Serije koje sam gledao da se vi ne biste mučili

Podneo sam ovu žrtvu na nogama i izdržao do kraja svake sezone od ove tri serije. I na kraju sam razmišljao – nijedna od ovih serija ne zaslužuje da joj posvetim pažnju, pa će morati da se guraju sa svojim kolegama. To ne znači da su suštinski loše, ali recimo da su tu, postoje, dišu na striming servisima, pa ako nemate šta drugo, a čini vam se zanimljivo, izvolte.

 Upload

Digitalno grobarstvo i korporativni raj su nova sigurna luka za ljudsku vrstu.

Stvari stoje ovako – ako ste štedeli za života ili ako ste kreditno sposobni, investirate u raj. Kad vam otkuca vreme na ovoj planeti, vaš mozak se aplouduje sa svim sećanjima i osećanjima na digitalnu realnost i besmrtni ste. Ali, morate da imate šušku. Hoćete da šljokate u raju? To se plaća. Dakle, imate osnovni paket – stan, garderoba i pun pansion, za sve otalo doplaćujete – svojim sredstvima što ste zaradili u stvarnom životu ili vam porodica uplati, ako vam je baš zapelo do boce viskija.

Naš nesrećni junak je prerano otišao u kapitalistički raj i to zahvaljujući nesnosno dosadnoj devojci. Srećom, ona je imala novca da mu plati besmrtni život, ali moraće da je sačeka da odapne i onda će biti zajedno do kraja… pa, nema kraja, zauvek će biti zajedno. Razlog njegove iznenadne smrti, neobični događaji u raju i njegov anđeo, tj. operater koji ga nagleda su deo veće slagalice.

Komično apsurdna atmosfera koja podseća na “Good Place” kasnije se pretvara u triler misteriju sa rom-com elementima. Dodatni žanrovi koji se talože na osnovnu ideju priče nisu toliko zanimljivi kao sama ideja jer su vođeni očekivanim ishodom i osrednjim glumcima koji su srećom lepi i harizmatični.

Hollywood

Ako ne volite Rajana Marfija, neće vam se dopasti “Hollywood”. Ali, ako ste ljubitelji njegovih ranijih ostvarenja “Nip/Tuck”, “American Horror Story”, “Politician”, “Screem Queens”, “Pose” možda pronađete sebi utehu u modernizovanoj verziji zlatne ere Holivuda u epizodi: “Sjaj i beda Holivuda”.

Naš junak Džek Kastelo je klasičan duduk sa telom Apolona. Vojni veteran koji donekle sabira, ali nikako da savlada oduzimanje dušu bi prodao da postane nova holivudska faca. Suprugu i sebe stavlja u nezahvalan finansijski položaj pokušajima da postane glumac, jer ne radi ništa osim što džudži ispred kapije filmskog studija u nadi da će ga prozvati da bude statista na filmu.

Umesto ljubakanja na velikom platnu pristaje da radi na benzinskoj pumpi na kojoj se ne bavi pumpanjem guma, već mušterija. Tehnički, Džek je prostitutka.

Džek je samo vrh ledenog brega moralno posrnulih figura koja žele svoj kadar na velikom platnu. I dok epizode prate živote brojnih likova unutar i van Holivuda, kao i većina novijih serija Rajana Marfija “Hollywood” pati od manjka fokusa, tonskih iskoraka – čas je sprdnja, čas je preozbiljna, i preagresivne političke korektnosti i inkluzije koja je ozbiljan trn u oku.

Srećom serija izgleda dobro i ume da bude duhovita i prodorna, ali samo ponekad.

Into the Night 

Belgijski postapokaliptični triler koliko dobro počinje, toliko je generalno tematski otrcan. Ali, obezbediće fine napete minute i nešto drugačiju postavku radnje u odnosu na većinu serija koje se bave katastrofalnim civlizacijskim ishodom.

Strpani smo u preterano začinjen sos sa putnicima iz Brisela. Psihotični pripadnik NATO-a prerano zatvara avion i nišanom vatrenog oružja insistira od pilota da pokrene metalnu pticu ili će svi putnici umreti. Neće umreti od njegove ruke, već od Sunca koje će uskoro izaći.

Svet kakav znamo nestaje pred očima aviona iz Brisela, a posada i putnici moraju da prežive noć, ne jednu, više njih jer dan nije njihov prijatelj.

U stilu “Lost-a” priča će se vraćati natrag i davati prostor likovima u avionu, ko su i šta su bili pre poletanja, iako neki od njih ne zaslužuju ni pišljivu sekundu vremena. Mada, generalna ideja, glumačka postava i pomalo banalan, ali zabavan koncept je u toku 7 epizoda pristojno parče 2020. godine.

Prati Dedu na ↓

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Pročitaj još

Najčitanije

Dokumentarna serija “Trial by Media”: Od kritike zaboli glava

Kritička svest. Lepa zamisao, ali više je utopija nego što je poželjan društveni model. Svako društvo, pa i neo-demokratsko teži kolektivnoj svesti. Nekoj vrsti...

Striming servis “Amazon Prime” u Srbiji konačno počinje da cveta

Amazon Prime još uvek ne može da se nazove dostojnim konkuretnom u trenutnoj ponudi striming servisa u Srbiji, jer ga Netflix i HBO Go...

Ako su vam se smučile serije i filmovi, našao sam nam novu zabavu – podcast

Mislio sam, ma nisam mislio bio sam siguran, da karantin podnosim kao šampion. Posao obavljam od kuće, ne moram da se akam (u prevodu...

Trejler “Tenet”: Ovo će biti prvi film koji će otvoriti bioskope širom sveta

Kristofer Nolan u trenutnoj karantin-korona situaciji želi da bude prvi čovek na Mesecu. Reditelj već neko vreme pritiska kompaniju Warner Bros da bez obzira...

Trejler “The Old Guard”: Netflix želi još jedan hit sa Šarliz Teron

Netflix je procvetao u karantinskom svetu. Za razliku od konkurenata broj pretplatnika je skočio za 13 miliona, na postojećih 170, što ga čini najmasovnijom...