Sad konačno znamo ko je tetka Lidija

Ta autoritarna, hladnokrvna i fundamentalno hrišćanski nastrojena gospođa od čije surovosti i zagriženosti za božijom voljom te podilazi jeza imala je život pre života u Gileadu. Trebalo je da prođu tri proklete sezone da bismo konačno imali mali i više nego dovoljan uvid u život tetke Lidije pre nego što je svet otišao bestraga. Nimalo iznenađujuće Lidija pre i posle se ne razlikuje preterano, ona je samo unapređena verzije sebe u teokratskom režimu koji joj je dao krila da svoja ubeđenja sprovodi u delo.

Glumica En Daud je još prošle godine dala malu naznaku ko je zapravo bila tetka Lidija pre Gileada u toku intervjua sa Setom Mejersom.

Pitala sam kreatora serije Brusa Milera – ko je zapravo ona? Rekao mi je da je zamislim kao učiteljicu jer ono što ona sprovodi u Gileadu mora da bude zasnovano na autoritetu. A, učitelji to treba da imaju“.

I bi učiteljica. Tetka Lidija je pre Gileada bila učiteljca velikog srca čija su vrata bila otvorena samo za decu. Čak joj se i dečak u osmoj epizodi koji otkriva pozadinsku priču o zlokobnoj ženi od milošte obraća sa “tetka Lidija”. Pre vrlog novog sveta citirala je Bibliju i u skladu sa životnom mantrom koju propagira – intimni čin služi samo reprodukovanju,  maskirala je seksualnu represiju koja je nastala kao frustracija nakon propalog braka.

Foto: Hulu

Seksualnu tenziju i želje prekriva lažnom skromnošću i zavišću prema ženama koje imaju decu, ali su zaposlene i svoj život ne formiraju isključivo prema detetu.

Kako bi stavili u kontekst pogodnosti lika tetke Lidije u svetu pre i posle Gileada, njena okrutnost i mržnja prema sebi je namazana bojama brige i želje da pomogne društvu. U odnosu sa dečakom Rajanom i majkom Noel, koja jedva sklapa kraj sa krajem, na dar bliskosti i dobronamernog saveta uzvraća kao razjarena zmija.

U osmoj epizodi treće sezone Noel savetuje Lidiju da ne bi bilo loše da se viđa sa drugim muškarcima i da nađe nekog kome će datu tu silnu ljubav koju ima u sebi. I posle prvobitnog negodovanja izabrala je direktora škole jer dele vrlo slične poglede na svet, između ostalog hrišćanske norme i vrednosti.

Foto: Hulu

Kad kola krenu nizbrdo nakon novogodišnje noći i Lidija pokaže svoju ljudsku stranu ličnosti i želju za intimnošću, nailazi na zid. Bes, kao i što smo do sada videli, iskaljuje na pogrešnom mestu. Noel prijavljuje za nebrigu prema sinu, razarajući dom i maloletnika ubacuje u sistem hraniteljskih porodica.

I bi tetka Lidija. Žena u maslinastoj uniformi koja majke odvaja od dece, mališane preusmerava porodicama koje vedre i oblače Gilead u ulozi hranitelja, a žene modelira po božijoj volji. Ta surova, hladnokrvna, fundamentalno hrišćanski nastrojena žena sve ih voli – majke, decu, porodice, ali ih voli zato što ne voli sebe. U strašnoj zebnji za društvo i broju rođene dece našla je rupu koju može da popunjava svojim nesrećnim i praznim životom.

Prati Dedu na ↓

1 komentar

Comments are closed.

Pročitaj još

Najčitanije

Serija “Lovecraft Country” (Lavkraftova zemlja): Odgledao sam 5 epizoda i imam jako dobre vesti

Napomena: Za potrebe recenzije HBO Enterprises obezbedio je skrining pet epizoda (od deset). Serija zvanično startuje na domaćem HBO-u 17. avgusta.  Hauard Filips Lavkraft pre...

Serija “The Umbrella Academy” 2. sezona: Kad osrednja serija, postane skoro pa odlična

Ljubitelji književnih klasika i Lava Tolstoja (od milošte na Sajmu knjiga pre nekoliko godina kršten kao Tolstojevski) posle ove male promene mi spremaju lomaču...

Trejler “I’m Thinking of Ending Things”: Ovo je onaj čudan film o kojem će svi pričati

Septembar je zlatna karta za striming industriju. Giganti Netflix i HBO u ovom periodu planiraju da objave naslove koje su dugo mazili i pazili....

Film “The Rental”: Najgora stvar na odmoru nije dijareja

Planirali ste odmor usred ove glupave pandemije? Iznajmljujete kuću okruženu šumom ili u blizini jezera? Najveći strah reditelja Dejva Franka može biti i vaš....

Trejler “Raised by Wolves”: Nova serija Ridlija Skota želi da zameni “Game of Thrones”

Dugonajavljivana serija Ridlija Skota "Raised by Wolves" dobila je svoj prvi zvanični trejler i datum premijere. Striming servis HBO Max ulazi u krcatu septembarsku...