Super Dark Times: Tinejdžerski vlažni snovi i ubistvo

Tinejdžeri u svetu odraslih su kao nemušta bića sa druge planete. Retko ko ih razume, retko ko ima snage i volje da ih sasluša, kao da niko nikad nije prošao kroz fazu krize identiteta i histeričnog napada hormona. Doživljavamo ih kao decu, iako sa na nekoliko koraka od odrasle i zrele osobe. Međutim, emotivni i moralni procep između odrasle osobe i deteta je za tinejdžere samo jedan nivo Danteovog pakla iz kojeg pokušavaju da se iščupaju rukama i nogama. “Super Dark Times” na mračan i uvrnut način akcentuje problematiku tinejdžerskih dana, rađanje psihotične ličnosti, dečje surovosti i manipulacije od koje je hirurški odstranjen moralni kompas.

Naivna tinejdžerska igra i radoznalost mogu stvarnost da zaseku kao dobro naoštrena katana ljudsku kožu.

Zak, Džoš i Deril su tri klasična prototipa tinejdžera koji slobodno vreme provode razmenjujući seksualne fantazije o devojčicama iz škole, podsmevanju dece koja drugačije izgledaju i neprekidnoj želji da se uhvate za svaki momenat koji osobu čini odraslom i odgovornom.

Neotesani Deril u sobi Džošovog brata pronalazi marihuanu i katanu. Posle brojnih molbi i psovki da zajedno probaju narkotik i posle svakog “ne” koje je dobio od svojih drugova, trojica dečaka su ipak odlučila da je najbolja ideja da popodne provedu mašući katanom u blizini šume. Derilove muljačke sposobnosti da prokrijumčari marihunu Džošovog brata i nekoliko psovki upućenih sa obe strane kasnije završava se verbalnom raspravom i slučajnim ubadanjem Derila katanom od strane Džoša. Dečak na izdisaju života će pokušati da pobegne, ali neće daleko stići. Džoš i Zek će svog druga zakopati u šumi. Za 10 minuta naivni tinejdžerski dani se pretvaraju u paranoju ispunjenu anksioznim napadima i drmanjem već dovoljno rasklimatanog tinejdžerskog kaveza prepunog nesigurnosti.

“Super Dark Times” je slagalica. Postoji mnogo delova priče koji su razbacani tokom 104 minuta trajanja filma. I dok se po glavi gledaoca budu smenjivala pitanja – kako je neko preko noći postao hladnokrva psihopata, zašto roditelji ne vide da sa njihom decom nešto nije u redu i gde je nestalo brižno detinjstvo, treba imati u na umu da reditelj Kevin Filips na suptilan način, bez agresivnog akcentovanja, stavio do znanja da svaki njegov lik ima problematičan koren ličnosti koji nije dobro utemeljen u zemlji.

Odsustvo Zekovog oca koji ima za posledicu da Zek i pored svih nevolja ne odustaje od svog druga Džoša. Džošovi roditelji ne igraju nikakvu ulogu u odrastanju svog sina. Devojčica Alison je manipulator iz senke sa jasnom opsesijom za krvoprolićem jer u sceni koja otvara film zantiželjno gleda smrt životinje.

Kao najjači aspekt filma je dobra emotivna ekspresija tinejdžera koji su bez većih problema izneli uloge problematičnih i nesigurnih likova.

“Super Dark Times” je mnogo više od onoga što se čini na prvi pogled, ispod površine o tinejdžerskim vlažnim snovima i ubistvu krije se mnogo dublji problem o odrastanju i životnoj dobi koju kao da niko ne razume.

Pročitaj i: 

The Cleanse: Film zbog kojeg mi puca lobanja

In The Fade: Film da plačeš od tuge u besa

Najčitanije

Pročitaj još