Serija “Origin” je zapravo “Lost”, ali u svemiru

Šta se dogodi kad se na jednom mestu nađu glumci iz serije “Game of Thrones”, filma o Hariju Poteru, reditelj “Resident Evil” i scenarista i kreator televizijske propasti “Troy: Fall of City”? Pa, “Lost” u svemiru ili bar to želi da bude.

YouTube se zvanično priključio jatu striming servisa, tako da pored giganta Netflix, Amazon Prime, Hulu, Facbook Watch (koji ima sjajnu seriju Sorry For Your Loss)  i čuvena platforma ima svoju prvu originalnu seriju čije prve dve epizode možete pogledati besplatno, a ostale moraćete da platite jer kako se u narodu kaže – nema džabe ni kod babe.

Serija “Origin” koristi sve stare dobre fore iz naučno-fantastičnog žanra sa osloncem na kultnu mind-fuck seriju “Lost“. Umesto ostrva koje se pomera u vremenu i prostoru, naši junaci su zaglavljeni u svemirskom brdu Oridžin koji je trebalo da ih preveze na planetu Teu, koja je navodni obećani raj.

Foto: YouTube Originals

Potpuni neznanci iznenadno se bude u svemirskom lavirintu iz kojeg nema izlaza. Posada je nestala, broj putnika se sveo na dvadesetak, a oni koji su tu izgleda da nisu bez razloga ostavljeni. Istraumirani putnici su ubeđeni da je na njih bačena anatema i da je ovo njihovo lično čistilište koje će pre ili kasnije potonuti kao svemirski Titanik u mračnim dubinama crnog univerzuma.

U starom i dobrom poznatom stilu priča je podeljena u dva dela. Svaka od epizoda je fokusirana na život lika pre nego što je došao na Oridžin i na smrtne grehe koje je počinio, kao i na njegovu borbu za živu glavu unutar svemirskog pakla.

“Origin” kao i svaka naučna-fantastika vrvi od misterija koje se talože jedna na drugu uz kopiranje nekoliko uspešnih televizijskih i filmskih serijala. “Lost” je osnova serije, vidljiv je uticaj filmova “Igre gladi”, “Resident Evil”, “Blade Runner”, pa čak i video-igre “Dead Space”.

Foto: YouTube Originals

Vidna inspiracija, da ne kažem brutalno plagiranje, starije i uspešnije blokbaster braće nije u svakom pogledu dalo dobre rezultate. “Origin” želi da ispali dobre fore iz rukava, ali na veoma staromodan i prevaziđen način. Dodatno mu odmažu problematičan scenario i dramaturgija likova koji se neobično ponašaju tokom serije. Za čudne postupke junaka je ponekad kriv loš scenario koji nije mogao da izvuče najbolje iz glumca, a nekad su i glumci glumački u pojedinim situacijama prenaglašeni u ekspresiji ili previše katatonični.

U suštini teško da YouTube Original može ovo da nazove ORIGINALNIM sadržajem, ali svakako može da se pohvali nečim što ima impresivne kadrove i vizuelnu estetiku, i što će potencijalno privući one koji vole “Lost” ili koji se generalno lože na naučno-fantastiku. Ostali? Oni imaju preča posla od “Lost-a” u svemiru.

Najčitanije

Pročitaj još

Ljubitelji naučne-fantastike i "Losta" ovo je za vas. Ostali, nađite nešto drugo. Serija "Origin" je zapravo "Lost", ali u svemiru