Serija “Bed Vegan” recenzija: Nemam dovoljno dobar naslov za ovo lomljenje mozga

Da li postoji išta sočnije od tabloidne priče u kojoj velika zvezda sa sjajnog neba pada pravo na nos u memljivo blato? Što ni naš narod rekao – da i komšiji crkne krava! Misliš da si bolji nego što jesi? Sad ćeš da vidiš kako je kad zaplivaš u istom mulju sa svima nama. Ovaj arogantni cinizam sa daškom zavisti lebdeo je kao gladna neman oko Sarme Melngailis kada je uhapšena 12. maja 2016. godine. Zašto? Zato što je bila uspešna i voljena biznis faca sa Menhetna, a postala je oronula prevarantkinja koja je zavrnula sve i svaju. Da muka bude veća, klela se u veganstvo, a metalne lisice oko ruku su joj zazvečale nekoliko sati nakon što je naručila picu. Ah, živote lizalico neizlizana. 

“Da sam nekom rekla šta se događa tada kada je trebalo, verovatno bi me poslali na lečenje”. Ova rečenica Sarme Melngailis je mnogo bitnija od tabloidne priče da je veganka Sarma (u našem kontekstu zvuči još komičnije) naručila picu i potom konačno uhapšena nakon višegodišnjeg poktradanja investitora i bekstva.

Na jednoj strani novčića slika je jasna. Bivša biznis zverka sa Menhetna postala je alava aždaja i ironičnim životnim spletom okolnosti dobila je ono što zaslužila. Na drugoj strani novčića uklesan je ogroman znak pitanja – zašto bi neko ko je bio cenjen i voljen dugi niz godina među svojim najbližim poslovnim partnerima i saradnicima preplivao mutnu reku i sebe uvalio u finansijske probleme? I zašto bi Sarma učestvovala u suludoj akciji isisavanja novca kada je bivšeg muža ostavila iz istih razloga zbog kojih je i sama na kraju pala? Dokumentarni serijal od četiri epizode “Bad Vegan” daje delimičan odgovor, a ujedno čini jednu veliku kontrauslugu akterki priče zarad kontroverze.

U kratkoj verziji mnogo veće i perpleksnije životne drame Sarme Melngailis – najpoznatija veganka iz Njujorka uspešan biznis i svoj život bacila je niz vodu nakon poznanstva, a potom i tajnog braka sa čovekom koji se predstavljao kao Šejn Foks. Mada, neki ga znaju i pod nekim drugim imenima. 

Okosnica četvoročasovnog dokumentarca je pas Lion, očigledni mentalni Sarmini problemi i ozbiljna psihološko emotivna manipulacija. 

Pas Lion za Sarmu je ono što je za malu decu ćebence od kojeg ne žele da se odvoje. Nakon propalog braka i povlačenja iz društvenog života, emotivno utočište je pronašla u psu. Kada se na sve to doda i verovanje u New Age psihologiju i mantre a la Gvinet Paltrou, za akterku priče kućni ljubimac postao je zamena za deficit ljubavi i brige. Patološki odnos je otišao toliko daleko da je poverovala Šejnu Foksu da njoj i njenom voljenom ljubimcu može da obezbedi večan život. Kada druga epizoda dokumentarca otvori Pandorinu kutiju o željama Sarme i transcedentalnoj priči Šejna koji je ubeđuje da postoje sile i dimenzije kojima mora da se dokaže kako bi postala “kraljica”, racionalni deo svesti nije u stanju da se poveže sa pričom koja se odvija pred očima. Naravno, za večni život potrebno je da mu daje novac, redovno i bez pogovora, da mu se potčini i da radi stvari sa povezom preko očiju o kojima ni Sarma ne želi više da govori.   

Dokumentarac prilaže dokaze, razgovore i kopije poruka koje potvrđuju da je po sredi surova mentalna igra u kojoj pojedinac manipulativno koristi slabost drugog zarad lične koristi. 

“Bad Vegan” u mudro smišljenoj šok konstrukciji daje potpuno drugačiji uvid u život Sarma Melnagilis od onog koji su tabloidi pre šest godina besumučno tlačili zarad tiraža. Posle “Tinder Swindler”, “Bad Vegan” je pokret dokumentaraca koji se bave savremenom vrstom prevara koje nužno se ne oslanjaju samo na moć verbalne uverljivosti, već na emotivnoj i psihološkoj pronicljivosti. 

Neminovno intrigantna priča koja poteže brojne i važne teme za psihologe i sociologe o savremenom društvu, ostavlja gorak ukus u ustima u poslednjoj sceni. Naime, reditelj serijala Kris Smit, posle svih peripetija u poslednjih 20 sekundi poslednje epizode van svakog konteksta objavljuje razgovor između Šejna i Sarme koji se desio posle zatvorske kazne, ostavljajući prostor za dodatno gaženje po akterki priče.

Sarma Melngailis ubrzo nakon objavljivanja “Bad Vegan” izjavila je da finale baca senku na sve što je rekla i ujedno dovodi u zabludu gledaoce. Kris Smit dan nakon njene izjave oglasio se “da ispravi nepravdu”, rekavši da mu je cilj bio da gledaoci stvore empatiju prema Sarmi i da je “očigledno” da je snimak razgovora posle zatvora znak kako je “Sarma sazrela kao čovek”. Međutim, to nije ono što dokumentarac na kraju poručuje. Istina je da njeni najbliži, među njima i otac, u poslednjoj epizodi dovode u pitanje zašto je uopšte izabrala Šejna, ali snimak razgovora od već postojećeg negativca, prave još većeg. Popularno rečeno dodatna viktimizacija žrtve kojoj je pomoć svakako neophodna.

Ono što “Bed Vegan” ne akcentuje, a mnogo je bitnije od čitave priče o psu, večnom životu, potkradanju i sociopati je rečenica: “Da sam nekom rekla šta se događa tada kada je trebalo, verovatno bi me poslali na lečenje i ništa od ovoga se ne bi desilo”. 

Dokumentarna serija "Bad Vegan"
Ocena
4
  • Režija
  • Atmosfera

Gde gledati?

NETFLIX

Najčitanije

Pročitaj još