“Bad Times at the El Royale”: Kad bi King i Tarantino dobili ubogo dete

Evo u čemu je caka sa “Bad Times at the El Royale“. Kad je dobar, onda je stvarno dobar, ali kad je loš, iznenađujuće kiksne scenarijskom i narativnom odlukom. Da muka bude veća osnovna postavka filma koja neodoljivo podseća na pozorišni komad sa elementima misterije i grimizne noćne more u trećem činu se transformiše u neki potpuno drugi film zbog kojeg nismo došli da provedemo dva i po sata naših života. 

Talentovani reditelj i scenarista Dru Godard dobio je krila i samopouzdanje posle uspeha filmova “The Cabin in the Woods“, “The Martian” i “Deadpool 2” (konsultant na snimanju). Egocentrično, kao i svaki filmski radnik, bio je ubeđen da će moći da bez ičije pomoći ostvari svoj dečački san – da bude reditelj, scenarista i izvršni producent na filmu koji je inspirisan idolima iz mladosti i kulturno-političkom situacijom koja je prethodila njegovom rođenju 1979. godine. “Bad Times at the El Royale” trebalo je da bude njegov “Pulp Fiction”, njegovo “Isijavanje“, ali negde između Tarantinovskog tona i Kingove mehanike pripovedanja Godard se zapleo u želji da posveti dovoljno vremena svakom od likova i da dozvoli radnji da ima svoj početak, razradu i kraj. Zapravo, čini se da se najviše potrudio oko svega osim oko finala.

Prodavac usisivača Leremi Salaven (Džon Hem)

Hotel “El Royal” 1969. godine na granici Kalifornije i Nevade samo je senka prošlih vremena. Napušteno mesto od kojeg su i duhovi odustali kao da je čekalo da okupi izgubljene duše, poput hotela “Vidikovac” iz romana Stivena Kinga, ne bi li opet oživeo sve kosture koji su ostali zaključani po ormanima. Zaboravni sveštenik Danijel Flin (Džef Bridžis), pevačica Darlin Svit (Sintija Erivo), prodavac usisivača Leremi Sulivan (Džon Hem) i hipi fem fatal Emili Samerspring (Dakota Džonson) su jedini gosti koji su kročili nogom u arhitektonsku ekstravagancu posle mnogo godina.

Hotel je potpuno prazan, nema konobara, nema nikog na prijemu, a dobrodošlicu gostima je poželelo međusobno upoznavanje četiri individue koje jedva čekaju da se raskomote u svojim sobama i otpakuju životni teret i tajne koje nose sa sobom.

“El Royal” nije samo hotel za izgubljene duše, on je ozloglašeno mesto slično kući Velikog brata. Ozvučen, ispunjen dvostrukim ogledalima i ima svog pomoćnika, živu utvaru koja nadgleda i javlja vlasnicima šta se događa unutar zidina.

Pevačica Darlin Svit (Sintija Erivo)

Četiri gosta nisu ni svesna da su se na prijavnici prijavili za čistilište. Došli su sa skrivenim motivima i tajnama, ali u zatvoru koji počiva na tuđoj nesreći moraće da okaju svoje grehe – hteli to ili ne. Film će poput romana u vidu ispreplitanih poglavlja predstaviti svakog od likova i zašto se i kako se ko obreo u “El Royal”.

Iako film traje dva i po sata reditelj ima više nego dovoljno materijala da minute učini zanimljivim. Deo filma koji naročito blista se odvija na relaciji otac Flin i Darling Svit. Karakterizacija i srž filma se odigrava u scenama u kojima dvojac otkriva kako i zašto su završili u hotelu “El Royal”. Šokantni obrti i smrt centralnih aktera dodaju još jedan sloj zabave, kao i raskrinkavanje prve misterije koja se pojavljuje na početku.

Sveštenik Danijel Flin (Džef Bridžis)

Međutim, kad film pređe u polje ekspozicija u poslednjem činu filma i nevešto izvedenim okidačem radnje koji vodi naraciju ka finalu, stiče se utisak da verovatno postoji alegorija i ideja šta je pisac hteo da kaže, ali ju je teško detektovati.

Traljavo otkriće pozadinske priče lika Dakote Džonson i pojavljivanje Krisa Hemsvorta je potpuni ubica vajba čitave priče. Ne zbog njegove loše glume, već zbog njegovog lika koji je plitak kao potok i događaja koji nemaju preteran smisao.

Kad otkuca poslednja scena – pitanja su: “Aham, to je to? Šta smo zaključili? Da li je ovo neka poruka? Da li sam nešto propustio?”, ali bojim se da odgovora nema.

Hipi fem fatal Emili Samerspring (Dakota Džonson)

“Bad Times at the El Royale” ima sjajne glumce koji čitavu stvar održavaju na vrhunskom nivou. Međutim, kad stvari treba da se zakuvaju na način na koji je misterija napočetku zapečatila kola sleću nizbrdo. Film želi da bude nešto što nikad neće biti, a ono što jeste je solidna misterija-triler koja nema upečatljivost poput “The House That Jack Built” ili foru poput “Bird Box” koja će je učiniti popularnom ili pamtljivom.

Najčitanije

Pročitaj još

"Bad Times at the El Royal" je film koji možete da pogledate, a i ne morate. Ima elemente koje ći biti zanimljivi ljubiteljima misterija, ali ne očekujete Tarantinovo ludilo ili Kingovu uvrnutost i eskalaciju događaja. "Bad Times at the El Royale": Kad bi King i Tarantino dobili ubogo dete