svaku emociju koju proživljava jer je njen lik osoba koju možete da vidite u svakodnevnom životu ili koju poznajete, i magične postprodukcije.
Serija vizuelno kombinuje retro izgled filmova iz šezdesetih sa postmodernim shvatanjem društva.
Serija sa sobom nosi veo razočaranja u društvo i u ljudski rod koji je spreman da ugnjetava druge zarad svojih ličnih uverenja i koristi.
Pojedine scene će biti teško emotivno iskustvo i to ne zbog eksplicitnog sadržaja, već zbog uverljivosti istog. Ne postoji nijedan segment serije koji ima slabih tačaka. Odlična glumačka postava, sjajno rediteljsko ostvarenje i veoma bolna i potencijalno realna priča koja može svakog na neki način da dotakne.
Do sada je prikazano šest epizoda prve sezone “The Handmaid’s Tale”, a do velikog finala nas očekuju još četiri epizode. Dobra vest je da je serija obnovljena za drugu sezonu koju ćemo gledati 2018.
Tekst je originalno objavljen na sajtu NOIZZ

 

Najčitanije

Pročitaj još