Serija “Lord of the rings”: Kad izlazi i šta nas očekuje?

Dve godine pre oproštajne sezone “Igre prestola” (serija se završila 2019), Amazon studio, na čelu sa Džef Bezosom, koji je očajnički želeo protivkandidata HBO-ovom hitu, otkupio je prava za televizijski adaptaciju Tolkinovog kultnog dela “Gospodar prstenova”. Bilo je potrebno pet godina, prihvatanje i odbacivanje scenarijskih ideja pre nego što je serija dobila zeleno svetlo. Nije nikakva tajna da je Bezos želeo da gurne prst u oko HBO-u i da pozicionira Amazon Prime kao striming platformu sa najvećom serijom na svetu. U međuvremenu taj voz je odavno otišao sa perona, što zbog pada popularnosti, mada i kvaliteta epske-fantastike u sferi striminga / televizije, što zbog predugog čekanja na adaptaciju, što zbog pristojnog, ali nedovoljno upečatljivog “Wheel of Time”. Koliko god se Amazon studio trudio nije uspeo da održi korak sa aktuelnim trendovima. Promotivni trejler za “Gospodara prstenova” privlači pažnju iz dva razloga. Jedan je, naravno, voljeni Tolkin, drugi planetarno popularna filmska trilogija Pitera Džeksona koja je zaradila tri milijarde dolara. Bezos izgleda baš voli da gubi.

“The Lord of the Rings: The Rings of Power” zakazan je za 2. septembar 2022. godine i sasvim je sigurno da će premijera okupiti veliki broj ljudi pored malih ekrana jer kratki trejler ima preko 30 miliona pregleda.

Ako ćemo da budemo iskreni, s obzirom na budžet, najava ne izgleda kao vrhunac savremene tehnologije, niti kao scensko-kostimski spektakl. Iskreno, deluje kao Netflix-ova serija koja ima samo malo veći budžet nego ostatak gigantskog kataloga.

Piter Džeksonove filmske verzije početkom milenijuma bile su audio-vizuelni spektakl kojem niko nije mogao da paraira, što je na kraju dalo rezultat u obliku 15 Oskara. Sa druge strane HBO-ova “Igra prestola” pored astronomskog budžeta je preživela uspone i padove zahvaljujući autentičnim likovima i karakterizaciji koji su držali publiku do samog kraja.

Na kraju krajeva “Game of Thrones” i dan danas više izgleda kao film koji traje 50 sati nego kao serija. Što znači da Bezosovi “Gospodari”, ako žele da ostave trag pored, odlične adaptacije, moraće da pruže sve ono što su prethodnici, ali kontrakandidati imali, ako želi planetarni uspeh. U suprotnom, biće još jedna serija koja je izumrla u svesti publike posle jedne sezone, jer ubi nas hiperprodukcija.

  Nije adaptacija, nego “proširenje” Tolkinovog univerzuma

Foto: Amazon Prime

Zbog pravnih peripetija serija ne sme da bude nastavak “Gospodara prstenova” i “Hobita”, zato su se kreatori Patrik Mekej i Dži Di Pejn odlučili da “prošire” Tolkinovu priču i da naprave svoju verziju. Serija neće biti surova adaptacija već reimaginacija originalnog dela koja je smeštena hiljadama godina pre događaja u “Gospodaru prstenova”.

Iako su kreatori želeli da ostanu misteriozni do kraja bez namere da otkriju šta je fokus novog narativa, jedno je poznato da ćemo videti neke poznate likove (dosta mlađe) i nove koji sa zebnjom očekuju povratak nečeg jako lošeg u Srednju zemlju.

Ostaje samo još da vidimo šta će biti sa “Gospodarom” 2. septembra.

Najčitanije

Pročitaj još