Film “The Suicide Squad”: Najbolja akciona-komedija ove godine

Najbolja odluka koju je WarnerBros učinio poslednjih godina je odlučno “NE, NIKAKO” Zaku Snajderu koji se nameračio na rediteljsku palicu nove verzije “The Suicide Squad”. Voleli ili ne voleli Snajderov rad, reditelj se pokazao krajnje nesposoban da napravi dobar komercijalni akcioni blokbaster. Umesto toga, lutao je pseudo filozofskim ostvarenjima o super-herojima koji su se pokazali kao promašaj i na bioskopskim blagajnama i kod kritike. Umesto još jedne četvoročasovne sage koja bi ubila u pojam boga i narod, WB je “samoubilačku družinu” nežno spustio u ruke Džejmsa Gana (Guardians of the Galaxy) i šapnuo mu: “Čuvaj naše čedo i napravi pare”. Gospodin Gan mirno je klimnuo glavom i nekoliko godina kasnije dobili smo “The Suicide Squad” – najbolju apsurdnu akcionu-komediju o antiherojima.

Ono što je svojevremno Martin Skorseze izjavio o Marvelovim filmova, tj. da to nisu filmovi, već zabavni parkovi je suva istina. Uloga “zabave za milione” nije da drži propoved, životne lekcije ili da udarce moralne packe. Milionski budžeti imaju samu jednu svrhu – nema opravdanja da se sa ovolikim novcem ne napravi dobar, zabavan i besmislen blokbaster. Džejms Gan svestan šta je uloga stripskih junaka i njihovih univerzuma u mejnstrim kulturi, “The Suicide Squad” je oblikovao kao sarkastičnu, ironičnu, akcionu-komediju koja dva sata filma čini šizofreno zabavnim zbog opaski, apsurdnih razgovora i događaja, i na kraju krajeva zbog fantastične vizuelne prezentacije.

Foto: HBO Max / Warner Bros

“The Suicide Squad” ima najbolju implementaciju HDR / Dolby Vision-a koju mogu da iskuse vlasnici 4K televizora, a koji poseduju pomenute opcije i adekvatnu verziju filma. Meastralna scenografija, efeketi i palete boja zahvaljujući HDR-u (High Dynamic Range) Ganov film čine kućnim bioskopskim iskustvom. Tonski kontrast mračnih scena u šumama i jarkih boja Južne Amerike “samoubilačku družinu” stavljaju na ovogodišnji tron savremene produkcije.

Očekivani narativ sa Amandom Viler (Vajola Dejvis) koja šalje grupu zločinaca i anarhista u “samoubilačku misiju” ne bi li na najkrvaviji mogući način rešili političku ujidurmu na jugu Amerike, iza koje se kriju nacistički eksperimenti i neljudske metode manipulacije narodom, od prve sekunde filma, koju otvara audio zapis nastupa Džonija Keša, pa do poslednje protkan je urnebesnim komičnim elementima.

Foto: HBO Max / Warner Bros

Od devojke koja okolo ide sa pacovom koji maše svakom novom ljudskom biću koje upozna, preko kralja Ajkula kojem glas pozajmljuje Silvester Stalone, a koji je neprestano gladan i ponavlja “Njam, njam”, pa do mladića sa šarenim tačkama na telu, kojem se stalno priviđa majka koja ga je upropastila, “The Suicide Squad” je izvadio sam jedan od 11 kečeva u rukavu. Idris Elba kao Bladsport sa fobijom od pacova i Margo Robi kao čuvena Harli Kvin sa sad već ozloglašenim problemom u emotivnim odnosima vode publiku na komično, vrlo agresivno i besmisleno putovanje za međupolitički mir.

“The Suicide Squad” je upravo ono što trejler za film obećava i neće biti ništa manje od toga. Čak, svega ima i previše. To je jedina realna mana filma. Pretposlednji čin filma je klasičan narativni filer koji više kupuje vreme nego što ima neku preveliku svrhu.

Foto: HBO Max / Warner Bros

Verzija Džejmsa Gana možda neće biti po svačijoj volji jer se i previše šali na sopstveni račun. Povremeno ide toliko daleko da više niste sigurni da li se namerno ili nenamreno ruga svemu što se događa u sceni.

Bilo kako bilo “The Suicide Squad” je najbolja akciona-komedija u poslednjih godina jer je samo zabavna, a to je jedina uloga blokbastera.

FIlm "The Suicide Squad"
Ocena
4.1
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“The Suicide Squad” besmislena zabava od koje ne može da se traži više, možete samo da molite za manje ludila.

Najčitanije

Pročitaj još