Serija “Raised by Wolves”: Došla je da zameni “Game of Thrones”

Veri Milićević (Seka Sablić) pripadne muka od same pomisli da će odmor provesti sa decom i mužem Mićom (Nikola Simić). “Mićo meni je dosta pakovanja, krema, igračaka, peska u gaćama, dlaka u supama. Ali znaš šta mi je dominatna slika? Ti kako sediš u hladovini i piješ špricer“. Ruku na srce deca su joj odavno postala nepodnošljiva sa lupanjem ulaznih vrata i večiti moljakanjem za novac jer kako voli kaže: “Svaki dečji put vodi do roditeljskog novčanika”. Sve je probala, ali što je mnogo, mnogo je. “Čitaj bajke, vodi ih na balet, klizanje, časove… Nema više, dosta”. Istini za volju na kraju balade niko te neće voleti kao majka, jer kako kaže Vera: “Jednog dana kad mene ne bude bilo, plakaćete kad legnem pored pokojne Mileve”. Majka je, majka imala dobre ili loše roditeljske veštine. Vera iz serije “Ljubav, navika, panika” i Majka iz serije “Raised by Wolves” Arona Guzikovskog imaju nešto zajedničko – opsesivnu potrebu da kontrolišu odrastanje svoje dece. Doduše, svaka na svoj način opkoljena žanrovskom odrednicom i svaka u svom fiktivnom svetu kojem pripada.

Majka je možda android osakaćena za iskonske emocije i reakcije, ali njen prirodni habitus ne čini je ništa manje majkom od one koja jeste. Došla je na planetu Kepler 22b sa Ocem u ulozi surogat majke ne bi li je obogatila za šest ljudskih bića. Zahvaljujući embrionima deca različitih rasa progugutala su na peščanoj planeti sa vrelim danima i ledenim noćima. Nekonvencionalni par u zabačenom kutku svemira tu je sa misijom da deca odrastu kao ateisti. Nema nade i nema utehe. Život je to što jeste. Jedino što postoji i šta zaista smiruje bolove je nauka jer Majka i Otac ne žele ni da čuju da postoji nevidljiva sila koja bi umilostivila teško bivstvovanje. Osim teškog rada i neizbežne smrti, sve ostalo je zabluda.

Rat koji je Zemlju prepolovio kao jabuku, rastrgnutu između bezbožništva i vere u boga Sola nije doneo ništa osim pustoši, dima i pepela na ulicama metropola.

Foto: HBO Max

Programiran cilj da deca na Kepleru 22b odrastu što dalje od spoljnih stresora i nadržaja koji bi poljuljali veru u racionalnu svest, neobično za jednog androida, stvara gotovo patološku i zaštitnički opsesivnu vezu između Majke i njenog tehničkog potomstva.

Religijska zajednica Mitrani sa jakim ubeđenjima i ritualima negovanja boga Sola nemaju nameru da svoju jagnjad ostave prepuštenu programiranim stvorenjima sa suparničkim životnim diskursom. Opsesivna Majka, Otac koji obožava da priča viceve i postavlja zagonetke, ratno stanje 2145. godine na planeti Zemlji i monstruozna stvorenja koja se iznenadno pojavljuju na Kepleru 22b su vrh ledenog brega mnogo većih problema koji se kriju iza priče o distopijskom svetu. Jer iznenađujuće alteracije i sposobnosti Majke za koje tvrdi da nije ni znala da poseduje i čuvena fraza “prodao veru za večeru” ogromnom varjačom mute u ovom kosmičkom loncu, u kojem se ne vidi najasnije ko je kukolj u žitu.

Foto: HBO Max

“Raised by Wovles” ima dva keca u rukavu. Prvi je iznenađujuće dobar i veoma inteligentan smisao za humor koji direktno dolazi od androida na veoma suv način. Nepretenciozan, očišćen od bilo kakvih klasičnih žanrovskih stereotipa i u najneprijatnijim situacijama uspeva da “ispod žita” provuče foru koja pliva sa idejom šta Otac i Majka predstavljaju i šta je njihova uloga.

Drugi kec koji će obezbediti seriji na duže staze status “e, pogledaj ovo” je moralna strukutra narativa koja ne nabacuje negativca i ne insistira na konceptu – dobrog i lošeg. Ideja o ratnom sukobu (barem na početku sezone u prve tri epizode) baca dobro poznatu civilizacijsku ljagu na ljudski rod, ali ostavlja prostor za interpretaciju čije su namere i ciljevi humaniji.

Ideja Arona Guzikovskog inspirisana “Blade Runner-om” i pomalo sa “Alien”, ali i ne baš, nepravedno nosi etiketu serija Ridlija Skota. Naime, ovo je dominatno projekat Guzikovskog koji producentski nadgleda Skot i režira dve epizode u prvoj sezoni. Ali, pošto Aron Guzikovski osim filma “Prisoners” nema neki veći i zvučniji filmski i televizijski katalog, Ridli Skot je dobro došao prilikom predstavljanja proizvoda. Dobra stvar je što mu je ime zalepljeno na jednu od boljih naučno-fantastičnih serija u poslednjih desetak godina.

Foto: HBO Max

“Raised by Wolves” ima gotovo sve. Jako dobar vizuelni identiet, narativnu pitkost i ne pravi se da je previše važan i perpleksan. Kad se na sve to doda apsolutno maestralna gluma Amande Kolin u ulozi Majke nema nekog razloga da se traži nešto više ili bolje.

Serija će u narednom periodu izlaziti po nešto drugačijem sistemu nego inače. Najverovatnije jer HBO Max je zadovoljan kako je startovao serijal. Naime, sledeće nedelje će izađi još dve epizode i kako piše “Variety” prva sezona će se mnogo ranije završiti jer će servis izbacivati više epizoda nedeljno, umesto jedne, kako je inače praksa za HBO servise i televiziju.

“Raised by Wolves” trenutno deluje kao zlatna koka i potencijal koji može da dobije globalnu publiku u meri koju je imao “Game of Thrones”. HBO koji skoro dve godine ima komercijalnu rupu, jer ništa nije nadmašilo gledanost Martinove adaptacije, može da se nada da serija Arona Guzikovskog bude novi “Game of Thrones”, ne žanrovski, već u kontekstu komercijalnog uspeha.

Na kraju krajeva samo narativ Majke je već dovoljan razlog da vidite – čija majka crnu vunu prede.

Ćerke Vere Milićević posle treskanja vratima ispljunu “Ne smaraj Vera”, ali čik ako smeš reci to ovoj Majci.

Serija Raised by Wolves
Ocena
4
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“Raised by Wolves” na suvu naučno-fantastičnu godinu dođe kao lek na živu ranu koja ne prestaje da pulsira. 

volim

  • neočekivani smisao za humor
  • gluma Amande Kolins
  • britki dijalozi
  • moralna postavka radnje
  • misterije o ratu i androidima koje se vešto i uspešno odmotavaju

Ne volim

  • nepravedno je pljuvati po deci glumcima, ali Vinta Mek Grat (Kampion) ume da bude jako iritantan

Najčitanije

Pročitaj još