Film “Venom”: Hardi, brate, šta je ovo

Postoje dve opcije kad je novo Marvelovo čedo u pitanju – ili će vam se svideti ili ne. Siva zona u ovom slučaju ne postoji. Zaljubljenici u popularni akciono-fantazijski žanr, koji je finasijski vampir bez namere da se skine sa bioskopskog repertoara narednih godina, najverovatnije će biti zadovoljni. Zato što je zabavno i… pa, zabavno je. Ostali? Verovatno će, kao moja malenkost, da stoje na raskrsnici svesni da je Tom Hardi, kao i uvek, odličan i do je to jedini razlog zašto je “Venom” podnošljiv.

Očekivanja u vezi sa omiljenim anti-herojem Marvelovog univerzuma su nabiflana do plafona jer je dobio filmske minute samo za sebe i glumačkog miljenika. Svi smo se nadali najboljem, ali alarm za uzbunu je izjava reditelja Ruben Fleischer u kojoj je istakao da je film komično-sarkastičan, sa elementima parodije na sopstveni žanr. Ako je neko pomislio Sam Raimi i na filmove “Evil Dead” ili “Drag Me To Hell” bojim se da ne pričamo o istoj stvari.

Dok je Raimi majstor pravljenje osnove apsurda i parodije na žanr na kojem gradi priču, gospodin Ruben koristi izgovor za očajan scenario koji je bizaran, ali iz svih mogućih pogrešnih razloga. I dok fore i fazoni znaju da budu efektivni i to zahvaljujući Tomu Hardiju koji je zadužen za lik Edija Bruka i simbiotičku zarazu poznatiju kao Venom, najčešće se događa da se smejete filmu, a ne sa filmom.

Što se tiče naracije u pitanju je standardizovana forma – Edi Brok se bavi istraživačkim novinarstvom, ima svoju emisiju u kojoj raskrinkava gradske moćnike i zloće, sve dok ne dobije zadatak da istraži nešto više o glavnom čoveku kompanije The Life Foundation doktoru Karltonu Drejku, koji se evidentno bavi mutnim radnjama. Posle serije nesrećnih događaja, kao u romanu Lemonija Sniketa, Edija napusti devojka koju glumi Mišel Vilijams sa jako lošom perikom, izgubi posao, ali upozna doktorku Doru koja je upoznata sa eksperimentima gospodina Drejka, Edi se zarazi i na scenu nastupa Venom.

Glumački Hardi vadi čitavu priču. Mada i on sam je svestan u kakvom je filmu i ono što mu je scenario dozvolio to je i uradio. Odnos Edija i Venoma daje odlične komične momente koje će publika veoma ceniti.

Međutim, narativne metode koje lete na sve strane i nemaju nikakvog smisla, početka ni kraja, očajan negativac u filmu i sterilna gluma ostatka ekipe ostavljaju utisak da se neko jako loše poigrao sa nečim što je moglo da pokosi ostatak Marvelove družine. “Venom” ne zna ni šta je, ni ko je. Hoće sve, ali ne može jer scenarista nije uradio dobar posao, a specijalni efekti nisu dovoljni. Mada, film je PG 13 što znači nema krvi, a gle čuda glave lete na sve strane. Sve deluje vrlo pogrešno.

Iako najavni poster za “Venom” kaže da je “dosta bilo superheroja”, pre će biti da je bilo previše Venoma i nema potrebe za još – hvala i prijatno. Bolje ne. Hardi, za tebe Bambi, ali WTF!?

Najčitanije

Pročitaj još

Ni film ne zna šta je, niti je glumcima jasno gde su, a scenario se pita - ko su ovi ljudi, kakvi su ovo glasovi?Film "Venom": Hardi, brate, šta je ovo