Najbolji filmovi 2021. godine po oceni kritičara

Jedna reč – pandemija. Filmska i televizijska industrija još uvek pate i patiće još neko vreme. Talasi, pikovi i šikovi najviše su uticali na bioskope i filmske premijere. Ali, bez obzira na kovid-19 problem koji nikako da napusti sedmu umetnost je neumorno rimejkovanje, pravljenje nastavaka i blokbasterski koji ne prestaju da muzu DC i Marvel univerzum. Skupljajući filmove za listu, akcenat je bio na naslovima koji su dobili dobre ocene i rekacije kritike, a ne pripadaju nužno prethodno navedenim kategorijama.


Napomena: Lista je sastavljena na osnovu ocena i utisaka kritičara BBC, Hollywood Reporter, Variety, IndiWire, Vox, Wrap, Slant Magazine i Rotten Tomatoes. 


Malignant

Novo ostvarenje Džejms Vana je raskol sa njegovim ranijim radom na hororo serijalima “The Conjuring” i “Insidious”. Umesto duhova, ukletih kuća i bauka iz mraka “Malignant” je treš-kemp triler-horor koji je suludo zabavan.

I Care a Lot

Crna komedija “I Care a Lot” prati prevarantkinju Marlu Grejson koja će vas smestiti u starački dom, a onda sve vaše rasprodati pod parolom – niste u stanju da vodite računa o sebi.

Copshop

“Copshop” je jedan od boljih filmova Džerarda Batlera. Akcioni triler odvija se u policijskoj stranici u kojoj policajac početnik, plaćeni ubica i prevarant imaju pune ruka posla pokušavajući jedan drugom da dođu glave.

Le Bal des Folles (The Mad Women’s Ball)

Posle debitovanja na filmskom festivalu u Torontou priča o Eugeniji koja je prisilno poslata u mentalnu instituciju otvara vrata zanimljivoj psihološkoj i osvetničkoj drami.

The Power

Noćna smena 1974. godine u bolnici u istočnom Londonu 1974. godine krije mnogo mračnih tajni, ali i trauma pacijenata i zaposlenih.

The Night House

Bet posle smrti supruga nasledila je kuću u blizini jezera koju joj je pokojni muž ostavio u amanet. Psihološki triler o neobičnoj građevini u kojoj vreme i prostor postoje van granica realnosti je jedan od hvaljenijih filmova ove godine.

Nine Days

Pobednik Sundance festivala tematski će mnogo zaintrigirati. Jedan čovek intervjuiše pet nerođenih duša i odlučuje ko će od njih svoj život dobiti na Zemlji.

Les Nôtres

Kanadski film smešten u uglednu suburbiju u Kvebeku postaje noćna mora za popularnu tinejdžerku kada “pukne bruka” da je trudna. Trudnoća je najmanji problem, veći je problem ko je otac deteta i moralno naoštrena zajednica radi sve da sazna ko je grešnik među njima.

THE MAN WHO SOLD HIS SKIN

Internacionalna drama sa Monikom Beluči prati Sema Alija nakon bekstva iz Libana, odlazak u Evropu i ukrašavanje tela tetovažom poznatog tatu majstora je sve samo ne sloboda koju je tražio.

Little Fish

Distopijska budućnost u kojoj vlada pandemija slična kovidu, samo što umesto upale pluća, sinusa i potencijalnog respiratora, ljudi sve više oboljevaju od blesti koja je slična Alchajmeru gubeći sećanja na život koji su živeli i ljude koje su voleli.

Mass

Najbolja gluma koju ćete videti ove godine. Roditelji stradale dece u školskoj pucnjavi sreću se sa roditeljima dečaka koji je preuzrokovao tragediju.

RIDERS OF JUSTICE

Akciona komedija sa Madsom Mikelsonom i to je sve što treba da znate 🙂

Coda

Priča tinejdžerke čiji su roditelji gluvo-nemi oduševila je kritiku, publiku i filmske festivale.

Hope

Norveška drama zasnovana na istinitoj priči prati život Anje i Henrija kada se terminalna bolest posle mnogo godina braka, dece i životnih izazova uvuče u dom.

The Mauritanian

Još jedna istinita priča o čoveku koji je proveo 14 godina u zatočeništvu u teškim mukama.

Dear Comrades

“Dear Comadres” dobio je najviše ocene posle premijere na Filmskom festivalu u Veneciji. Istorijska drama prati masakr 1962. godine koji se desio u Novočerkasku (Rusija). Judmila kao slepi zagovornik komunizma nakon što je svedočila pucnjavi na radnike koji su protestvovali i nakon iznenadnog nestanka ćerke usred nereda, ima štošta da preispita o svojim ideološkim i moralnim načelima.

Najčitanije

Pročitaj još