Serija “Souls” recenzija: Prva petica 2023. godine

U nemačkoj seriji Aleksa Eslama i Hane Marije Heldrik odjekuju ideje kultnih naslova kao što su francuski “Les Revenants”, HBO-ov “The Leftovers” i Netflix-ov “Dark” sa narativnim daškom filma sa Bil Marejom “Gorundhog Day”. Naizgled ima svega i nema ničega od pomenutog. Autorsko delo Eslama i Heldrik koje je prošle godine nagrađeno u Kanu za najbolji scenario i muziku, besramno je potonulo u mračnim dubinama servisa Sky koji se evidentno nije ni potrudio da marketiniški pozicionira spekatkl za sive moždane ćelije upotpunjen maestalnom režijom, vizuelnim identitetom, božanstvenom glumačkom ekipom i pričom koja je podjednako kompleksna koliko je i socio-psihološki radoznala i introspektivna. Posle finala serije “Souls” ostaje beskrajni prostor za analiziranje i pitanja o životu, ljudima i ljudskim potrebama.

Ako bi čovek bio oplemenjen znanjem da ga sa sigurnošću čeka drugi život, možda bolji ili pak možda gori, i da će ponovo sresti sve one koje je najviše voleo i koje su ga voleli, pa taman svi bili zaglavljeni u vremenskoj petlji i jednom te istom danu, potisnuti strah od smrti, gordost, kompleks više vrednosti i narcisoidni poremećaj ličnosti u svakom novom krugu beskrajno cikličnog kretanja života potonuli bi u najmračnije dubine ljudske duše sve dok potpuno ne izblede.

Koliko god konačnost kao anatema ovozemaljskog života uteruje strah u kosti žrtve prošlosti, sadašnjosti i budućnosti “Souls-a” žive samo za dan kada će sve prestati i konačno doći spokojan kraj. 

Priča koja ne teče hronološki podeljena u tri vremenske jedinice (prošlost, sadašnjost i budućnost) veže avionska nesreća leta 2205, 31. oktobra 2006. godine u kojoj je poginulo 130 putnika. U prošlosti Ali, na dan tragedije, ostala je zatočena u jednom istom danu koji je pokušala bezbroj puta da promeni. Sve što je do nje uradila je, ali ljubav svog života nikad nije uspela da spreči da se ukruca na let 2205. Dan uvek započinje olujom koja obara vazu iznad njenog prozora, a završava se nervnim slomom i samoubistvom, a onda bi novi krug iste tragedije započeo. 

U sadašnjsti, Hana posle užasne saobraćajne nesreće i dalje ne može da shvati kako je njen sin tinejdžer Jakob uspeo da ih spasi nakon sletanja s puta u reku kada su šanse za preživljavanje bile ravne nuli. Hitna pomoć, policija i lekari koji su događaj proglasili čudom sa još većim čudom gledaju u dečaka koji tvrdi da je u prošlom životu bio pilot na letu 2205 i da je priča o terorističkom napadu laž kako bi građani žrtvama dali etiketu heroja – jer nisu valjda poginuli ni za šta. 

U budućnosti Lin koja se ponekad predstavlja kao Meri dobrovoljno se priključuje duhovnoj sekti koja propagira ideju reinkarancije. 

Tri potpuno različite priče u tri različita vremenska trenutka ispričane iz perspektive vremenske petlje, natprirodnih događaja i životne ezoterije poigravajući se sa ranjenim dušama ljudi koji samo žele da vide one koji su izgubili ima dovoljnu dozu skepticizma i sumnjičavosti prema onome što likovi govore u kameru.   

Kada bez reči ostavi spektakularna gluma Julije Košic, neo-noar estetika i karakterno temeljna i nikad pretenciozna ili perpleksna priča o ljudima koji tumaraju nemačkim gradićem “Souls” nagradiće gledaoca svake sekunde u toku osam epizoda.

Hana Marija Heldrik u Kanu posle dobijene nagrade za seriju, kada su je novinari pitali zašto baš ova priča i zašto baš ovi likovi, odgovorila je: “Svet je već dovoljno mračan. Hajde da gajimo nadu jer život je na kraju ipak lep”.

Serija "Souls"
Ocena
5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

SkyShowTime

Najčitanije

Pročitaj još