“The Witcher: Nightmare of the Wolf”: Daleko bolje od cele prve sezone “The Witcher”

Ne postoji bolji način da se publika, kojoj je nepoznanica rad Andžeja Sapkovskog, a gledali su prvu sezonu serije “The Witcher“, upozna sa njegovim veštičijem veličanstvom Vesimirom u animiranom filmu “The Witcher: Nightmare of the Wolf”. Agilni gospodin, uz “ljubim ruke gospoja” i uredno doternom bradicom a la Željko Joksimović početkom milenijuma, je beskrajno zabavni heroj koji ne želi da bude heroj.

Mentor Geralta od Rivije biće važan deo drugog Netflix-ovog poglavlja 17. decembra. Sarkastični veštac kao i njegov naslednik voli vrele kupke u drvenom buretu, povremeno alkoholisanje, mlaćenje po birtijama i ono najvažnije – zlatne novčiće. Ako smo nešto naučili od polu-ljudi, polu-sad ću da ti bacim vradžbinu u lice je da šuške igraju najvažniju ulogu u njihovim magičnim životima.

Muči vas stvorenje iz močvare? Baci novčić vešcu i on će ga udaviti u mutnim vodama maglovite oblasti. Ne možete noćima da spavate jer je princeza postala Striga i seljanima čupa glave sa ramena kad prođe ponoć? Baci novčić vešcu i on će besanu noć provesti sa babarogom u zamku.

Foto: Netflix

Kako Geralt, tako i njegov mentor i u neku ruku stvoritelj, Vesimir živi od povremenog tezgarenja u ukletim delovima Kontinenta. Skupocene usluge veštaca su rak-rana kraljevstva Kaedwen jer kraljeve savetnice, ugledna dvorska dama i čarobnica, spremne su da jedna drugoj oči iskopaju zato što njihovim predelima ordiniraju stvorenja poput Vesimira. I dok dvorska dama brani vešce i ne vidi problem što rešavaju lokalne probleme i seku glave svakojakim utvarama, čarobnica ubeđuje njegovo visočanstvo da ozloglašeni mutanti koje privlači novac varaju ljude, podmeću probleme, pa čak i da su zaslužni za rast nečasnih bauka koje je pogodilo njihovo kraljevstvo.

Vesimir razapet između nasilnog prekinutog detinjstva da bi postao ozloglašeni veštac i lovac na glave, i užasa koji će pogoditi kraljevstvo ovog puta neće raditi za novac, već za odbranu časti njegove vrste.


Blago Dedi, pročitaj ⇓

Najava “The Witcher” 2. sezona: Autori otkrili detalje priče i iz koje knjige crpe ideje


Pozadinska priča Vesimira koja je uvod u događaje koji će kasnije pogoditi Kontinent, a samim tim dati jasniju sliku o svetu Geralta od Rivije, je iznenađujuće odličan spoj avanture, akcije, fantazije, ali i priče o odrastanju u surovom svetu.

Problem sa prvom sezonom “The Witcher” je forsiranje forme ispred suštine. Neadekvatno građenje sveta i generalna nejasnoća ko su likovi, zašto su tu i koji su njihovi motivi, je na vrlo jasan i precizan način izvedeno u “Nightmare of the Wolf”. Relativno kratak animiran film oko osamdesetak minuta uradiće sve ono što serija nije uspela za skoro osam sati trajanja.

Foto: Netflix

Kako je Vesimir postao veštac i šta je sve morao da prođe, i kakve žrtve da podnese daju odličan kontekst čitavom univerzumu koji će Netflix sigurno neprestano jahati u narednim godinama.

Vrcav, pa čak i emotivan scenario, ukrašen je odličnim dizajnom stvorenja, akcionim scenama u klasičan Netflix-ov animirani paket. S obzirom na to da je Henri Kavil dobio četiri miliona dolara po epizodi za snimanje druge sezone, nadam se da će isto toliki novac investirati u produkciju i dizajn koji je ozbiljno kiksnuo na određenim mestima 2019. godine, a koji će opravdati inventivne ideje iz animiranog serijala.

“The Witcher: Nightmare of the Wolf” je odličan animirani film zasnovan na ideji Andžeja Sapkovskog i još bolji uvod u drugu sezonu. I ono najbitnije, bolji je od problematične prve sezone “The Witcher”.

Film "The Witcher: Nightmare of the Wolf"
Ocena
4
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

Iako je magični svet uvek teško prevesti sa stranica knjige u igranu formu, “Nightmare of the Wolf” je dobar primer kako na veoma jednostavan način mogu da se izvedu i veoma perpleksne narativne forme.

Najčitanije

Pročitaj još