Serija o kojoj niko ne priča, a jako je dobra

Večni život je viševekovna opsesija ljudske rase. Tehnologija i medicina napreduju, živimo sve duže (pitanje je koliko kvalitetnije) ali i dalje nismo pronašli sveti gral mladosti koja ne prolazi i života koji se ne gasi. Još u ranom 19. veku književnica Meri Šeli je dotakla temu opsesivne ljudske prirode u potrazi leka od mraka koji nam svima sleduje u svom kultnom romanu “Frankenštajn”. Britanska serija na malo drugačiji način pripoveda o potrebi za večnim životom implemetirajući biblijske elemente i mitove koji kruže vekovima.

“The Frankestein Chronicle” je prevalio dug put od premijere na britanskoj televiziji ITV do Netflix-a. Serija je sistematski odbijala da umre (kakva ironija), ma koliko gledanost je bila niska. Hvalospevi na račun narativa, glume i verodostojnosti istorijskog perioda koji preispituje su dali veštačko disanje, ali ne i život seriji, što zbog nepostojećeg marketinga, što zbog deficita holivudske dinamike u seriji koja bi zagolicala maštu miliona. “The Frankenstein Chronicle” posle dve sezone i dalje postoji kao jako dobra serija koja se krije u ogromnoj ponudi, a o kojoj niko ne priča.

Foto: Netflix / Screenshot

Serija je smeštena u prljavi, hladni i veoma blatnjavi London u 19. veku. Radnja prati državnog detektiva Džona Marlota (Šon Bin) koji je zadužen da reši misteriju nestanka osmoro dece. Slučaj i ne bi zapao za oko lokalaca i vlasti, zbog neminovne surovosti koja je vladala u to vreme, da na obali rece nije pronađeno telo devojčice koje je u stilu romana Meri Šeli sastavljeno od više delova, tačnije dece koja su nestala.

Groteskan zločin izazvao je zgražavanje hirurške elite koja dominira Londonom i policije. I dok siročad koja žive prepuštena sama sebi pričaju o čudovištu sa licem čoveka koji odnosi decu noći, detektiv Marlot i njegovi pomoćnici pokušavaju da saznaju ko stoji iza organizovane skupine koja čini bizarne zločine.

“The Frankenstein Chronicle” bila bi još jedna od onih serija, u stilu “The Alienist” i “Penny Dreadful” da nije očaravajućeg prisustva Šona Bina i stare, ali dobre detektivske priče. Serija se nužno ne oslanja na šokantne momente i jezivu estetiku, već crpi snagu iz problematične prošlosti glavnog junaka i njegove ledene mirnoće u pristupu slučaju na koji niko nije ostao ravnodušan.

Foto: Netflix / Screenshot

Odlična gluma, zanimljivi likovi i radnja su dovoljan razlog da vas serije privuče, iako pati od nekoliko problema.

Narativ se bespotrebno razvlači na mestima koji nisu preterano važni za centralnu radnju, ali i obrti koji ne deluju kao obrti jer im je potrebno mnogo vremena da se realizuju.

Ako zažmurite na nekoliko problema, dobićete i više nego što ste tražili. Na kraju krajeva, divno je videti Šona Bina ponovo u glavnoj ulozi posle nesrećnog izlaska iz “Igre prestola” na kraju prve sezone.

Pročitaj i:

Nove serije koje izgledaju opasno dobro

Penny Dreadful se gleda u mraku kako Bog zapoveda

Serija o serijskom ubici čija su meta dečaci, ali ne obični dečaci

Najčitanije

Pročitaj još