“Everything Everywhere All at Once” recenzija: Posle ovog filma treba mi psiholog, sveštenik i egzorcista

Malo je falilo da se upokojim u mestu od smeha kada mi je prijateljica jutros poslala nezvaničnu žanrovsku definiciju najnovijeg filma rediteljskog tima Danijels “Everything Everywhere All at Once”, a ona glasi “Millennial fantasy of parental apology” ili u slobodnom prevodu “Milenijalci koji maštaju da im se roditelji izvine”. Na trenutak imao sam utisak da su mi se svi paralelni univerzumi u kojima možda postojim otvorili pred očima, istovremeno pokušavajući da ne prolijem kafu svuda po sveže očišćenom stanju jer nisam mogao da prestanem da se tresem od smeha. Božanstvena kovanica koja nije mogla bolje da opiše savremeni nadžanr koji trenutno napada sa svih strana na srebrnom ekranu i velikom platnu je najtačnija žanrovska odrednica “Everything Everywhere All at Once”, pored toga što je i komedija, drama, naučna-fantastika, akcija, nadrealizam i sve što vam na dragu pamet padne. 

Inventivni pristup tima Danijels u pripovedanju najosnovnije ljudske interpersonalne porodične komplikacije, iako slojevit kao glavica crnog luka može se podeliti u dve celine – akcioni multiverzum i drama-komedija, a samim tim i podeliti ga na dve vrste publike – ona koja će biti apsolutno oduševljena i ona koja nema razumevanja za ovu vrstu “cepanja” sivih moždanih ćelija. 

Evelin Vong bi najradije pocepala sve izveštaje, račune i izvode poreza koji prete da je sa radnog stola zaskoče i presku grkljan. Kad malo bolje razmisli, biti gazdarica popularne perionice veša nije najveći životni promašaj. Od najgoreg postoji još gore. Muž koji ne zna gde mu je dupe, a gde mu je glava, ćerka koja bulazni o novoj devojci i izlapeli otac koji je na svu njenu muku baš za Kinesku novu godinu odlučio da spakuje kofere i da joj se uvali. Od potpunog haosa na poslu i haotične porodice, kad bi mogla da uzme dah i na trenutak razmisli rekla bi – u šta mi život prođe? U pranju, drndanju i mrndanju…

Između životnog promašaja i Evelin Vong stoji znak jednakosti. Toliko želja, toliko propuštenih šansi, toliko razočaranja i pogrešnih smernica da je postalo prekasno i za nadu da će se nešto promeniti. U vrtlogu ogorčenosti više nije ni sposobna da kaže ćerki da je voli, nego joj lakše da joj dobaci da je vreme za zdravu hranu jer se ugojila ili što bi rekla Seka Sablić u ulozi psihologa Vere Milićević: “Izgledaš sveže kao svinja”. 

Foto: A24

Je l neko rekao kraj mukama? Nema kraja dok poreska upravnica ne odzvoni svoje. Baš tu pred krajem svih krajeva, neposredno pre prilaska punktu poreske aždaje Didre Beuberdire (Džejmi Li Kurtis), muž velikomučenice Evelin u liftu je ubedio da on nije njen muž već njegova verzija iz drugog univerzuma. Bez odugovlačenja i velike priče – bolje bi joj bilo da se sabere jer je ona jedina koja može da dovede u red potpuni kolaps multiverzuma. 

Kada odzvoni lift na spratu poreske upravnice i žanrovski raskid sa prethodnih dvadesetak minuta filma “Everything Everywhere All at Once” je spreman da pokaže svoje ludilo ludila u svim bojama i oblicima. Od očiglednog referenciranja “Matrix-a”, preko akcionog omaža Čeki Čen akrobacijama, pa sve do apsurdnih kratkih putovanja po univerzumima ovo epileptično filmsko čudo ne prestaje do poslednjeg minuta da ispaljuje iz svih mogućih topova bizarna i komična narativna rešenja koja nužno ne moraju da imaju nekakvog smisla jer mulitverzum može da radi god mu srce ište.

Minimalistički budžet filma nije sprečio duo Danijels da koreografiju akcionih scena i kompoziciju kadra ne učine ništa manje nego briljantnim. Agresivno napadanje apsurdnog narativa neminovno iziskuju reakciju – ne preterujte, ali onda kad mislite da je previše, uvek ima još i još i još…

Foto: A24

Na sreću ili za neke nesreću većina događaja je alegorijsko skretanje pažnje sa osnovne metafore priče. Ako u ovom životu nismo uspeli, ne gine nam opcija da sanjarimo o svetu u kojem jesmo. Ako nas je ovaj život razočarao, uvek možemo da fantaziramo o onom koji nas nije bacio u trnje, već u polje ljubičica. Ako u ovom univerzumu nismo mogli da izaberemo porodicu, možda smo bolju prigrili u nekom drugom. Ako, ako, ako…

U brojnim “ako” u “Everything Everywhere All at Once” stvaraju se nepregledni svetovi mogućnosti iz kojih po potrebi može da se uzme veština koja nije uspela da se razvije u ovoj surovoj stvarnosti. Ali, kada se sve svede na jedan svet nema mnogo mogućnosti. Tad stupa na snagu podžanr “Millennial fantasy of parental apology”.

Takozvana porodična generacijska trauma je vremenska i prostorna muka u kojoj bi svi njeni članovi najviše voleli da naiđu na razumevanje i poštovanje. Rediteljski duo Danijels pored sveopšteg žanrovskog i stilskog haosa suptilnim namigom publici poručuje da profesionalna, porodična i emocionalna katastrofa može da se prevaziđe vremenom, a nekad se sve dogodi u isto vreme i na istom mestu, pa ko preživi pričaće, pa i publika posle “Everything Everywhere All At Once”. 

Film "Everything Everywhere All At Once"
Ocena
4.5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

Bioskop / Digitalna kupovina (Microsoft Store)

Najčitanije

Pročitaj još