Film “Polar”: Dobar je za dva, ma i za tri gledanja

Polar je specifična filmska sorta. Neo akcioni osvetnički triler možda je sličan parčetu filmskog hleba “John-u Wick-u”, ali adaptacija grafičkih novela Viktora Santosa je jedna drska, groteskna i eksplicitna antiteza super-herojima. Neka vrsta srednjeg prsta Marvelu i svim ostalim čudesima moderne kinematografije koji će kod publike funkcionisati na jednom od dva kraja spektra. Ili ćete ga voleti do kosti ili nećete očima moći da ga vidite. Sredine nema jer je “Polar” jedna slatka mala izvrnuta torta od koje žigaju zubi. Ili ispljuneš ili nastaviš da žvaćeš dok se ne udaviš u njenim filovima.

Aura danskog glumca Madsa Mikelsena sija kao zvezda Danica u rediteljskom ostvarenju Šveđanina Jonasa Akerlunda. Negde na pola puta između glavnog protagoniste video-igre Metal Gear Solid kreatora Hideo Kodžime i njegovog digitalnog druga Geralta od Rivije iz The Witcher, za koji je zaslužan tim kreativaca iz Poljske, dobili smo Dankena Vizlu. Agenta koji radi za likvidacionu kompaniju Demoklis. Ako biste pitali gospodina Vizlu on bi vam rekao da se bavi pogrebnim uslugama i da u slobodno vreme ne puši i ne konzumira alkohol. Međutim, ubica bez milosti je druga vrsta grobara koji ne vadi cigaretu iz usta i najviše voli da svoje duge noći zalije čašicom viskija.

Foto: Netflix

Danken posle dugogodišnje karijere hitmena, koji važi za najboljeg u svom poslu, se sprema za novu životnu fazu – penziju. Naime, agenti u agenciji Demoklis uslov za penziju ispunjavaju sa 50 godina. Doduše, retko koji je uspeo da svoju nogu promoli u šestu deceniju života i dočeka isplatu dok ga hlade palminim granama na izolovanom ostrvu.

Vizli je ostalo 14 dana do penzije, kupio je psa Rastija, najslađa stvar koja se pojavila na ekranu, spakovao kofere i otputovao daleko iza brda iza brega i debelog snega gde čeka da mu život zada poslednji udaraca i pošalje ga na onaj svet. Ali, nema odmora za proklete.

Psihotična lobanja koja vodi Demoklis, neuravnoteženi Blat, nikad nikom nije isplatio penziju jer se svojski potrudio da je njegovi zaposleni ne dožive. Poslednji na listi za odstrel je Danken Vizla. Iako mu namešta poslednji posao za dva miliona dolara pre nego što ode u zasluženu, što bi rekli Hrvati, mirovinu, vođa firme mu je smestio meksičku bandu kao klopku koja treba da ga se ratosilja. Ono što Blat ne zna, a na šta ga je upozorila savetnica i Dankenova saradnica Vivijan, ako pokuša da ga ubije, ceo Demoklis će ostatak života provesti gledajući da li im za vratom diše čovek koji je poznatiji i kao “Black Kaiser”.

Naravno, jedan incident vodi drugom i stvari postaju krvavo zabavne.

Foto: Netflix

“Polar” je ispunio tri ključna uslova koja ga stavljaju na pijedastal neo akcionih filmova. Ima neodoljiv smisao za humor, naročito za crni, vizuelna ekstravaganca koja konkurenciju ostavlja u prašini sa maestralnim audio inženjeringom i fantastične akcione koreografije koje su raj i šok za oči.

Film se ne libi da bude surovo eksplicitan i nemilosrdan prema nevinim ljudima, a naročito prema negativcima. Onda kad oseti da preteruje u eksplozivnim bojama na ekranu i sveopštem histeričnom apsurdnom haosu koji je replika grafičkih novela, film se prešaltava na penzionerski život Dankena u drvenoj kući na vrhu brda.

Ako ima neke pravde, naročito kosmičke, “Polar” će dobiti svoj nastavak jer finale ostavlja nekoliko otvorenih karata na stolu, i Mikelsena ćemo gledati još nekoliko puta u ulozi koja mu je udobna kao kožna zimska rukavica.

Međutim, da ne bude da je sve apsolutno savršeno. “Polar” ima dva narativna proklizavanja, a to su nepotrebna ekspozicija radnje u epilogu koja je klišeirana i izazvaće prevrtanje očiju, i nedovoljno razvijena veza između Dankena i Kamil, devojke koja živi u blizini njegove kolibe. Sa jedne strane je jasno šta je scenario želeo da postigne u odnosu između dvojca, ne želim da kažem jer ne volim spojlere, ali intepresonalna dinamika Dankena i Kamil je više alat radnje da bi se skovao dalji put priči.

Ukratko da sumiram. “Polar” je raj za oči, brutalno zabavan, drzak kao razmaženo dete, agresivan, eksplicitan, genijalan, ičščašen i želim da ga odgledam barem još dva puta. Molim lepo.

Najčitanije

Pročitaj još

Film "Polar" je zabava koja nam je falila u životima. Mada, nekima ovakva vrsta razbribrige neće biti po volji. Ali, onima kojima se svidi - poželeće JOŠ!Film "Polar": Dobar je za dva, ma i za tri gledanja