Serija “Starstruck” recenzija: Bilo je scena zbog kojih sam hteo da se ugušim od smeha

Džesi: “Ja sama pišem svoju sudbinu“, Kejt: “Slušaj, to što si tužna to te ne čini zanimljivom“, Džesi: “Nisam tužna. Ne interesuje me zapadnjačka ideja Nove godine“. Zapravo, slavim kinesku Novu godinu“, Kejt: “Ma šta kažeš? Kad je Kineska nova godina?”, Džesi: “U aprilu? Je l tako“, Kejt: “Nemam vremena za ovo. Izgledam fantastično, ti izgledaš ok, ulazi unutra!“.

Bez najave i predugačkog prologa koji će postaviti likove na zadato mesto, 31. decembra ispred kluba zatičemo dve drugarice i cimerke koje su već na kraju živaca. Ulazimo li ili ćemo se smrzavati do 1. januara?

U jednom uglu ringa večito cinična i socijalno osakaćena Džesi u stanju je da izvuče još milion razloga iz rukava zašto ne želi da proslavi Novu godinu. U neprijateljsko-prijateljskom drugom kraj ringa je Kejt koja više nije u stanju da sluša izgovore. Dobro poznata i opipljiva situacija bila bi frustrirajuća, a nikako komična, da Rouz Matafeo i Ema Sidi nisu bogom dane komičarke. Brzopotezne glumice sa maestralnim osećajem kada treba da preteraju, a kada da se povuku, serviraju na zlatnom tanjiru vrhunac moderne komedije.

Gotovo je nemoguće da se brk ne osmehne, u najboljem slučaju da se prolomi glasan smeh, kada Džesi posle novogodišnje proslave u zajednički stan dovede slavnog glumca sa kojim se ludo provela posle sam bog zna koliko pića. Panična Kejt unezvereno gleda po kuhinji i izgovara: “Šta ćemo? Nemamo čaj, imamo viski! Da neće možda sladoled? Kakav li je vajb?”. Na stranu što gosta nema čime da posluži nastavlja najkomičnijim momentom u prvoj sezoni “Starstruck”: “Jebote, ideš da dodelu Oskara”.

Autorsko rom-com ostvarenje Rouz Matafeo, kao i u slučaju Fibi Voler Bridž i “Fleabag“, profitira na humoru i apsurdno komičnim situacijama koje su svesno izvučene iz stvarnog konteksta i prenešene na male ekrane. Po sredi je najklasičnija formula iz kazana romantičnih komedija, ali ono što “Starstruck” (Cena slave) žonglira daleko bolje nego konkurenti su beskrajno simpatične i besramno duhovite scene i likovi.

Foto: HBO Max

Od beskrajnih dejtova za jedno veče, preko neunosnih poslova i male zarade, pa do simpatija prema muškarcu koji je poznat, ali ga ne shvata preterano ozbiljno, Matafeo seriju je zamislila kroz godišnja doba i cikluse u kojima se sreće, zapetljava i raspetljava sa okruženjem i životom.

Novozelanđanka usred Londona grca u dugovima, kasnim dvadesetim godinama koje je razbijaju kao dete zvečku i strahu da će morati da se vrati u domovinu i roditeljsku kuću jer je rođeni neodgovorni propalitet.

Prvo poglavlje “Starstruck” od šest epizoda je kratka i savršena rom-com forma kojoj nema ništa da se zameri, osim što je i previše zabavna za svoje dobro. Kako to obično biva, druga sezona nije ni približno dobra osnovnoj ideji i likovima jer tapka u mestu i gubi svoj komičnu oštricu, najpre zbog recikliranja i ponavljanja istih problema i situacija koje su se odvile u prvoj sezoni.

Prvu sezonu “Starstruck” treba odgledati odjednom, što je moguće izvesti za dva sata, i pamtiti je kao odličnu zabavu koju treba preporučiti drugima. Što se tiče druge – pravite se da ne postoji. Kako reče Kejt na početku prve epizode: “Ja izgledam fantastično, ti ok, ulazi unutra”.

Serija "Starstruck"
Ocena
4.5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

HBO MAX

Najčitanije

Pročitaj još