Serija “I Know This Much Is True”: Sivi oblak koji je teško oterati


Napomena: Za potrebe recenzije HBO je poslao 6 epizoda (celu sezonu) mini serije


Koncept raja i pakla je metaforična posledica životnih odluka. Do sada smo naučili da put od crvenih ciglica koje vode do velike večne vatre su popločane neoprostivnim ponašanjem, koje je testerom preseklo merdevine do pufnastih oblaka sa ukusom vanile. Umesto beskrajnog mira sa sobom, ostatak večnosti je proklet u mirisu dima koji napušta telo grešnika, dok se topi iznad grimiznog plamena pogrešnih izbora. Blizanci Tomas i Dominik još uvek su tu među nama grešnim smrtnicima, ali se neprestano guše od sivih oblaka koji pritiskaju njihove male i nesrećne živote. Dok se bore za vazduh nepravedno su osuđeni na pakao na zemlji, iako ništa nisu uradili pogrešno. Pakao je prerano i nepravedno stigao u njihove živote.

Mini-serija “I Know This Much is True” je adaptacija istoimenog bestselera Valija Lamba iz 1998. godine. Ponekad teška kao crna zemlja i depresivnija od kišnog oktobarskog dana. Ako se ne ugušite od blata kojim vas poliva priča Dominika i Tomasa, lepljiva vlaga će dugoročno skratiti dah u toku šest sati neprestane tragedije kojoj nikako da dosadi šutiranje glavnih junaka.

Čovek bi pomislio da bebe blizanci nisu mogli da dobiju srećniji početak života. Jedan je rođen 1949. godine 31. decembra, a drugi šest minuta kasnije 1. januara. Jedan je zatvorio staru, drugi otvorio novu godinu. Bebe zvezde su bile udarna medijska vest. Simboličan početak života o novom početku i prošlosti dečake nije mogao učiniti nesrećnijim.

Foto: HBO

Tomas i Dominik odrasli su u autoritatnom domu sa očuhom i uslovljenom ljubavlju, povremenim udarcim u toku ručka jer lakat ne sme da se oslanja na sto dok se jede. Blaga i povučena majka je više bila simbol majičinstva nego roditelj, najviše zabrinuta za finansijski odgoj nego za mentalno zdravlje dece. Buntovni Tomas koji je uporno stavljao lakat na sto za vreme ručka, želeo je da zna zašto majka ne želi da im kaže ko im je pravi otac. Buntovni Tomas nije želeo da spava u krevetu i veče bi povremeno proveo ležeći u travi ispred kuće. Dominik bi ćutao i išao kroz život jer što manje pitaš to je bolje za tebe.

Blizanci nisu odrasli kao uspešne i samozadovoljne individue. Tomas je razvio simptome paranoidne šizofrenije, a Dominik kao ćutiljivi deo dua ostao je osuđen da rešava probleme svoje disfunckionalne porodice.

Život ispunjen teškom mukom postao je još teži, nakon smrti majke koja je ostavila za sobom pismo njenog oca na italijanskom sinu Dominiku i nakon religijske uobrazilije Tomasa koji je odsekao sebi ruku u znak žrtvovanja bogu kako bi porodična bol prestala.

Blizanci bez majke, saznanja o pravom ocu u prisustvu živog ali distanciranog očuha su tek na početku gorčine koja će ispuniti njihove sive i mučne živote.

Foto: HBO

Razorena porodica sa brlogom ličnih i kolektivnih problema je podjednaka muka za aktere priče i za gledaoce. Tamni dim koji kruži u svakoj sceni, u svakom dijalogu teško se može otresti sa ramena. Možda zato je “I Know This Much is True” je težak i ponekad emotivno nepodnošljiv za gledanje. Ne zato što je loš, naprotiv, briljantno kopa po grobovima mentalnog i emotivnog rastrojstva, gotovo beznadežnih života za kojima ostaju samo suze.

Težina mini-serije najvećim delom leži na glumi Marka Rafala koji tumači blizance. Umesto nesrećnog duplog kadra i pokušaja glume dve različite osobe koje isto izgledaju, Rafalo je glumačkim čudom napravio dva vrlo različita lika u kojima se ne vidi ni trag njegove ličnosti, već samo ono što Dominik i Tomas jesu. Melisa Leo, Džulijet Luis i Katrin Han iako su tokom karijere imale dosta komičnih uloga, ovaj put su pokazale zašto su nepravedno izostavljene kao karakterne glumice.

“I Know This Much is True” je turobna serija u danima kad se nebo razvedrava. Ako kojim slučajem dopustite da sivi oblaci priče o braći blizancima uđu u vaš život teško ćete ih oterati, ali onda ćete više ceniti vedro i čisto nebo.

Serija I Know This Much Is True
Ocena
4.1
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

Mini serija “I Know This Much is True” je emotivna perpleksija koju je povremeno teško progutati, ali će vas nagraditi glumačkim talentom koji ćete jako ceniti. 

volim

  • glumačka postava
  • uvid u život koji niko ne želi za sebe
  • koncept ljubavi u loša vremena

Ne volim

  • serija ima tendenciju razvlačenja materijala i bolje bi funkcionisala kao film o dva sata

Prati Dedu na ↓

Leave a Reply

Pročitaj još

Najčitanije

Dokumentarna serija “Trial by Media”: Od kritike zaboli glava

Kritička svest. Lepa zamisao, ali više je utopija nego što je poželjan društveni model. Svako društvo, pa i neo-demokratsko teži kolektivnoj svesti. Nekoj vrsti...

Striming servis “Amazon Prime” u Srbiji konačno počinje da cveta

Amazon Prime još uvek ne može da se nazove dostojnim konkuretnom u trenutnoj ponudi striming servisa u Srbiji, jer ga Netflix i HBO Go...

Ako su vam se smučile serije i filmovi, našao sam nam novu zabavu – podcast

Mislio sam, ma nisam mislio bio sam siguran, da karantin podnosim kao šampion. Posao obavljam od kuće, ne moram da se akam (u prevodu...

Trejler “Tenet”: Ovo će biti prvi film koji će otvoriti bioskope širom sveta

Kristofer Nolan u trenutnoj karantin-korona situaciji želi da bude prvi čovek na Mesecu. Reditelj već neko vreme pritiska kompaniju Warner Bros da bez obzira...

Trejler “The Old Guard”: Netflix želi još jedan hit sa Šarliz Teron

Netflix je procvetao u karantinskom svetu. Za razliku od konkurenata broj pretplatnika je skočio za 13 miliona, na postojećih 170, što ga čini najmasovnijom...