Film “Oppenheimer” recenzija: Kandidat za Oskara koji može da pokupi sve nagrade

U analizi o filmu “Barbie”, iako žanrovski i stilski neuporediv sa poslednjim ostvarenjem Kristofera Nolana, početna i centralna ideja teksta je koncept igre. Koliko god želeo da pobegnem i skliznem u istorijsko-politički aspekt “Oppenheimer” sa večnim temama društvenog morala i ideologija koje su se jefitno prodale, a skupo koštale, put me je vraćao na igru. “Odrastanjem prerastemo igračke, ali nastavimo da se igramo”. Ako se društvene uloge koje svakodnevno obavljamo, oblačimo i skidamo sa sebe, igra za odrasle, onda je poslednji krug ove fantazije uništenje iste. Genocid kao najsuroviji oblik istrebljenja u kojoj se igračke zelene boje bacaju da bi ostale samo crvene, nacizam kao paranoično bežanje od dečaka koji juri i prenosi “šugu”, rat sa milionama žrtava ili atomska bomba koja ne bira žrtvu, već je svaka koleteralna šteta, je najzlokobnija igra koju odrasli najviše vole – igra moći.

Impresivna filmska karijera Kristofera Nolana, voleli ga ili ne, u jednoj stvari je ostala dosledna – nelinearni tok radnje. Vizuelno pripovedanje sa akcentom na kompoziciji kadra koje će bojama, kao u slučaju “Oppenheimer” koji smenjuje crno-belu estetiku i realističnu, sugerisati da možda gledamo internalizovano subjektivni osećaj likova i događaja ili neutralnu analizu ličnosti, je samo jedno od brojnih masivnih filmskih alata koje koristi u prezentaciji filmskog tročasovnog spetakla.

Nominalna filmska biografija Roberta Openhajmera, oca atomske bombe, zasnovana na njegovoj biografiji “American Prometheus” rastrgnuta na njegov emotivni, naučni, moralni i karakterni život u najkraćoj verziji može da sažme za potrebe teksta u tri tačke. Tri impulsa i tri kajanja. Sujetnom impulsivnom željom da ubije svog profesora trovanjem jabuke, grižom savesti i uspešnim sprečavanjem katastrofe. Implusivnom emotivnom željom da prekine svaki kontakt sa bivšom suprugom kojoj je bila potrebna pomoć i gorkim kajanjem kada ja oduzela sebi život. I poslednjim naučnim impulsom da učini atomsko čudo i kajanjem zbog kojeg je osećao da mu je krv na rukama.

Foto: Universal Pictures

Ranija naklonjenost Komunističkoj partiji SAD-a posle Drugog svetskog rata, atomske bombe i ponovo impulsivne igre u kojoj se zamerio onima koji su želeli da ga izbrišu sa istorijske karte, naročito zbog lobiranja o kontroli nuklearne enrgije doveli su ga do istrage 1954. godine koja neodoljivo podseća na Kafkin “Proces”.

Kičma “Oppenheimer” je istorijsko-politička drama i karakterina studija, ali kao što je i sam Nolan rekao “na neki način je horor film”. Ova turobna vizuelno, a audio klaustrofobično anksiozna simfonija neprestano stvara osećaj zarobljenosti u prostoriji u kojoj sede genijalac, čovek ledenog izraza lica sa bombom u rukama i znatiželjni lukavac koga zanima šta će se desiti ako bomba eksplodira.

Omiljena Nolanova metoda pripovedanja u kojem radnja se premešta napred-nazad zajedno sa dvadesetak likova, istorijskim, političkim i načinim kontekstom u prvih sat vremena neminovno će stvoriti osećaj ataka na gledaoca koji se panično može potpuno izgubiti među naučnim terminima i važnim događajima za čovečanstvo. Ali, svaki dobar narator zna zašto radi to što radi i govori to što govori kada je siguran kako izgleda poslednja destinacija priče. Svaki kadar, svaka scena i svaki dijalog ležu tačno tamo gde je potrebno kada se film približi finalnim minutima. Slika koju je naslikao Nolan zaista kompleksnim narativnim i karakternim elementima posle tri sata filma ostavljaju toliko impresivan utisak da jedino postoji želja da se pogleda još jednom kako bi se “ulovile” stvari koje su promakle.

Foto: Universal Pictures

Glumačka ekipa Met Dejmon, Robert Dauni, Džejson Klark, Florens Pju, Geri Oldman, Rami Malek, Kenet Brana, Emili Blant i još mnogo njih na čelu sa Kilijanom Marfijem koji bez ikakve dileme je glavni kandidat za predstojećeg Oskara je san svih filmskih snova. Emotivno kompresovan lik Openhajmera i scena sa Marfijem u kojoj mu se na licu vidi ambicija, odlučnost i zabrinutost u isto vreme je glumačka akrobatika koja se ne viđa često.

“Oppenheimer” je maestralni prikaz moći. Pogubna moć destrukcije i moć autora da nas podseti da igra sa vatrom je ona iz koje niko nije izašao bez ožiljaka.

Najčitanije

Pročitaj još

U analizi o filmu "Barbie", iako žanrovski i stilski neuporediv sa poslednjim ostvarenjem Kristofera Nolana, početna i centralna ideja teksta je koncept igre. Koliko god želeo da pobegnem i skliznem u istorijsko-politički aspekt "Oppenheimer" sa večnim temama društvenog morala i ideologija koje su se...Film "Oppenheimer" recenzija: Kandidat za Oskara koji može da pokupi sve nagrade