Film “Nobody”: Jedino mi je žao što nije bolji

Lepo je upozorio Julijan, narko diler i ruska mafijoza, svoje najbliže saradnike: “Čuvaj se vuka u jagnjećoj koži”. Vaistinu! Treba se čuvati i scenarista koji nisu toliko lukavi da ogrnu tuđe runo i zamaskiraju tragove dok prave isti filmove pod drugim imenom. I da nikad niste čuli za Dareka Kolsteda, ako ste gledali njegov popularni akcioni serijal “John Wick”, onda ste gledali i “Nobody”. Bila bi besramna nepravda reći “isto s*anje, drugo pakovanje” jer Bob Odenkrik (Better Call Saul), veoma mudre i kreativno nasilne akcione scene ne zaslužuju da se puste niz vodu. Mada, da je šteta, šteta je što nije bolji.

Krvoločni akcioni triler “Nobody” nema narativnog keca u rukavu. Iznenađujuće generička priča o penzionisanom plaćenom ubici i bivšem vojniku koji ponovo navlači svoje kaljave čizme, kreće se već dobro utabanom stazom uz pratnju pucnjave, zvuka slomljenih noseva, kostiju i ponekog mljackavog zvuka mesa prilikom uboda oštrim nožem.

Briljantan uvod u priču i monotoniju života Hača Mansela upakovan je u dvominutno ponavljanje radne nedelje. Buđenje, kašnjenje sa izbacivanjem smeća, kafa, gradski prevoz, posao, povratak kući, večera i onda u krevet koji je hladan kao nož jer njega i njegovu suprugu razdvaja voz jastuka. Hačev sin je istinski razočaran što je otac nemi posmatrač u porodičnom domu. Čovek od malo reči osim “dobro jutro i kako je bilo u školi” više je inventar kuće nego aktivni član domaćinstva. Niko ne bi ni pomislio da je gospodin Mansel sposoban za bilo šta osim za pranje sudova.

Fotografija je dobijena uz dozvolu Universal Pictures

Život u domu Manselovih nastavio bi da bude monotnija koja ubija da im jedne večeri nije upala grupa neiskusnih provalnika. Umesto da ih Hač istambura, dopušta im da uzmu malo novca sa radnog stola i da zadaju dobar udarac laktom u čelo njegovog sina. Podrugljiva policija, razočarani sin koji ne može da veruje da mu je otac “slina” i ćerka koja je ostala bez svog omiljenog priveska, Hača vraćaju u pogon i starim ubilačkim porivima.

Naivna ideja o besu zato što je ćerki neko maznuo Helou Kiti privezak vodi ka okršaju koji će Hača, kao jednog od najopasnijih ljudi u Americi, suočiti sa drugim najopasnijim sadistom – njegovim kičerajskim veličanstvom Julijom Kuznecovim.

“Nobody” nema iznenađenja, niti kreativnih scenarijskih ideja. Sve što je ikada obrađeno u osvetničkim trilerima spakovano je u novi film Dareka Kolsteda. Neminovni osećaj deja vu-a i repliciranja “John Wick-a” na veliku sreću osvežen je fantastičnim izborom glavnog glumca. Gospodin Bob Odenkirk ne deluje kao lik koga bi neko angažovao za akcione akrobacije i brzopotezno mlaćenje pred kamerama. Ispostavlja se da nisu mogli da pronađu bolju osobu za posao.

Fotografija je dobijena uz dozvolu Universal Pictures

Hladnoća lica koja istovremeno odaje utisak mira i “polomiću te kao dete zvečku” je odličan kontrast i subverzivni pristup u odnosu na ostale akcione franšize. Odlične produkcijske vrednosti, koreografija napetih scena i više nego solidno obavljen rediteljski i montažerski zadatak devedesetak minuta filma čine finom injekcijom adrenalina.

Problem je što osim toga “Nobody” zaista nema ništa drugo. Na žalost ovo je jedna od onih situacija u kojoj film izgleda bolje nego što zaista jeste. Nekoliko finih opaski i komičnih dijaloga okovani su stereotipnim likovima i otaljanom karakterizacijom o Hačevoj potrebi da ga supruga voli, da bude običan čovek, a ne ubica i da zaštiti svoju porodicu.

Odjavni minut filma jasno ukazuje da će biti nastavka, ali koliko god se dobro zabavili – da li zaista posle tri dela John Wick-a i ove paralelne dimenzije John Wick, treba nastavljati priču. Da, ako će da bude bolja. Ako će da bude opet isto, nema te jagnjeće kože koja će ga sakriti.

Film "Nobody"
Ocena
3
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“Nobody” je napisao isti čovek koji je radio trilogiju “John Wick”. U svojoj srži i egzekuciji su isti. Ko je gledao “John Wick”, već je gledao “Nobody”, a da to ni ne zna. 

Najčitanije

Pročitaj još