“Residue” će da vas oduševi i iznervira u isto vreme

Britanska mini-serija “Residue” ima sve neophodne elemente za uspeh. Si-fi elementi, noir estetika, zvezde “Igre prestola” Remzi Bolton (Iwan Rheon) i Oša (Natalia Tena), dobar uvod u radnju, solidnu razradu, onda pred sam kraj postaje sramotno glupo / predvidivo (ovo je ujedno najveći fail serije) i poslednji minut serije je fantastičan u stilu Black Mirror. Da li treba da gledate? Pa, da iseciramo na delove tri epizode.

“Residue” je smešten u futurističko distopijski London. Kao i svaka distopijska budućnost tako ni ova ne uliva neku preteranu nadu u čovečanstvo i vladajući sistem.

Marginalno moralno zaigrani London u novogodišnjoj noći biće “nagrađen” terorističkim napadom u popularnom klubu. Eksplozija kakvu grad nije video decenijama krije toksične čestice koje prete da puste pipke i zavladaju čitavom teritorijom. Vlasti su proglasile vanredno stanje, toksičnu zonu odvojile od ostatka grada, kao karantin zonu koju čuva državna specijalna jedinica, i građanima je objašnjeno da je situacija mirna i da mogu da nastave sa svojim životima. Međutim, najveći broj stanovnika je pobegao iz Londona u strahu od zagađenja. Oni koji su ostali, suočeni su sa svakodnevnim sivilom, vladarima podzemlja i sitnim lokalnim krimosima koje kontrolišu mnogo veće zverke u igri.

Foto: Netflix

Fotografkinja Dženifer Preston je sigurna da su se ljudi u Londonu promenili posle eksplozije. Nakon incidenta koji je pogodio grad nastaje serija samoubistava i ubistava koje prati prašnjavo crno obličje koje se pojavljuje u blizini osobe nekoliko momenata pre smrti. Nakon što Dženifer dva puta uhvati na svojim fotografijama neobičan fenomen svim silama pokušava da ubedi šefa policije Metisa i svog dečka Džonasa koji radi za premijera da se nešto događa u gradu.

Grimizna atmosfera koja okružuje grad se u toku prve epizode se podvlači pod kožu. Misterija koja okružuje prvo ubistvo daje naznaku da postoji nešto mnogo gore u gradu od toksične zone i eksplozije za Novu godinu. Ili kako jedan od likova izgovara: “Je l znaš za senku Petra Pana? E, pa to je nešto slično tome“.

“Residue” želi da da sve u toku tri epizode, ali nažalost premalo vremena za previše želja. Najviše su pretrpele sporedne priče koje bi sigurno bile veoma zanimljive. Podzemlje Londona je u vezi sa ljudima iz vlasti i dinamika između policije, krimosa i tajne koju čuva grad bila bi mnogo bolja da je ostavljeno više prostora za ovaj deo priče.

Foto: Netflix

Mini-serija je poljubila patos negde pred kraj poslednje epizode. Nažalost, to je jedan od onih momenata kad vas je sramota i od glume i od trzavih kadrova i do jako jeftinog načina razrešenja misterije. Srećom, sam kraj je spasio užasnih 15 minuta pre toga. Ali, kad krene špica ostaje pitanje – wtf? Hoću još!

To “još” se nikad neće desiti. Producentikinja Šarlost Vals je 2015. godine najavila drugu sezonu od 10 epizoda u saradnji sa Netflix-om. Trenutno smo na polovini 2018. i jasno je da možemo da zaboravimo na nastavak.

Ljubitelji naučne-fatastike i misterije lepo će se zabaviti sa tri epizode koje imaju jasan početak, razradu i kraj, s tim što je jasno da je serija zamišljenja da traje mnogo duže.

Pročitaj i: 

Ako niste gledali “The Man in High Castle” mnogo ste pogrešili

“Gerald’s Game”: Nobično odličan film

Prati Dedu na ↓

Pročitaj još

Najčitanije

Film “Antebellum”: Promašeni šamar

Get Out" (2017) rediteja i scenariste Džordana Pila otvorio je vrata i prozore društveno-političkoj satiri u savremenom i večito uljuljkanom monolitnom Holivudu. Akcenat na...

Serija “Ratched”: Lobotomirala samu sebe

Rajan Marfi... Ukoliko znate televizijski opus i kinematografsku ideologiju scenariste i reditelja možete slobodno da preskočite naredni pasus, unapred se izvinjavam. Ti dragi čitaoče...

40 filmova koje možete da pogledate na Netflixu, a koji su hvaljeni i nagrađivani

Iz ove tačke gledišta o bioskopu možemo samo da sanjamo. Odluka Netflix-a da otkupi film "Women in the Window" sa Ejmi Adams i objavi...

Film “365dni”: Smanjiće vam inteligenciju, uništiti brak i izgubićete posao

Pre tri ili četiri godine urednici su me poslali na premijeru filma "50 nijansi mračnije". Nije bio po sredi sadizam nadređenih, već svest da...

Netflix vodič za potcenjene serije i filmove: Ako ih niste gledali, sad je šansa

Tamni oblak se nadvio nad strimingom. Pre nego što neko opauči protivgradnu raketu i rastera oblake, pored nekoliko novijih naslova koji nas očekuju do...