Serija “Alias Grace”: Šeherezada je zaista postojala i zvala se Grejs Marks

Dobar narator je čudnovata sorta. Svilenkaste slatke reči poput bajalice koje magijski menjaju stvarnost i uzimaju slušaoca za ruku vodeći ga kroz neverovatne priče, detalji koji kistom oslikavaju prizor i bezbožne laži koje su previše uverljive da bi bile neistinite. Samo jezik onog ko pripoveda zna koliko se presavija i uvija od priča koje se nikad nisu dogodile, ali drže pažnju i održavaju izmišljenu priču živom. Samo Bog zna da je Šeherezada dala sve od svoje mašte da bi preživela 1001 noć sa sultanom koji se nameračio na njenu glavu. Plela je tanak konac oko svog dželata dok ga konačno nije uplela u reči koje je želeo da čuje. Iako se Šeherezada i Grejs Marks nikad nisu upoznale i razmenile veštine pripovedanja koliko god da su iste, toliko su i različite.

Uspešna televizijska adaptacija “Služavkine priče” (Handmaid’s Tale) kanadske autorke Margaret Atvud skrenula je pažnju striming giganta Netflix koji se prošle godine nameračio da napravi još jedan hit na osnovu romana spisateljice. Neobična priča o stvarnom liku i stvarnim događajima je podjednako opčinjavajuća koliko i priče koje je plela Šeherezada ispod zvezdanog neba.

Grejs Marks je ozloglašeni kanadski ubica koja je prebegla u zemlju nade nakon teškog života u Irskoj. Osuđena je na doživotnu robiju posle gnusnog ubistva svojih poslodavaca. Međutim, nije uspela sama da savlada vlasnika kuće i njegovu ljubavnicu jer je imala pomoć ili se barem tako priča. Džejms Mekdermot, kolega sluga, je takođe umešao prste u krvave događaje. I dok Grejs svoju doživotnu kaznu služi iza rešetaka, Džejmsova je bila brža i brutalnija – obešen je na trgu kao primer drugima.

Namučena Grejs je maltretirana u zatvoru, vršeni su neobični psihološki eksperimenti na njoj, ali je ostala dostojanstvena i verna priči da je u pitanju nesrećan splet okolnosti sa kojima njene ruke nemaju ništa.

Foto: Netflix

Direktor zatvora je želeo da otkloni sumnju koja ga proganja u vezi sa Grejs i zamolio je stručnjaka, doktora Sajmona Džordana, da evaluira psihološki profil zatvorenice i potvrdi njenu nevinost kako bi konačno istina izašla na videlo.

Grejs Marks dane provodi sa doktorom Džordanom i odmotava životnu priču prepunu detalja koji daju širu sliku o njenom životu. Priznati stručnjak je potpuno opčinjen pričom koju mu servira Grejs, dok serija temeljno ispituje krivicu, nevinost, kajanje i istinu koja okružuje slučaj koji je potresao Kanadu.

Životna istina Grejs Marks je narušena rečima njenog advokata, medija koji je predstavljaju kao najvećeg zločinca i manipulatora koji je video svet, dok su se nadri lekari i psihijatri zabavljali mučenjem nesrećne žene u zatvoru.

Foto: Netflix

Mini serija od šest epizoda otvara vrata i prozore života Grejs Marks. Od surovog početka, gubitka najbolje prijateljice i majke, preko prvih naznaka srećnog života, pa sve do magijskih rituala i potencijalnih viših sila koje su uticale na njen život – ili su možda u pitanju znaci teškog psihopatološkoh poremećaja.

“Alias Grace” je vrlo šarmantno zamišljen koncept koji se igra sa gledaocima i njihovim osećanjima, pre svega zahvaljujući odličnoj glumi Sari Godon (Grejs Marks) čije harizmatično prisustvo na ekranu izaziva jak osećaj empatije prema njenom liku i onome što priča.

Anti-klimaktični kraj serije i nekoliko narativnih prečica koje su iskorišćene naročito u finalu ostavljaju želju za još i još priča o životu Grejs Marks, ali njena surova sudbina ipak ne zaslužuje da se veze 1001 noć.

Najčitanije

Pročitaj još

"Alias Grace" ima jaku moć ubeđivanja i kao takva često će dovoditi lične stavove u pitanje. Ovo polazi samo za rukom jako dobrim serijama. Serija "Alias Grace": Šeherezada je zaista postojala i zvala se Grejs Marks