Lily Allen album “No Shame”: Da li ima ljubavi posle razvoda?

Razvod se vuče kao neki šugavi prašnjavi rep za bivšim supružnicima. Neretko se osećaju žigosano, kao polovna roba ili još gore kao krivci što su naglas izgovorili ono što im je dugo na pameti – ja ovo više ne mogu. Ne odustaju zato što su sebični ili zato što im ego ne dozvoljava da pređu preko društveno prihvatljive linije, pa čak ni zbog toga što više nema ljubavi, već zato što nešto što je imalo smisla, više nema. Pesma “Apples” na novom albumu Lili Alen najbolje opisuje brak koji je osuđen na propast:

“Da li se sećaš mog starog stana

kad smo po ceo dan bili u krevetu i imali seks

na kraju svega seksa nema

i ja samo plaćam račune

Sad se ponašamo kao moj otac i majka

ali kažu da iver ne pada daleko od klade”

Lili Alen je u pop kulturi “ona devojka”. “Ona devojka” koja govori pred drugima ono što se ne govori. Lili u parodiji “Hard Out Here” peva kako je teško biti kučka u svetu muškaraca jer njen posao joj ne dozvoljava da bude debela, iako se nedavno porodila, u “Fuck U” otvoreno se protivi homofobiji i srednjovekovnom poimanju normalnog ili “Not Fair” u kojoj peva o vezi sa momkom koji se super, ali u krevetu nije ni za šta. It’s hard out here for a bitch.

Alen nije bila zadovoljna ishodom albuma “Sheezus” iz 2014. godine. Izjavila je da se osećala kao maskota izdavačke kuće koja radi ono što joj govore, a ne ono što ona želi da radi. Poslednji album “No Shame” možda deluje kao još jedan deo njene diskografije koji ponovo besno pokazuje srednji prst svima, ali već posle prve pesme jasno je da melanholični, nostalgični i depresivni album preispituje sve njene postupke posle razvoda.

“No Shame” ne pokazuje želju da se nametne na top listama, ne pokazuje korporativne znake “imamo hit”, već se fokusira na mantru “No Shame” i da li postoji zaista razlog da je bude sramota zato što joj brak nije uspeo, što javnost misli da nije dobra majka jer je na kraju jedina bitna samoća sa kojom leže da spava.

Ovo je prvi put da se Lili isključivo oslanja u toku čitavog albuma na pevanje sa vazduhom. Gotovo svaku pesmu krasi flah i falset. Ne postoje zategnuti visoki registri koji bi dali na dramatičnosti jer ono o čemu ona peva je više tragično nego dramatično.

Kao najjači aspekt “No Shame” je nepostojeća krivica. Lili ne krivi bivšeg supruga za razvod, ne krivi sebe, već je sve tako kako jeste. Možda više nema ljubavi, ali su ostala sećanja da je nekad bilo dobro.

Iako je Alen tokom čitave karijere bacala bombe pesmama koje su pravile pometnju, ovo je prvi put da nit tišeg albuma, nit veće eksplozije.

Pesme na koje treba da obratite pažnju: Lost My Mind, Come on Then, Family Man, Apples, Three. 

Najčitanije

Pročitaj još