Serija “The Serpent Queen” recenzija: Đavolski zabavna i besramna priča o ženi koju su zvali “đavo lično”

Ako prva epizoda “istorijske drame” o Katarini de Mediči nosi naziv “Medici Bitch” i ako najavnu špicu otvara agresivna rokersko-renesansna melodijska katarza, dok ispod haljine žene koja je, kako kažu prodala dušu đavolu, gamižu crne zmije, onda znate da se nismo transportovali u 16. vek da bismo gledali kostimiranu dramu o večitoj borbi za prestol u kojoj korset lomi rebra, a sramota izaziva vrtoglavicu. Tu smo gde smo iz daleko surovije komičnijih, ali moralno mračnijih razloga. Kad smo kod morala još uvek nisu napravili toliko veliku lepezu da rashladi memljivi zadah besramlja i valung surovosti koji danonoćno igra čoček u evropsko ekonomsko-političkom životu, a kamoli da vozdigne iz nesvesti dvrosku damu. Prvi koji poljubi zemlju usled nemoći najbližom lopatom biće bezbrižno poslat tri metra ispod zemlje, praćen porukom – ruši se od stida na onom svetu, u ovom nema mesta za tebe.

Ćerka uticajne i neljudsko bogate porodice posle lančane smrti roditelja anatemisane sifilisom, jer je otac uživao u bezbožničkim zadovoljstvima, lakim potezom životne ironije naučila je prvu životnu lekciju – od zlata do blata put je kratak kao noga patuljastog psa. Katarina de Mediči još brže će naučiti drugu životnu lekciju – od samostana i progona do francuskog dvora put je duži, ali nikako popločan dobrim namerama. Snalažiljiva, neotesano cinična, neprilagođena, pomalo bogami i vođena devziom leva ruka desni džep, Medičijeva mala je prebrzo odmakla od “oh mon dieu” dok vrtoglvo pada na gusto tkani tepih dok je sluge vraćaju u život hladnim krpama. Umesto duše mekane kao hleb posle porodične tragedije postala je karakterna pronicljiva oštrica noža koja dobro pamti lep gest, ali loš nikad ne zaboravlja. Pod stare dane kad joj Meri Stjuart (Meri I od Škotske) zadahće za vrat, Katarina će svojoj novoj družbenici, sluškinji Rahimi, otkriti nekoliko ključnih trikova – kako preživeti u ovoj kaljavoj baretini prepunoj troglavih Kerbera iz podzemnog sveta boga Hada.

“The Serpent Queen” svoj crno-komični, a potom i dramsko-istorijski striming život počinje takoreći od kraja. Prvo upoznavanje sa ozloglašenom ženom otvaraju hodnici dvorca u kojem gardisti i sluge ne žele ni da priđu njenim odajama, preplašeni pričama o ogledalu koje je dobila u amanet od starog prijatelj, ali i neprijatelja koji joj je učinio najveću uslugu, a potom je i najsurovije kaznio, ali i naježeni od njenog nepredidivog karaktera koji ih može koštati glave na ramenima.

Foto: Starz

Zlostavljana i odbačena sluškinja Rahima dobija vrhovnu privilegiju da usluži njeno veličnastvo, ali bonus priču kako se Katarina de Mediči dokopala ukletog ogledala i reputacije žene koja je u međuvremenu postala đavo lično.

Jačanje protestantizma, pesudo moralna načela, surovo komičan osvrt na Papu, francuskog kralja, njegove podanike i rodbinu praćen opaskama i probijanjem četvrtog zida kada će Katarina de Mediči direktno pogledati publiku u oči i reći šta ima da kaže su krem a l krem moderne komedije koja ne strepi da se iz humora prelije u grimizni životni horor. Besramno igranje na kartu vrcave zabave u toku prve dve epizode “The Serpent Queen” naizgled ostavlja pogrešan utisak da od komedije mini-serija neće daleko odmaći. Kada se prva tragedija obmota kao omča oko vrata svaki smeh jako brzo će sahraniti muk.

Glumački spektakl Liv Hil kao mlade Katarine de Mediči i otupela zlobno cinična odrasla verzija Samante Morton su najzabavniji i najzlokobniji televizijski duo koji je bio preko potreban striming svetu.

Foto: Starz

Provokativna priroda serije igrajući se sa istorijskim periodom 16. veka ne odlazi u apsurd i komičnu banalnost koja je uništila konkuretnsku seriju “The Great” o Katarini Velikoj, već dobro zna kad je vreme za dobar komični momenat i kad je vreme da zavitla sekirom prema publici, ostavljajući u kadru živopisne – ponekad duhovite, a neretko zlokobne likove od kojih vas podliazi jeza. Na kraju krajeva kao i sama špica od buntovne muzike do satirične melodije tanka je dlaka. Nečija će ostati da viori za vreme Katarine de Mediči, a nečija će nespokojno i ukleto da prkosi iz proklete zemlje. I svaki sekund sa tom dlačicom biće đavolski zabavan.

Serija "The Serpent Queen"
Ocena
5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

Starz / Plex

Najčitanije

Pročitaj još