Serija o veštici za kojom ćete odlepiti ako preživite dve epizode

Oktobarska horor groznica još uvek ne prolazi, iako smo nogom uveliko zakoračili u novembar. Izgleda da će biti po onoj staroj – ne lezi vraže, jer striming servisi, naročito Netflix, ne prestaju i svakako ne odustaju od svojih malih poganih noćnih mora. Poslednja, ali ne i manje bitna, serija o dobro poznatoj tinejdžerki veštici, u narodu prepoznatljiva po imenu Sabrina Spelman, dobila je svoju novu, modernizovanu, emancipovanu, mračnu i nezbežno crnohumornu verziju.

Producenti i kreatori popularne, još uvek iz nepoznatih razloga Deda Miloradu, serije “Riverdale” svoje iščašeno čedo zvano “Chilling Adventures of Sabrina” prvobitno su ponudili televiziji CW koja je ozloglašena po tinejdž dramama u kojima uvek frka izbije ako tečna podloga nije dobro nanešena na lice ili ako junakinja nema veštačke trepavice. Međutim, na iznenađenje reditelja Roberta Aguirre-Sacasa odbijena je, ali je brzopotezni Netflix video nešto što njihove kolege na televiziji nisu – potencijal da serija postane planetarni hit.

U čemu je caka. “Chilling Adventures of Sabrina” nije novi “Stranger Things”, niti “Haunting of Hill House“, ali ima čar jedne i druge serije. Naivne junake kao “Stranger Things”, upečatljivu estetiku i atmosferu “Haunting of Hill House” i još jedan čarobni dodatak – crni humor. Gotovo svaki element serije vrišti – izlizana tinejdž drama, ali mračni elementi, neretko brutalne i eksplicitne scene, kao i duhovite tetke Sabrine Spelman stvari dižu na višu lestvicu.

Foto: Netflix

Premisa naracije počiva na svesti siročeta Sabrine, koja je osuđena na život sa tetkama Hildom i Zeldom, da joj na 16 rođendan sledi onostrano krštenje i predavanje duše Mračnom Gospodaru. S obzirom da je gospođica Spelman veštica koju boksaju hormoni, kao i svaka tinejdžerka buntovnica, nije sigurna da li želi da provede ostatak života kao rob vladaru podzemnog sveta, ali je u jedno sigurna – ne želi da večnost provede u paklu. Emotivno vezana za ljudski soj, sukobljena sa očekivanjima njene vrste, izmanipulisana od strane sluga Mračnog Gospodara, Sabrina će postati sve, ali ne i dobra veštica, zapravo kako za koga.

Suptilno metaforična priča o odrastanju, manipulaciji žena, zlostavljanju i neizbežnom pritisku očekivanja sredine putuje kroz najčudnija žanrovska rešenja. Nadžanrovska perpleksija neće se ušuškati svakom u srce. I dok sa jedne strane serija se prodaje kao horor, kako to obično biva, ako se sa površine sastruže mračan element u esenciji ostaje priča o odrastanju, koja je istinu za volju ispričana na nesvakidašnji način.

“Chilling Adventures of Sabrina” je iznenađujuće dobra serija koja ima glumačkih i scenarijskih manjkavosti, ali ako vas povuče za rukav posle druge epizode nema šanse da odustanete dok ne otkuca finale.

Najčitanije

Pročitaj još

Chilling Adventures of Sabrina je duhovita, simpatična, mistična i mračna šetnja po šumama u kojima spavaju veštice. Kad se probude, zabava je zagarantovana. Serija o veštici za kojom ćete odlepiti ako preživite dve epizode