Serija “Romanovi” šeta između granice zdravog razuma i potpunog ludila

Reditelj Metju Viner (kreator serije Mad Men) je opsednut likovima koji simultano konzumiraju cigarete – od nikotinskih zavisnika na Menhetnu u višestruko nagrađivanoj seriji “Mad Men”, pa do anksioznih junaka u “The Romanoffs” koji u cigareti traže spas od ličnog nemira i problema koji ih okružuju. U oba slučaja radnja se razvlači kao dim cigarete po sobi, negde u mraku se vidi žar iste kao centralna tačka radnje, ali kad konačno izgori pitanje je – da li je bilo vredno oporog ukusa u ustima?

“The Romanoffs” prati pretke poslednje carske dinastije koja je vladala Rusijom. Antologijska serija je koncipirana tako da svaka epizoda u trajanju od 90 minuta je priča za sebe i svojevrsni mini-film o jednom od predaka Romanovih. Prve tri epizode (od ukupnih osam) nisu povezane, niti daju naznake da će se priče na samom kraju ispreplitati.

Foto: Amazon

Serije se sve više trude da naprave iskorak i da idejno odu korak dalje, pa je Viner veoma odlučan u svojoj krajnje neobičnoj i veoma zahtevnoj ideji da privuče publiku. Nažalost, šanse za uspeh su minimalne zbog generalne krize identiteta koju “The Romanoffs” ima, što je ne čini lošom, naprotiv, jako dobrom, ali posle tri epizode vrlo je upitno kuda je tačno Metju Viner krenuo.

Prva epizoda nas vodi u Pariz u velelepni stan aristokratske, snobovske, rasističke babe koja nikako ne želi da umre. Sestrić i njegova devojka lešinarka su naoštrili kandže da se njihova imena nađu u testamentu i da se konačno reše finansijskih problema nakon što staro puvalo konačno pruži papke. Međutim, tvrdoglava rođaka Romanovih nema nameru da se pridruži svojoj porodici na nebu dok ne dobije pažnju koju očajnički traži. Umesto da sestrić obigrava oko nje, angažuje medicinsku sestru koja će da vodi računa o staroj veštici. Šokirana Parižanka ruske krvi ne može da prihvati da o njoj vodi računa muslimanka.

Foto: Amazon

Druga epizoda prati distancirani bračni par koji nemaju ništa zajedničko. On je potomak Romanovih, mada ga iskreno zabole za njih, koji se nameračio na kolegincu sa novog posla (porotnik u sudu), a ona je očajna supruga koja želi da upozna istorijski kontekst i carsku dinastiju u nadi da će je to zbližiti sa suprugom. Dva nesrećna bića koja ne znaju ko su, šta su, niti šta žele upoznaće se na najgori mogući način u grokom finalu epizode.

Treća i poslednja, za sada, objavljena epizoda prati poznatu glumicu koja je angažovana u rediteljkom debiju žene koja je potomak Romanovih. Bizarna epizoda prati uvrnute događaje u Austriji na snimanju serije o ruskoj carskoj dinastiji. Naime, glumica je izolovana od čitave ekipe, svi se prave da ne razumeju engleski, telefon joj ne radi, rediteljka povremeno dobija priviđenja da razgovara sa Romanovima i jedne večeri dobija nervni slom kad joj u sobu uđe devojčica koja iznenada nestane između haljina u ormanu.

Foto: Amazon

“The Romanoffs” zahteva strpljenje jer se radnja ne odmotava brzinom svetlosti, što može biti potencijalni problem. Još jedna odbojna tačka za publiku može biti i temelj priče koji nema toliko veze sa Romanovima. Čitav koncept je više zamišljen kao problem sa identitetom ličnosti, spoj tradicionalnih problema i savremenog doba sa povremenim narativnim ispadima van granica razuma koji jako podsećaju na seriju “Fargo”. Naročito u trećoj epizodi koja više deluje kao paranoični košmar nego stvarnost.

Nova serija Metjua Vinera istinu za volju testira strpljenje publike i zahteva da pustite likove u svoj dom i da provedete vreme sa njima kako biste imali uvid u njihove živote. Ali, bićete nagrađeni odličnom glumom, sjajnim glumicima, neobičnim pričama, fantastičnim vizuelnim identitetom serije i nečim što se ne pojavljuje baš svaki dan.

“The Romanoffs” ponekad ne zna tačno šta je, niti kog je žanra, ali u ironičnom spletu okolnosti – kako se serija ponaša tako i njeni glavni akteri koji ne gase cigarete.

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "The Romanoffs" šeta na ivici noža i testira strpljenje publike, ali scenarijska dsrksot, maestralni kadrovi, glumci i naracija koja često prkosi zdravom razumu je čini čudnovato dobrom. Serija "Romanovi" šeta između granice zdravog razuma i potpunog ludila