HBO Max se gasi za godinu dana? Serije i filmovi nestaju sa servisa! Ko je krivac?

Upoznajte gospodina Dejvida Zaslava – najnovijeg direktora i CEO-a filmske i televizijske kompanije Warner Bros koji je zaslužan za kompanijsku transakciju između AT&T i WB-a, ali i za najnoviji projekat spajanja Discovery+ i nedavno ribrendiranog HBO striming servisa pod nazivom HBO Max. Iako je prva pomisao da postojeći servis postaje još veći i potencijalno bolji, posle nedavne održane prezentacije za investitore postalo je jasno da se Zaslav zalaže da budućnost platforme vrati u prošlost.

Po dolasku na čelo Warner Bros kompanije, koja je zadužena za brojne HBO i HBO Max naslove, ali ujedno za filmske blokbastere, uslovno rečeno “počistio” je i razrešio dužnosti dosadašnje čelne ljude koji su bili zaduženi za Warner Media.

Posle neminovne čistke, usledilo je gašenje postprodukcije već snimljenog filma “Batgirl” koji je bio spreman za marketing kampanju, a u koji je investirano blizu 100 miliona dolara i povlačenje HBO serija kao što su “Gospođa Flečer“, “Run“, ali i originalnih HBO Max filmova “Witches”, “Superintelligence”, “Locked Down”, “Charm City Kings”, “Moonshot”, “American Pickle” sa striming platforme. Još uvek nije poznato šta je još u međuvremenu nestalo sa HBO Max-a, jer se sve drži pod velom tajne, pa samo Redit korisnici u međuvremenu saznaju šta više nije dostupno, ali očekuje se da do velikog spajanja Discovery+ i HBO Max-a 2023. godine nestane još veliki broj naslova.

Bez obzira što je u pitanju produkcija HBO-a Zaslav je strogom rukom uklonio sadržaj koji je trenutno jedino dostupan na sajtovima za digitalnu kupovinu serija i filmova. Ovo će biti praksa u budućnost – tj. forsiranje digitalne kupovine, a ne striminga.

Naime, Dejvid Zaslav je veliki protivnik striming filmova i njihovog pravljenja, te trošenje novca na serije koje neće biti sigurni hitovi. Ujedno jedan je od odgovornih zašto “Raised by Wolves” posle uspešne druge sezone nije dobio šansu za dalje snimanje. Njegova parola je – kvalitet, a ne kvantitet. Ovu frazu treba uzeti sa dozom rezerve jer se Zaslav isključivo zalaže za investiranje u naslove koji će da ostvare komercijalni uspeh i finansijski profit što potencijalno može dovesti do gušenja bilo kakve kreativne slobode u dosadašnjoj ideologiji HBO-a.

Izjavio je da su svi “u striming ludilu” i da on kao glavni čovek ne želi da ide tom putanjom. Umesto usmeravanje na digital, Zaslavova biznis ideologija je tradicionalni model, tj. fokus je na linearnoj televiziji (koja neminovno umire) i bioskopu. Striming, po njegovom mišljenju, trenutno nije prioritet i nije preterano važan.

Bio je veliki protivnik odluke bivšeg CEO-a Džejsona Kilara koji je pokrenuo praksu da za vreme pandemije, zbog jako male posete bioskopima, filmovi paralelno debituju i na HBO Max-u. Da je Zaslav bio na čelu nijedan od filmova u poslednje dve godine ne bi video striming servis.

Šta zapravo Zaslav želi? HBO Max se gasi?

Tradicionalni model plasiranja sadržaja i investiranje u popularne, i prepoznatljive franšize – bez većih rizika. Njegove poslovne poteze nazvali su najradikalnijim rezom u modernoj istoriji Holivuda. Između ostalog, očekuje se da će polovinom sledeće godine HBO Max biti ugašen. Naime, spojiće se sa Discovery+ i jedan deo sadržaja koji trenutno postoji biće uklonjen. Ujedno HBO se briše iz naziva platforme. Prema rečima insajderke Grejs Randolf i novinara CNN-a, najverovatnije da će se servis samo zvati “Max”, ali za sada je sve samo na nivou nagađanja. Sigurno je da prepoznatljivi simbol HBO se potpuno briše iz naziva.

Kontroverzni deo prezentacije za investitore je slajd u kojem je prikazano kako će izgledati budući servis. Sadržaj koji pristiže iz Warner Bros rudnika je usmeren ka muškarcima jer kako se navodi “oni se investiraju u toku gledanja”, ali i za fanove franšiza – kao što su npr. Game of Thrones, DC junaka itd. Sa druge strane sadržaj za koji je zadužen Discovery je namenjen ženama, uglavnom je rijaliti program i dokumentarci, sa napomenom da se one “opuštaju” dok gledaju. Dakle, jasno je da je u pitanju konzervativan i tradicionalno-stereotipni model biznisa koji su svi napustili u poslednjih 10 godina.

Šta će biti?

Posle agresivnog početka vladavine Dejvida Zaslava u budućnosti je sve moguće. Pojedini filmski/serijski magazini i fanovi HBO-a izrazili su zabrinutost da serije “Hacks”, “Minx” i “Peacemaker” neće preživeti trenutnog monarha WB-a čiji je cilj da ostvari što je veći mogući profit.

S obzirom na to da je već bilo zabune oko ribrendiranja HBO Go-a u Max i pravljenje distinkcije između kablovskih kanala i striming servisa Warner Media, još jedna promena može biti potpuno pogubna za kultni HBO, a možda zapravo Zaslav vodi ispravnu biznis politiku i došlo je vreme da se vratimo na video-rekordere.

Najčitanije

Pročitaj još