The Cleanse: Film zbog kojeg mi puca lobanja

Već dva dana počinjem i odustajem od pisanja analize filma The Cleanse. Debitantsko ostvarenje Bobija Milera, bivšeg urednika video produkcije BuzzFeed-a, prvi put je prikazan pre dve godine na SXSW festivalu i isto toliko vremena mu je bilo potrebno dok nije dobio zvaničnog distributera – Sony Pictures. Posle dva dana mozganja i dalje nisam siguran da li ga mrzim do kosti ili mi se mnogo sviđa čim ovoliko o njemu razmišljam.

Većinski deo publike koji ide u bioskope i konzumira filmove ne voli da se preterano investira u alegorije i pitanja o životnoj patnji koji im reditelji serviraju. Život nam je svima postao refren turbo-folk pesme iz devedesetih “200 na sat”, pa je donekle i logično zašto više niko ne želi da se opterećuje posle sat i po vremena filma, kao da mu nije dovoljno svakodnevne muke.

Filmovi koji nisu jasno strukturalno postavljeni – uvod, razrada, zaključak – u najboljem slučaju prođu kod publike sa objašnjenjem – dosadan, nejasan, koji sam klinac upravo gledao, vratite mi sat i po vremena života itd. Jasno mi je da ljudi ne podnose “mother!” Darena Arofonskog, da im je bizaran i ledeno dalek “Killing of the sacred deer” Jorgosa Lantimosa, ali ovi filmovi jesu važni za modernu kinematografiju, zbog raskida sa utabanom holivudskom stazom koja je satkana od nastavaka, rimejka, stripskih junaka i adaptacija young-adult romana. I sad se postavlja pitanje:

Da li reditelji žele da nam otežaju gledanje filmova i da nas nateraju da razmišljamo ili je sve to pretenciozno umetničko proseravanje koje je samo autoru jasno?

Više nisam siguran da li znam odgovor, ali Bobi Miler se zvanično pridružuje navedenoj družini sa konstatacijom – publiko, izvoli, pa razmišljaj.

The Cleanse nas stavlja u cipele našeg nezaposlenog, usamljenog, nesigurnog i depresivnog junaka – Pola. Posle višestrukih pokušaja da uspostavi kontrolu nad svojim životom, odlučuje da se prijavi na besplatni kurs čišćenja tela i duše poznatog autora bestselera “Pure” Kena Robertsa. Pol je bio na korak od odustajanja od programa kad je saznao da mora da potpiše ugovor o ličnoj odgovornosti ukoliko se kurs završi smrtnim ishodom. Na trenutak je hteo da odustane, ali devojka koja mu je zapala za oko na prijavi programu čišćenja je potpisala saglasnot. Ako će da umre, umreće gledajući devojku koja mu se dopada.

Posle upoznavanja sa vođom programa Lili svi prijavljeni moraju prvog dana da ispoštuju detoks program koji podrazumeva da se ispiju tegle sa tečnošću koja je specijalno napravljena za svakog člana. U bizarnom spletu okolnosti svima će uveče pozliti što će se odraziti u vidu problema sa stomakom i povraćanjem. Pol će sledećeg jutra upoznati malo ljigavo, ali simpatično stvorenje koje je nastalo od izbačenog detoksa.

Prva polovina filma je žanrovski predstavljena kao crni humor, druga polovina će na momente podsetiti na fantazijske elemente iz kultnog filma o Gremlinima, ali poslednja faza je žanrovski najpribližnija horor filmovima.

Film gradativno ima neobične izbore u narativnom toku. Kad pomislite da će film skrenuti levo, on će naglo zakočiti i okrenuti volan na desnu stranu. Već na polovini filma je jasno da je u pitanju alegorija o modernom načinu života i njegovim posledicama.

Bez obzira ne veoma dobro osmišljene dijaloge i karakterizaciju glavnog lika, ostali likovi pate od neuverljivosti, ostaje mnogo pitanja otvoreno i kraj u najboljem slučaju može da vas ozbiljno iznervira. Međutim, postoji važan element filma koji ga čini mnogo značajnijim nego što se čini.

PAŽNJA SPOJLER!!!

The Cleanse na neobičan način pokušava da predstavi kako doživljvamo depresiju i tugu koju sa sobom nosimo. S obzirom da je neobična ljudska priroda sklona da radije prigrli teške nego srećne momente, film negativne emocije predstavlja u vidu malih ljigavih stvorenja. Iako prvobitno odbojna, bizarno su simpatična.

Kao što je moja dobra prijateljica psiholog Jelena Orlandić znala da kaže: “Depresija je kao ljubimac. Ti je hraniš, ali onda ona postane veća od tebe i na kraju te pojede“.

The Cleanse upravo akcentuje ovaj životni princip. Loših sećanja se gadimo, ali ih bez obzira na sve mazimo i pazimo kao da je naš simpatični kućni ljubimac.

SPOJLER FREE ZONA

The Cleanse je jako neobično filmsko ostvarenje i evo već sam na kraju i dalje ne znam da li mi se sviđa ili ne. Film ima svojih mana i narativnih rupa, ali opet na interesantan način posmatra neobična stvorenja koja hodaju planetom – ljude.

Pročitaj i:

Film “Ubistvo svetog jelena” je gori od svake grčke tragedije

Zašto me je “mother!” rasplakao

Najčitanije

Pročitaj još