“Killing Eve” 3. sezona: Nismo te pozvali, ali kad si već tu – izvolte u salonu

Treća sezona “Killing Eve” je kao ponovni susret sa starim dobrim prijateljima. Vilanel, kao i obično, sedi u čelu stola, oštri kolekciju noževa i prepričava dogodovštine iz Rima uz neizbežnu dozu psihotičnog osmeha. Iv je na ivici stola i još uvek nije raspoložena da se priseti ekskurzije sa Vilanel u Italiji. S vremena na vreme baci pogled na noževe kako bi proverila da li su svi na broju. Ko zna, možda je neki već zalutao u njenim grudima ili leđima. Uštogljena Kerolin previše je fokusirana na sebe i svoje probleme. Uveliko se pripremila za beg, ako oštrice krenu ka njoj. Keni neće ni da čuje za MI6, stalno priča o svom novom poslu, mada ga ekipa za stolom ne sluša i ne interesuje ih što se ostvario u profesiji u kojoj su smanjene mogućnosti da napustiš ovaj svet pre vremena. Ah, stara dobra ekipa.

Da se razumemo po treći put smo se okupili zbog opsesije koju dele Vilanel i Iv. Ni one same više ne znaju zašto jure jedna drugu jer su se izgubile u lavirintu strasti koja ih je držala na početku zabavne igre – Vilanel baca noževe, dok se Iv vrti na točku nesreće.

Drugačije vrste požude su ih spojile. Odrastanje Vilanel, granična ličnost i potpuno odsustvo empatije uvek probudi sociopatski tip vezivanja za nekog, ako joj taj pruži barem malo pažnje. Iv sa druge strane ima drugu vrstu problema. Radoznalost, koja uvek na kraju ubije mačku, i pomalo buntovna priroda, ne previše jer joj je strano kršenje normativa u koji se ušuškala, uvek je nateraju da napravi korak na zemlji na koju nije smela da kroči. I tu smo, Vilanel je srećna što je Iv napravila korak na njenoj teritoriji, a nesrećna Iv bi da pouvče korak nazad. Pa, ko živ, a ko mrtav.

Foto: Nick Wall/BBCA

Nije uopšte spojler informacija da je Iv živa, pucnjava u Rimu je lažna uzbuna u finalu druge sezone. Ali, dosta joj je svega, naročito trčanja po minskom polju. Udaljila se od svega i trenutno radi u kineskom restoranu u kuhinji. Kuva nudle i srećna je što joj je glava na ramenima.

Vilanel sahranila je bivšu ljubav, ili barem tako misli i udala se. O, da, Oksana aka Vilanel pored oštrenja noževa je udata žena, ali ako je neko mislio da je venčanje prošlo bez tantruma, ne poznaje gospođicu.

Karolin se pokazala kao potpuni promašaj MI6 organizacije i poslata je na dug godišnji odmor jer bolje da se banja nego da ponovo dovodi ljude u smrtnu opasnost. Njen sin Keni je naučio lekciju, zahvaljujući samoživoj kevi. i kucka tekstove za portal koji mu daje mogućnos da se bavi istraživačkim novinarstvom.

Društvo se okupilo da nam ispriča kako im je u novoj životnoj fazi i ovo novo poglavlje njihovih života je zanimljivo zbog njih samih, a ne zbog bog zna kakvih događaja koji okružuju njihovu stvarnost.

Priča “Killing Eve” nikad nije bila jača strana serije. Harizmatsko prisustvo likova i njihove karakterne crte su ključni faktori koji su držali pažnju u surovoj igrici ruskog ruleta. Dok se težište oslanjalo na napetost ko će koga prvog da smakne i ko će izvući živu glavu, nestrpljivo smo čekali sledeću epizodu. Ovog puta, kad već sve znamo o likovima i kad već znamo kako će teći radnja, nema više oštrine, niti realne tenzije koja je prvobitno postojala.

Foto: Laura Radford/BBCA

Uvođenje nekoliko novih likova i nasilno širenje prošlosti Vilanel iz sezonu u sezonu, naročito u ovoj trećoj, čini je i previše nerealnim likom koji polako ali sigurno prelazi u domen nerealne karikature na koju su uticali brojni stresori. Najnoviji upad nekadašnje gimnastičarke i njenog novog provodadžije u svetu krvavih ubistava nema ni približan utisak kao odnos sa Konstantinom.

Struktura treće sezone koja je identična prvoj dve, u kojoj negde do polovine Iv i Vilanel nisu u kontaktu, a potom se prepuštaju staroj igri ostavlja utisak ravnodušnosti i monotonije.

“Killing Eve” izgleda i režiran je bolje neko ikad. Povremeni vrcavi humor je tu, ali groteska odnosa je postala bolno previdiva i dosadna. Popularna serija televizije BBC America kao i većina visokoprofilnih drama i trilera ne može da opastane van okvira u kojem je prvobitno zamišljena jer više nema šta da kaže niti da ispriča. Sve znamo, sve smo videli i treća sezona je samo produžetak prvobitne muke. Izgleda da kreatori nikako da nauče da za ovakav tip serija dve sezone su dovoljne i ne treba dalje čačkati mečku.

Lepo je videti društvo na okupu, iako više nemaju šta da ispričaju.

Killing Eve 3. sezona
Ocena
3.1
 • Režija
 • Scenario
 • Gluma
 • Atmosfera

Presuda

Treća sezona serije “Killing Eve” nema ništa više da ponudi u odnosu na prethodne dve sezone. Trenutno živi na račun stare slave.

volim

 • produkcijske vrednosti
 • stari šarm
 • glumačka ekipa

Ne volim

 • stare fore 
 • ista priča u kojoj nema priče
 • uvođenje novih likova
 • Vilanel koja više nije Vilanel
 • generalna monotonija i deja vu

Najčitanije

Pročitaj još