Serija “Kingdom”: Južnokorejski odgovor na “Game of Thrones” i “Walkng Dead”

Kralj je mrtav, novi vetar duva kraljevstvom. Novonastala promaja koja lomi vratove u korejskoj dinastiji Joseon, koja je vladala pet vekova (od 14. pa do samo kraja 19.), u fiktivnoj verziji serije “Kingdom” nije samo klasna i politička broba za presto, već besramna igra bez karata na stolu i pravila. Njegovo visočanstvo je mrtvo u toku dana, ali čim Sunce zađe i zavlada muk u odajama, nepodnošljivi miris trulog mesa i režanje zveri odjekuje hodnicima. I dok kraljica mirno gladi trudnički stomak i čeka naslednika koji će dopuzati do trona, gladni narod umire, feudalci caruju, a kraljevski travar muti čorbu koja je toliko dobra da bi i mrtvaca digla iz groba. 

Kraljev savetnik, član visokog ministarstva i kraljičin otac stavio je šapu na tron. Umesto da se pomiri sa smrću čoveka koji je držao korejski narod na okupu, naredio je čuvenom travaru da nađe način da kralja podigne iz mrtvih i da ga održava u životu dok mu se ćerka ne porodi i obezbedi novog naslednika. Larazusova trava (nazvaćemo je tako) udahnula je novi život beživotnom telu njegovog visočanstva, ali novi život ima nove navike. Kralj ne voli dan, diše samo noću i željan je krvi svojih podanika. 

Prvi naslednik za tron je prvorođeni kraljev sin – krunisani princ, ali zabranjeno mu je da posećuje oca i prognan je iz kraljevstva kao izdajnik koji želeo da smakne čoveka koji mu je podario život kako bi se domogao vlasti. Sumnjičavi princ koji je život proveo kao mekani balavac bez vladarskih veština uz pomoć svog vernog sluge saznao je šta se kuva iza zidova dok on nije tu. 

Foto: Netflix

Kraljica i njen otac mirno čekaju da se dečak rodi i da zavladaju jer krunisani princ tronu neće prići dok oni gospodare kraljevskim odajama, ali su zaboravili da pospreme haos koji su napravili. Iskasapljeno telo momka koje su prineli kao žrtvu kralju poslali su u “bolničku zonu” u koju su smešteni najsiromašniji i najugroženiji. Potpuno bizarna odluka čoveka koji je zadužen za sakupljanje hrane ugroženima dovešće do potpune katastrofe u kraljevstvu. 

Telo kraljeve žrtve je servirano za ručak kao jelenski delikates jer očajna vremena su sklona očajnim potezima. Ili da ljudi pojedu njega ili da poumiru u gladi. Ne znajući šta je uradio, probudiće drugi vrstu gladi kod trenutno sitog nesrećnog naroda – da mu otkine glavu i meso sa tela na živo koje nema potrebe da se kuva na tihoj vatri. Bolest besmrtnih raširiće se kao virus kraljevstvom. Ali, kraljica i njen otac ne računaju da se druge pokrajne i ministarstva udružuju da ih smaknu sa trona i stanu na put zarazi. Dok katane lete na sve strane krunisani princ je sve bliži narodu koji ga je godinama odbacivao kao plemića koji ih gleda sa visine. 

“Kingdom” kao neobična južnokorejska mutacija “Game of Thrones” i “Walking Dead” prati natprirodne promene u kraljevstvu, dok se menja genetska struktura njenog naroda. 

Već dobro poznata narativna premisa o kraju sveta i o virusu koji ljude diže iz mrtvih ima potpuno drugo kutlurološko ruho koje je ispričano na istočnjački način. “Kingdom” možda nije budžetski gigant kao “Game of Thrones” i nema produkcijske vrednosti “Walking Dead”, ali ima specifičnu južnokorejsku dušu koja negira čuvenu amerikanizaciju teme. 

Foto: Netflix

Na putu između horora, istorijske drame i komedije (doduše, vrlo nespretne moram priznati i nasilno ubačene) “Kingdom” u toku šest epizoda pružiće vrlo impresivne kadrove, estetiku, folklorne elemente korejske dinastije, mitologiju i na kraju krajeva vrlo interesanatan obrt kao uvod u drugu sezonu jer kako kaže uvodna scena – kralj je mrtav, ali novi vetrovi počinju da duvaju. 

“Kingdom” je za one koji su se smorili od zapadnjačkih serija i koji su ljubitelji serija “Walking Dead” i “Game of Thrones”. 

Najčitanije

Pročitaj još

"Kingdom" je estetski upeglan, narativno išmirglan samo mu još nedostaje kec u rukavu da bi bio korak ispred zapadnjačke konkurencije. Serija "Kingdom": Južnokorejski odgovor na "Game of Thrones" i "Walkng Dead"