Serija “Bad Sisters” recenzija: Sestre koje žele da ubiju zeta je “Big Little Lies” na irskim steroidima

on Pol Vilijams je mrtav i ako neko u ovoj kapeli pred bogom i ljudima planira suzu da pusti za njim, neka prvo priđe najbližoj porodici da mu zavali vaspitno-disciplinski šamar. Znate kako, gospodin koji mirno počiva u drvenoj kutiji, o pokojnicima sve najbolje, u najmanju ruku nije zaslužio ni opelo, a kamoli da neko za njim tuguje. Odgovor na pitanje “zašto” najbolje znaju oni koji su se okupili da ga pošalji na neki drugi svet sa kojeg se, hvala nebesima, neće vratiti.

Sadistički oblik života koji uživa u potpunoj kontoli, emotivnom zlostavljanju, surovoj okrutnosti i neprestanim izlivima mizoginije, šovinizma, homofobije i neopisive mržnje prema svemu što diše i mrda se, godinama je razvio perfidan mehanizam serviranja ljudske ogavnosti sa još ogavnijim osmehom. Džon Pol je bio čovek koji je sestrama svoje supruge nadenuo, ako neko njega pita, prigodne epitete – Kiklop, Jalovica, Alkoholičarka i neizbežna šovinistička uvreda – Kurva.

Niko nikada nije rekao da su sestre Garvi čiste kao suza deteta koje je neko patosirao na igralištu. I one, kao i Džon Pol, godinama su razvile nešto drugačiji mehanizam odbrane – mehanizam čopora. Nekada devojčice, danas odrasle žene, posle smrti roditelja bile su svesne da u surovom svetu ne mogu opstati prepuštene same sebi. Krajnje prigodno – u dobru se drže blizu, a u zlu ne puštaju jedna drugu. Na njihovu veliku žalost jedna od sestara, Grejs, udala se za Džon Pola Vilijamsa koji je, kako je lepo rekao najbliži komšija, razvio “natprirodnu znatiželju i interesovanje za Garvijeve”.

Foto: AppleTV+

Srećom, o pokojnicima sve najbolje, Džon Pol je mrtav, tako da ne postoji nikakav razlog za paniku. Mada u slučaju “Bad Sisters” izgleda da i mrtvi nađu način da vas proganjaju i sa onog sveta.

Osiguravajuće društvo, predvođeno braćom koja su nasledila očev posao, uporni su u ideji da dokažu da smrt Džon Pola nije bila prirodna, već zloćudni čin zlokobnog planiranja i taktiziranja – kako ga se otarasiti, a onda uzeti astronomskih 865.000 evra koje je ostavio za sobom. Ni ovaj dvojac ništa nije bolji jer i oni žele da se ovajde o, teško da se može reći, ali ćemo reći, porodičnu tragediju i veliki gubitak.

U dve priče, jedna koja se događa pre smrti Vilijamsa i pokušaj čopora da se reši sadističkog gada koji uništava život njihove sestre, a druga koja prati post mortem crno-komičnu detektivsku zavrzlamu, korak po korak “Bad Sisters” vodi do rešenja velike misterije – Da li je Džon Pol preminuo priodnom smrću ili su se setre Garvi svojski potrudile da začepe njegovu poganu gubicu jednom za svagda.

Foto: AppleTV+

“Bad Sisters” je najbolji test izdržljivosti, tačnije, koliko vremena je potrebno da prođe pre nego što se stvori istinski osećaj gađenja i agresivnog spazma od postupaka Džon Pola. Fiktivni lik vrlo je svesno scenarijski osmišljen da izazove nevoljenu emociju kod svakog gledaoca. U nekim slučajevima to će biti njegova otvorena agresija, u nekim slučajevima mikro-agresija, a u nekim emotivna manipulacija i zlostavljanje. Ovaj kompleksni i kranje živopisni lik je spoj svih najgorih osobina sa kojima su svi pre ili kasnije susreli – od posla, preko svakodnevice, pa do emotivnih odnosa.

Na drugoj strani medalje neizbežno problematične sestre Garvi daleko su od bucmastih anđeličića koji gnjave žice na harfi u pufnastom oblaku. Upitni moralni kompasi ne čine ih nužno lošim ljudima, ali ljudima koji su povređivali ili i dalje povređuju druge. Ponekad nenamerno, a ponekad vrlo sebično svesno. Kada se u jednoj prostoriji nađu Garvijeve i Džon Pol pored rafalne verbalne paljbe, nešto daleko grimiznije će ispuniti prostor. Želja za smrću, ucenama koje mogu da unište kompletan život, manipulacija i seksualno zlostavljanje. Ukratko – jedna “harmonična” porodična dinamika između zeta i sestara.

“Bad Sisters” zasnovan na belgijskoj drami “Clan” odlazi korak dalje. Žanrovski i tematski najbliža je “Big Little Lies”, ali na irski način. Irska serija sa duhovitim i ledenim crnim-humorom u toku, mora se reći, predugih 10 epizoda nudi više nego dovoljnu dozu drame, fantastičnih likova, misterije i na kraju krajeva društveni osvrt na veličanje sociopatskih pojedinaca koji se uspešno migolje u svim sferama društva koristeći se isključivo svojim narcističkim porivima.

Foto: AppleTV+

Onda i kada “Bad Sisters” kiksne na paralelnom narativu o osiguravajućem društvu i nejasnim motivima i odlukama pojedinih likova, ostaje da stoji uspravno zahvaljujući važnim temama o mentalnom zdravlju, važnosti porodice, empatije, ujedinjenosti i glasne kritike agresije bilo koje vrste.

Maestralni Klej Bang kao Džon Pol Vilijams i pored fantastičnih uloga u svojoj karijeri u mom umu zauvek će ostati upamćen kao onaj odvratni čovek kojeg sestre Garvi neuspešno, ali urnebesno komično, ponekad i tragično, pokušavaju da likvidiraju.

Džon Pol je mrtav i nije pitanje samo ko ga je ubio jer ako jeste mnogo bolje pitanje je zašto?

Serija "Bad Sisters"
Ocena
4.1
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

AppleTV+

Najčitanije

Pročitaj još