Serija “The Passage” je podivljala tinejdžerka koju neko treba da ošamari

Januar za televiziju i filmsku industriju je kao praznik Noć veštica. Kosturi iz ormana izleću na sve strane, pokojnici ustaju iz svojih grobova, vampiri su došli po svoju dozu krvi za preživljavanje, a veštice su namontirale svoje veštačke zube i podmazale motor na metlama. Mada, može ovo i kraće – ovo je period godine koji je natrpan psihološkim trilerima, mračnim temama i naučno-fantastičnim serijama i filmovima sa prahom horor žanra. Koloni onih što su došli sa one druge strane priključuje se i nova serija “The Passage“, adaptacija romana Džastina Kronina, u domaćoj verziji “Prolaz” (ima je u izdavaštvu Lagune). 

Fanovi knjige sa mekim povezom koja je propraćena sa nekoliko nastavaka upoznati sa kompleksnošću radnje koju je servirao gospodin Kronin. Producent serije Metju Rivs posle nekoliko neuspešnih pokušaja da roman prilagodi za veliko platno uz podršku televizije Fox obezbedio je termin, izmenjen scenario i oguljenu verziju knjige, svestan da narativne komplikacije iz knjige su još veća komplikacija za male ekrane. Pa, čuvenom linijom manjeg otpora i velike želje da ekranizuje svog omiljenog pisca dobili smo nešto što na duže staze bi moglo da bude dobro, trenutno nije u nasjanijoj fazi, ali bojim se da neće dugo preživeti, ali doći ću i do toga. 

“The Passage” otvara scena šumovite Bolivije i dijaloga uzbuđenih naučnika Džonasa Lira i Tima Feninga. Pronašli su nemoguće. Čoveka koji je star dva i po veka. Cilj sredovečnih entuzijasta je da pronađu materiju koja će čovečanstvo rešiti svih boli i neizlečivih bolesti koje su dobile novo ruho sa napretkom civilizacije. Umesto umitaljog deke mudrog kao Dalaj Lama, zatiču ostatak nečega što je bio čovek, a u stvari je krvoločna zver koja ugrizom obezbeđuje besmrtnost, stop virusima i bolestima, ali i želju da se obije obližnja bolnica koja ima zalihe krvi. 

Virus besmrtnosti koju je starac preneo na Feninga je izolovan i tim naučnika pokušava da ga iskoristi za epidemiju koja potresa svet. Neuspeli pokušaji da virus bude u službi ljudi prenoseći ga na zamoričiće, tačnije, ubice koje su osuđene na doživotnu kaznu i koji postaju krvoločne zveri, ali otporne na sve bolesti, tim želi da testira još jednom – ovog puta na detetu. 

Nejasni i nestrukturisani deo radnje pretumbava priču na devojčicu Ejmi koja je ostala bez majke nakon predoziranja. Detektivi u službi naučnika vrbuju devojčicu ne bi li test konačno prošao uspešno. 

Ako imate utisak da sve deluje pomalo histerično, sad sve ovo zamislite u prvih 10 minuta prve epizode i biće vam jasno šta je najveći problem sa “The Passage”. 

Ako se izoluje, kao virus, scenarijsko rešenje da se radnja pomahnitalo odvija, u svojoj suštini postoji toliko elemenata koji potencijalno na duže staze mogu da se pokažu jako dobro. Odlični glumci, više nego pristojni dijalozi, naznake dobre karakterizacije i pre svega sjajan izbor devojčice koja je okosnica radnje i detektiva Breda Volgasta, bivšeg super-vojnika, kao i centralna misterija daju nadu da posle prve epizode stvari mogu krenuti u dobrom smeru. Ali…

Naracija nije nimalo fluidna, često je jako konfuzna i nedostaje joj vreme. Utisak je da epizoda od 40 minuta mali vremenski interval i da radnja ne može da diše. Dodatni problem je to što će serija izlaziti jednom nedeljno, što je sa navalom striming servisa koji svoje serije odmah izbacuju u jednom komadu negativan poen jer strpljenje publike je sve tanje i tanje, a pažnja sve više i više podseća ribicu Dori iz filma “Potraga za Nemom”. 

Prva epizoda “The Passage” je jedna sveopšta zbrka, ali veoma zabavna zbrka koja može postati dobra žurka koju bismo posećivali jednom nedeljno. Nažalost, vrlo klimatav početak i tendencija televizija poput Fox-a, ABC-a, NBC-a itd. da gase serije čim gledanost padne bojim se da truckav start neće daleko odvesti “The Passage”, ali to nikako ne treba da bude razlog da je ne čekirate. Ja ću se boga mi spremiti za sledeću epizodu. Nešto mi se javlja da može da bude bolje, mada može i da bude mnogo gore. 

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "The Passage" ima ono što je potrebno. Popularan i hvaljen roman kao podlogu, dobre glumce, dobru centralnu misteriju, samo još da se dinamika radnje sabere sama sa sobom jer je trenutno podivljala tinejdžerka. Serija "The Passage" je podivljala tinejdžerka koju neko treba da ošamari