“Residue” će da vas oduševi i iznervira u isto vreme

Britanska mini-serija “Residue” ima sve neophodne elemente za uspeh. Si-fi elementi, noir estetika, zvezde “Igre prestola” Remzi Bolton (Iwan Rheon) i Oša (Natalia Tena), dobar uvod u radnju, solidnu razradu, onda pred sam kraj postaje sramotno glupo / predvidivo (ovo je ujedno najveći fail serije) i poslednji minut serije je fantastičan u stilu Black Mirror. Da li treba da gledate? Pa, da iseciramo na delove tri epizode.

“Residue” je smešten u futurističko distopijski London. Kao i svaka distopijska budućnost tako ni ova ne uliva neku preteranu nadu u čovečanstvo i vladajući sistem.

Marginalno moralno zaigrani London u novogodišnjoj noći biće “nagrađen” terorističkim napadom u popularnom klubu. Eksplozija kakvu grad nije video decenijama krije toksične čestice koje prete da puste pipke i zavladaju čitavom teritorijom. Vlasti su proglasile vanredno stanje, toksičnu zonu odvojile od ostatka grada, kao karantin zonu koju čuva državna specijalna jedinica, i građanima je objašnjeno da je situacija mirna i da mogu da nastave sa svojim životima. Međutim, najveći broj stanovnika je pobegao iz Londona u strahu od zagađenja. Oni koji su ostali, suočeni su sa svakodnevnim sivilom, vladarima podzemlja i sitnim lokalnim krimosima koje kontrolišu mnogo veće zverke u igri.

Foto: Netflix

Fotografkinja Dženifer Preston je sigurna da su se ljudi u Londonu promenili posle eksplozije. Nakon incidenta koji je pogodio grad nastaje serija samoubistava i ubistava koje prati prašnjavo crno obličje koje se pojavljuje u blizini osobe nekoliko momenata pre smrti. Nakon što Dženifer dva puta uhvati na svojim fotografijama neobičan fenomen svim silama pokušava da ubedi šefa policije Metisa i svog dečka Džonasa koji radi za premijera da se nešto događa u gradu.

Grimizna atmosfera koja okružuje grad se u toku prve epizode se podvlači pod kožu. Misterija koja okružuje prvo ubistvo daje naznaku da postoji nešto mnogo gore u gradu od toksične zone i eksplozije za Novu godinu. Ili kako jedan od likova izgovara: “Je l znaš za senku Petra Pana? E, pa to je nešto slično tome“.

“Residue” želi da da sve u toku tri epizode, ali nažalost premalo vremena za previše želja. Najviše su pretrpele sporedne priče koje bi sigurno bile veoma zanimljive. Podzemlje Londona je u vezi sa ljudima iz vlasti i dinamika između policije, krimosa i tajne koju čuva grad bila bi mnogo bolja da je ostavljeno više prostora za ovaj deo priče.

Foto: Netflix

Mini-serija je poljubila patos negde pred kraj poslednje epizode. Nažalost, to je jedan od onih momenata kad vas je sramota i od glume i od trzavih kadrova i do jako jeftinog načina razrešenja misterije. Srećom, sam kraj je spasio užasnih 15 minuta pre toga. Ali, kad krene špica ostaje pitanje – wtf? Hoću još!

To “još” se nikad neće desiti. Producentikinja Šarlost Vals je 2015. godine najavila drugu sezonu od 10 epizoda u saradnji sa Netflix-om. Trenutno smo na polovini 2018. i jasno je da možemo da zaboravimo na nastavak.

Ljubitelji naučne-fatastike i misterije lepo će se zabaviti sa tri epizode koje imaju jasan početak, razradu i kraj, s tim što je jasno da je serija zamišljenja da traje mnogo duže.

Pročitaj i: 

Ako niste gledali “The Man in High Castle” mnogo ste pogrešili

“Gerald’s Game”: Nobično odličan film

Najčitanije

Pročitaj još