Serije koje su promenile svet i koje će promeniti vas

Umetnost je voćka čudnovata. Savremena sintetička forma u vidu striming i televizijske kreativne ekspresije, slagali se oko nje ili ne, na kraju je isključivo subjektivan doživljaj onog ko je gleda. Kao takva, poput neke voćke koja u sebi ima sve i svašta, može i želi da promeni naš sistem vrednosti i pogled na svet. Možda bi serije zauvek ostale osrednje budžetirani projekti da se nije desila “Igra prestola”, tada smo shvatili da 10 sati televizijskog sadržaja može da izgleda podjednako dobro, pa čak i bolje nego blokbasteri. Možda bi serije zauvek imale blago klišeirane likove u kadru da se nije desila “Šest stopa pod zemljom” – tada smo shvatili da karakterizacija ne znači nužno da su likovi dobri ili loši jer nekad su samo problematični i nesnađeni. I možda bi serije o LGBT zajednici bile prokleti kliše da se nije desilo “Muvanje” koje je podsetilo da je dejting život za sve isti, na kojoj god strani spektra seksualnosti bili. U to ime, ovo su serije koje su golicale, šarmirale, održavale istorijske lekcije i životne u prethodnih dvadesetak godina.


Sve serija sa spiska možete da gledate na striming servisu HBO GO sa srpskim titlovima klikom ovdewww.hbogo.rs ali i na aplikacijama za mobilni, tablet i Smart TV.

Nakon besplatnog probnog perioda od 7 dana, HBO GO se naplaćuje 5,99 EUR mesečno. Usluga se ne naplaćuje ukoliko otkažeš pre isteka probnog perioda, dakle pre isteka prvih 7 dana

U svakom trenutku na HBO GO-u možete da gledate preko 6.500 sati aktuelnog hit sadržaja iz sveta serija i filma sa našim prevodom.


Gospođa Amerika

Foto: HBO / HULU

Moj ovogodišnji lični favorit i serija koja svakako ulazi u trku za najbolju seriju 2020. godine prati Hladni rat sedamdesetih godina prošlog veka između zagovornice konzervativnih vrednosti privilegovane američke domaćice Filis Šlafli i njena antiteze, oslobodilačkog pokreta u Vašingtonu koju čini kolona feministkinja i boraca za jednakost prava na rad, život i identitet.

Gospođa Amerika iako rekreira događaje koji su se odvili pre 50 godina je odličan istorijski podsetnik zašto je svet danas barem za jedan korak napredniji, mada još uvek ima dug put da prepešači.

Černobilj

Foto: HBO

Negde na polovini prve epizode mini-serije Černobilj jedan od zaposlenih u nuklearnoj elektrani u kojoj se u noći između 25. i 26. aprila 1986. godine dogodila eksplozija, otvara metalna vrata i hipnotisano gleda u uništeno jezgro. Upotpunosti izložen najvišem stepenu radijacije za lice mu se lepi pepeo, lice mu crveni i svestan je da je život u ukolini Pripjata završen. Međutim, vera u sovjetski socijalizam i gradske vlasti koje ne žele da se drugi slade, po njima, sitnom vatricom koju će da ugase vatrogasci formira najotrovniji krug pakla koji je naše čovečanstvo videlo.

Ovo je samo jedna kap u moru onoga što Černobilj nudi i zbog čega je važan za savremeno društvo. Koliko god mi bili okrutni prema prirodi, ona može biti mnogo okrutnija prema nama. Neka nas na to jedna od najboljih serija prošle godine podseti, još jednom, ako to nismo prvi put ustanovili.

Znam da je ovo istina

Foto: HBO

Mini-serija “Znam da je ovo istina” je adaptacija istoimenog bestselera Valija Lamba iz 1998. godine. Ponekad teška kao crna zemlja i depresivnija od kišnog oktobarskog dana. Ako se ne ugušite od blata kojim vas poliva priča Dominika i Tomasa, lepljiva vlaga će dugoročno skratiti dah u toku šest sati neprestane tragedije kojoj nikako da dosadi šutiranje glavnih junaka.

Situaciona drama je važan deo televizijskog neba jer život sa mentalnom bolešću je podjednako težak za obolelog kao i za njegovu okolinu. Priča Tomasa i Dominika je poput tenisa, loptica od jednog brata leti ka drugom, ali je vraćaju jedan drugom sa teškim bolom. Kad otkrijete šta koga boli i koji deo života, na svoj ćete potpuno drugačije gledati kad se sivi oblaci nakupe iznad vas.

Euforija

Foto: HBO

Euforija je miko-kosmos mnogo veće slike generacije Z i modernog osvrta na probleme sa kojim se suočavaju mladi. Od zlostavljanja, neadekvatnog odrastanja, zavisnosti i generalne nesnađenosti u svetu u kojem je imperativ izgled dok se čovek ocenjuje lajkovima na društvenim mrežama.

Kad pomislite svaka sledeća generacija je još gora, setite se serije Euforija.

Igra prestola

Foto: HBO

Dovoljno je reči pop kulturni fenomen koji je oborio rekord gledanosti na HBO televiziji. Rejtinzi i budžeti se i dalje mere po uspehu serije čija završnica nije bila baš po svačijoj meri. Ali, ako je neko promenio televizijski svet, onda je to bila Igra prestola.

Godine i godine

Foto: HBO / BBC

Priča koja prati godine života porodice Lajons kreće se u razmaku od 2019. do 2034. godine. Od izgleda da će svet biti dobro mesto za njih, pa do drugog mandata Donalda Trampa, sukoba između Amerike i Kine, političkog jačanja Vivijen Ruk sa planom da razbuca demokratiju, nuklearnih napada, izbeglica koje naseljavaju njihovu zemlju, suludih zakona i političkih igrarija koje su razlupale porodice širom sveta kao dete zvečku.

Britanska serija “Godine i godine” više je strašan pogled u budućnost, ali nije strašna zato što želi da uplaši gledaoca, nego da mu pokaže da u toku šest epizoda svedoči nečemu što je tako blizu i tako relevantno da se kosa na glavi od jeze sama od sebe diže.

Šest stopa pod zemljom

Foto: HBO

Teško je reći da je po sredi crna komedija, ali recimo da najveći deo radnje se odvija u domu porodice čija su braća nasledila od oca pogrebi posao – hvala ti oče, ali ne hvala.

Na momente vrlo depresivna, vrlo zabavna, vrlo provokativna za svoje vreme, a vala i za današnje, kopa raku života. Kako živimo, zašto živimo i koliko se plašimo šta će biti kad nas ne bude bilo, sve je tu i još malo više životne filozofije u Šest stopa pod zemljom.

Porodica Soprano

Foto: HBO

Sopranovi se nalaze nalaze na vrhu liste brojnih uticajnih magazina (Guardian, Rolling Stone, NewYork Post) u kategoriji – najbolja serija svih vremena. Američka drama prati život Tonija Soprana i njegove pokušaje cinculiranja porodičnog života i mašijaške organizacije. Psihološka stanja i razmišljanja glavne mafijoze u gradu su predata gledaocima na papir zahvaljujući scenama u kojima Toni razgovara sa svojim psihoterapeutom Dženifer Melif. “Sopranovi” pored akcenta na centralnog lika daju uvid u živote ljudi koji ga okružuju i koji su bitni za njegovo postojanje, koliko i on za njihovo.

Muvanje

Foto: HBO

Bilo bi nepravedno reći da je “Muvanje” LGBT verzija “Seks i grada”, ali centralna tema dejting života večito stereotipno predstavljene gej zajednice struga po površnom shvatanju muškaraca koji samo žele pristojan život, iako ih drugi doživaljvaju kao večite lutalice na margini društva.

Najčitanije

Pročitaj još