Netflix vodič za potcenjene serije i filmove: Ako ih niste gledali, sad je šansa

Tamni oblak se nadvio nad strimingom. Pre nego što neko opauči protivgradnu raketu i rastera oblake, pored nekoliko novijih naslova koji nas očekuju do kraja leta, ruku na srce ništa novo, a da je dobro, nema da se pogleda. Pošto je trenutno ideja o odmoru-odmoru daleka kao i želja da se ubode sedmica na lotou i priča o korona virusu će nam izaći na nos u narednim danima Deda će da vam skuca liste serija i filmova koje možete legalno da gledate na Netflix-u, HBO-u i Amazon Prime-u, dok ne dođu neka lepša vremena. Sezonu otvara Netflix, pa da počnemo.

Napomena: Listu će činiti naslovi koje inače ne pominjem i koji isključivo postoje na Netflix-u, a serije o kojima sam ranije pisao i pominjao ih na listama ovaj put ću izostaviti. Za druge liste serije i filmova kliknte na link ⇒ LISTE

Ozark

Serija “Ozrak” je trka na duže staze jer postaje mnogo bolja i kvalitetnija u kasnijim fazama. Standardan krimi-tirler narativ o pranju novca zahvaljujući visprenom scenariju, Lauri Lini, Džejsonu Bejtmenu i Džuliji Garner svoj vrhunac postiže u trećoj sezoni kad je serija u svom apsolutnom sjaju po pitanju ideja, karakterizacije, glume i ozbiljne tenzije.

Rick and Morty

Naučno-fantastični animirani sitkom koji je pre svega namenjen za odrasle prati ekscentričnog ludog naučnika Rika i njegovog unuka Mortija na putovanju kroz različite dimenzije, vreme i prostor. Centralna ideja o multiuniverzumima i referencama na savremenu pop kulturu ubačena je u blender sa povremenom porodičnom dramom i moralno poljuljanim karakterima.

Better Call Saul

Krimi drama i spinof gigantskog hita Breaking Bad je vrlo potcenjeno televizijsko štivo koje već duže vreme obitava na Netflix-u. Serija prati događaje koji su se desili šest godina pre BB i priču gospodina Gudmena – od prevaranta do advokata u gradiću prepunom izvitoperenih ličnosti.

ANNE WITH AN E

Simpatična istorijska drama o devojčici sa bujnom maštom koja je presrećna što je konačno usvojena. Dugačak jezik i životna borbenost olupaće joj se nekoliko puta od glavu. Prvi put kad stigne na farmu i shvati da gazdarica doma želi da je vrati natrag u sirotište.

Black Orphan

Naučno-fantastični triler koji u rukavu ima pet sezona prati Saru Mening i neobičan slučaj svedočenja samoubistvu osobe koja je njena dvojnica. Od ovog trena, pa dalje kroz sezone serija skreće levo, desno, dole, gore, nazad, napred…

Flowers

Britanska crna komedija ima samo dve sezone. Prva sezona je skoro pa remek delo kombinovanja veoma bizarnih tema o mentalnim bolestima, humoru, moralnom posrnuću unutar porodice Flovers. Seriju otvaraju crne misli glave kuće koji pati od teškog oblika depresije sukobljen između želje da napusti ovaj svet i sukoba sa porodičnim članovima koje ne zna da li voli ili iskonski mrzi.

Baby

Italijanska tinejdž drama koja hoda po ivici margine prati sudbine mlade devojke iz realtivno dobrih porodica u vrtlogu prostitucije.

Howl’s Moving Castle

Netflix je otkupio prava na animirane klasike studija Ghibli, a među njima je i moj animirani miljenik Howl’s Moving Castle. Fantastična sinhronizovana engleska verzija sa Kristijanom Bejlom, Džin Simons i Bilijem Kristalom smeštena je u neverovatan svet o devojci koja ne voli svoj izgled, pa je prokleta da bude starica i o čarobnjaku sa morbidnim pokretnim dvorcem koji je deo ratnog plana kraljice.

Wanderlust

Da li se brak raspadne ako bračni partneri saopšte svojoj već odrasloj deci da su odlučili da se ne razvedu, ali da su se sporazumno dogovorili da se viđaju sa drugim ljudima? Serija sa Toni Kolet i Stivenom Makintošom je interpersonalno zlato o međuljudskim odnosima i konceptu ljubavi.

Mirage

Španski film u originalu “Durante la tormenta” svakako nije najbolji film sa ovog područja na Netflix-u, ali intrigantna priča koja se odvija u dva vremenska trenutka (sadašnjica i 1989. godina) povezuje slučaj ubistva, distoriziju vremena i paralelnu dimenziju jer se protagonistkinja jednog dana budi i njen muž nije njen muž i njeno dete se nikad nije rodilo…

Najčitanije

Pročitaj još