Film “The Willoughbys”: Ako ste neraspoloženi ovo će rešiti stvar

Možda jedna od najtužnijih priča svih vremena prošarana je bojama duge i premazana nenametljivim, neretko pametnim humorom, jer u suprotnom priča o malim ljudima porodice Vilobi bila bi osuđena na gotski horor. Ovakva kakva jeste, optimistična i puna života, daje nadu da najgori roditelji na svetu nisu najveća životna kazna.

“The Willoughbys” je adaptacija istoimenog romana autorke Lois Lori. Priča o užasnom detinjstvu unutar zidina kućerine koja se prenosi s kolena na kolena u porodici Vilobi vodi do dva finalna ishoda – jedan je namenjen starijima i neminovno će proizvesti suzicu u oku, a drugi je svetlija verzija, ionako mračnog života mališana.

Brat, sestra i uvrnuti genijalci braća blizanci ostavljeni su na milost i nemilost svakodnevice. Majku ne interesuje ništa osim heklanja, oca zanima samo ono što majka radi, a što se tiče njihove dece – ona su splet nesrećnih okolnosti. Uglavnom gladuju, ako žele da jedu za kaznu se šalju u podrum da odsluže kaznu i nije im dozvoljeno da na bilo koji način budu srećni.

Foto: Netflix

Neko bi pomislio kakva su to deca koja bi volela da su siročad. Pa, kad se pogleda sudbina Vilobija, za njih je svakako bolje da budu siročad. Misao o smrti roditelja, u šarenom paketu, postaje stvarnost kad klinci naprave veliki plan da majku i oca pošalju u Švajcarsku na najviši vrh planine kako bi ih se rešili za sva vremena. Ekscentrični i egocentrični roditelji jedva su dočekali da se otarase četiri napasti i provedu kvalitetno zajedničko vreme na putovanju.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

“Klaus” je najbolji animirani film 2019. godine


Vilobiji prvi momenat slobode blokiraće dadilja koju su roditelji angažovali da ih čuva dok oni nisu tu. Bucmasta i šarmantna verzija Meri Popins deci će delovati kao strano telo, vanzemaljac, jer se nisu navikli ni na jedan gest ljubavi i pristojnosti. U očekivanom vrtlogu priča za decu, stvari se ozbiljno otimaju kontroli jer najstariji dečak porodice ne želi da dadilja ostane sa njima. Dadilja je najmanja briga jer će Vilobijima jednog dana na pragu biti ostavljena beba – prava beba siroče.

Foto: Netflix

Neodoljivo šarmantna animacija, šareni dizajn i glasovna gluma su stabilna osnova na kojoj humor i subverzivna priča o odrastanju imaju prostor da se ludo zabavljaju. Od surovih šala upućenih od strane roditelja: “Ako želiš ljubav, molim te da je potražiš na drugom mestu“, preko uvrnutih blizanaca koji ne pričaju mnogo, ali ono što izgovore je suvo zlato, pa do komičnih momenata koji koriste pogane šale iz sveta odraslih, ali ih serviraju publici na suptilan način uz povremeno namigivanje publici na šta stvarno misle.

Pored fantastičnog vizuelnog pečata i glasovne glume Maje Rudolf i Rikija Grejvisa jedina stvar koja skreće pažnju sa odličnog animiranog filma je deo priče o bebi i kapetanu fabrike slatkiša koja je mogla mnogo više da pruži i učini pretposlednji čin manje generičkim i svakako manje dosadnim za gledanje.

Ali “The Willoughbys” jednu stvar radi mnogo bolje od svojih animiranih konkurenata – subverzivni žanr. Ništa ovde nije srećno, a predstavljeno je kao da sve vrca o zabave. “The Willoughbys” ne zaboravlja da porodica ne znači uvek dom i da najgore detinjstvo nije osuđeno barem na mali deo duge ispod neba.

Film The Willoughbys
Ocena
4
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“The Willoughbys” je kao i Netflix-ov “Klaus” za celu porodicu. Matori će se zabaviti, deca će se zabaviti i na kraju svi će biti i tužni i srećni. 

volim

  • subverzivni žanr
  • raskid sa animacijom koja je popularna u Holivudskim blokbasterima
  • vizuelna rešenja
  • humor
  • glasovna gluma

Ne volim

  • neiskorišćen narativni potencijal da odličnu priču učini još boljom

Najčitanije

Pročitaj još