Serija “Another Life”: Koeficijent inteligencije posle nje će vam opasti

U životu treba pažljivo birati reči. Naročito ako imate previše samopuzdanja. Nema ništa loše u tome da vas sopstvena usta pohvale, ako već neće niko drugi. Kreator serije “Another Life” Aron Martin je imao smelosti da kaže da je njegovo čedo spoj kultnog filma Arrival i perpleksnog i pomalo nevoljenog, ali svakako intrigantnog filma Annihilation. Ah, samopuzdanje, svi ga žele, retko ko ima pokriće za njega. Kad smo već kod devize – hvalite me usta, nekad je najbolje da ta prokleta gubica neizusti ni jednu jedinu reč. 

“Another Life” serija…naučna-fantastika…svemir…vanzemljaci…misteriozni jezik stvorenja sa druge planete…zašto su došli…da li ćemo da ih pratimo…šta to znači u našim životima…da li će ekspedicija spasiti svet. 

Postoji lep i manje lep način da ovo kažem, i odlučio sam se za manje lep. Neke serije nikad ne ugledaju svetlost dana. Nažalost, neke su zaista bile ispred svog vremena i neshvaćene, pa su vremenom i razumevanjem dobile svoje termin. One druge su ostale da čuče kao ideje ili kao pilot epizode u nekom folderu koji je označen rečima: “Ma, ne dolazi u obzir”. “Another Life” je jedna od njih. 

Serija “The Terror: Infamy”: Dobar dan, treba mi pop pod hitno!

Nema ništa loše u tome kad serija ne shvata sebe ozbiljno i vrlo svesno igra na kartu apsurda, nerealnih i predramatičnih događaja. Serija “What / If” sa Rene Zelveger je jedna od njih. Vrlo je svesna svoje treš atmosfere, ali ona nema nameru da pošalje neku važnu životnu poruku, niti da pokrene filozofska razmišljanja. Ona je tu da ubije osam sati naših života, da nas posrami, da nam pruži fantaziju dugih nauljenih nogu, savšrenog tena i drame – da li muža da prodam bogatoj ženi da bih spasila decu koju boluju od raka. Jasno vam je o čemu govorim. 

Renee Zellweger Revenge GIF by NETFLIX - Find & Share on GIPHY

“Another Life” nijednog trena ne želi da prihvati činjenicu da je naprosto đubre. Naprotiv, misli da je duhovita, da je kompleksna i da ima bilo kakvog smisla. Iako su svi paramteri apsolutno nepodnošljivi – u najgorem smislu te reči.

Postavka je vrlo jednostavna. Instagram infulenserka se fotografiše u svom velelepnom domu kako bi proslavila 250 miliona pratilaca na društvenoj mreži. Neobičan zvuk se prolama i sa neba silazi letelica u obliku simbola beskonačnosti. Fascinirana zvezda interneta dramatično prekriva oči zbog jakog svetla i oduševljeno gleda u čudo božije. Letelica čim dodirne tlo pretvara se u kristalnu tvrđavu. 

Kejt Brekinridž, astronaut, momentalno ostavlja svoju porodicu kako bi poletela u svemir i pronašla objašnjenje fenomena. Nije rekla ni zbogom detetu koje je rodila, toliko o tome. Posada koju čine grupa milenijalaca, za koju sam siguran da ne znaju da upale veš mašinu, a kamoli da prežive u svemiru, pod dramatično-ciničnom komandom Kejt zalutali su na Mlečnom putu, ali oni će pobediti sve prepreke. Sad smo stigli do dela kad treba da gurnete prst u usta. 

Likovi koji kao da su upravo ispali iz nekog rijaliti programa sa stavom – da li ti znaš ko sam ja dok u svemiru imaju savršenu kosu i hajlajter dramatično pište, ciče i svađaju se oko toga ko je legao u njihov krevet. Za to vreme se odvija prava drama na relaciji svemir-Zemlja. Vanzemaljci šalju signale, suprug Breknridž kojem karakterno ili scenarijski fali neki hromozom treba da vodi računa o ćerki i naravno stalno neki problemi. 

Serije i filmovi koje sam gledao više od dva puta jer su to prokleto zaslužili

Najbolnije od svega je što “Antoher Life” izgleda kao neka sirotnjiska serija sa SyFy kanala, sa užasnim scenarijom i još užasnijim dijalozima. Taj nivo tuposti se skoro nije video. Karakterizacija izgleda otrpilike ovako – Sto puta sam ti rekla da ne pritiskaš to dugme jer će brod da skrene sa putanje i JA ODGOVARAM ZA ŽIVOTE LJUDI NA OVOM BRODU. Inače, da li primećuješ da sam u donjem vešu i zašto me ne dodiruješ. 

Primetno je i da glumica Kejti Sekhof jako voli da se pući, ali sa pogledom u kameru kao da je neko slika dok joj je život u opasnosti. Po sistemu, ako ću da umrem, umreću lepa za Instagram uz opis: “Drugi umiru prirodnom smrću, ja umirem dramatično u svemiru”. 

I šta reći na kraju, kakvu poruku poslati? Hiperprodukcija uvek unišiti sve jer svi nagrnu kao besni sa svojim idejama na striming platforme i za osrednji novac mogu da snime nešto poput “Another Life” i još da je nazovu serijom. A, strimig servis je u fazonu, leto je puštaj ovo smeće, umesto da ga banuje, zabrani, blokira, amputira, pošalje u mračne dubine svemira. 

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "Another Life" je nešto što treba blokirati na Netflix-u i poslati mejl žalbe da nam se posle 10 epizoda sezona smanjio IQ. Serija "Another Life": Koeficijent inteligencije posle nje će vam opasti