Serija “Nine Perfect Strangers”: Između urokljivog oka Nikol Kidman i briljantne komedije

Nema ništa od mantri “samo nežno prema sebi”, “dobre vibracije” i “ja sam rođeni pozitivac” kada se iza izveštačnog osmeha, naporne i nasilničke hiperaktivne energije krije usijana oštrica noža koja nestrpljivo čeka okidač za maskr. I serijske ubice se smeju, ali se niko ne smeje sa njima.

Sreća kao najskuplje i najluksuznije dobro savremenice bombarduje nas sa svih strana. Zaljubljeni parovi, letovanja koja su topčidarske česme i topionice bakra, tela koja grme i sevaju, besprekorni životi koji blistaju kao kućne komode prebrisane magičnom krpom. Pa, zašto onda ti nisi srećan? Zašto se osećaš kao otirač na ulaznim vratima? Kakva depresija, to ne postoji, šta ti je? Nasmej se, biće ti lakše. Kad malo bolje razmislite, nemate pravo da budete tužni i ružni.

Karmel (Redžina Hol) u velnes centru duhovnog vođe Maše (Nikol Kidman) uložila je svaki mogući napor i poslednji atom snage da održi taj osmeh na licu. Sve dok joj jednog jutra Lars (Luk Evans) nije rekao da ga uznemiruje njeno prisustvo. Osmeh je pukao kao porcelanska lutka o kameni pod i umesto mantrice “samo nežno prema sebi”, skočila je preko stola da ga zadavi golim rukama.

Foto: Hulu / Amazon Prime

Karmel nije jedina koja se neprestano smeška ili neprestano mršti u luksuznom rezortu koji obećava novi i bolji život, ali iza njenog zlokobnog osmeha i hladne ondulacije krije se najblistaviji primer prosečne Instagram osobe. Sve je super, ali ne pitaj me ništa da ti ne bih glavu s ramena iščupao.

Centar “Tranquillum” kojim rukovodi nekadašnja korporativna aždaja iz Rusije, a danas ekscentrična žena koja kopa po tananim delovima duše bogate klijantele, obećava da ćete za 10 dana biti nova osobica. Preporođeni duhovno, mentalno i fizički. Nekonvencionalne metode koje podrazumevaju da sami sebi iskopate raku, legnete u nju i zamislite sopstvenu sahranu ili surovi fasting (gladovanje) devet potpunih neznanaca dovešće do ivice pucanja. U nekim slučajevima histerično komičnim, a u nekim emocionalno razarajućim i teškim za gledanje.

Maša (Nikol Kidman) dobro zna zašto je izabrala devet neobičnih duša. Autorku besteseler ljubića koja je večito nesrećna u ljubavi i na rubu karijerne propasti, prosečnu razvedenu američku domaćicu koja samo želi da smrša i da se produhovi, anksioznu Instagram zvezdu koja se i pored svih poželjnih atributa oseća nevoljeno i nesigurno, porodicu sa tragičnom životnom pričom, sarkastičnog novinara i sportistu čija je karijera otišla niz vodu posle povrede. Karakterne suprotnost i predugački jezici, ali i radoznalost iznedriće fantastične dijaloge i duhovite opaske između posetioca velnes centra. Kako vreme bude odmicalo njihove tajne i problemi će izbijati na videlo, ali i namere i mračna prošlost žene koja im sa sigurnošću tvrdi da će im život promeniti iz korena.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “The White Lotus”: Odlična priča o groznim ljudima


“Nine Perfect Strangers” autorke Lijen Morijarti (Big Little Lies) sad već tradicionalno je u rukama scenariste Dejvida E. Kelija koji je bio zadužen i za ranije adaptacije njenih dela. Čovek koji je televizijski svet počastio sa Ali Mekbil i još gomilom kultnih i voljenih naslova, gaji ogromnu empatiju prema svojim likovima. Možda deluje kao nemoguće misija da se svakom od devet karaktera da prostora i vremena u limitiranoj seriji od osam epizoda, ali ne i za Kelija. Televizijski veteran je u “Nine Perfect Strangers” dostigao scenarijski vrhunac i veštinu kako da skida sloj po sloj mnogobrojnim ličnostima, a da im pri tom da vremena kako bi ih publika upoznala.

Teško je uperiti prst i reći tačnu žanrovsku odrednicu “NPS-a”. Iako komedija najvećim delom stoji za kormilom ovog broda, povremeni upliv satire, drame, ali i misterije provlači se kroz epizode. Humor fizički i verbalni, naročito u sceni i bazenu sa Melisom Mekarti i Bobijem Kanavaleom u kojoj glavnu ulogu igra puce grožđa ili sa Samarom Viving u ulozi Instagram zvezde koja nije sigurna da li je situacija neprijatna ili gubi razum, je čista komična destka koja me je nasmejala do te mere da sam nekoliko puta vraćao scene.

Foto: Hulu / Amazon Prime

Sa druge strane u kontekstu satire “NPS” je daleko lošiji od tematski vrlo sličnog konkuretna “The White Lotus“. Dok je “Beli lotos” sociološka studija o toksičnoj privilegovanosti, “Devet neznanaca” je ipak komercijalnije i površnije analiziranje teme nesrećnih bogataša koji žele da im život bude bolji, jer joj je težište na vrcavim dijalozima, komediji i velikoj misteriji – koju čorbu kuva Nikol Kidman?

Ovo je možda jedna od retkih situacija kada je čitava glumačka postava bolja od čuvene Nikol Kidman. Iako je daleko od bilo kakve loše glume, njene kolege, naročito Samara Viving, Melisa Mekarti, Majkl Šenon i maestralna Redžina Hol kradu svaki kadar u kojem se pojave. Bljutav ruski akcenat kod Kidman i vrlo slična metodologija rada na liku Maše koja previše podseća na ranije likove koje je radila “Big Little Lies” i “The Undoing”, ostavljaju ravnodušan utisak prema zaista fantastičnoj glumici. Možda Kidman neće biti zvezda ove serije, ali svi ostali i te kako hoće.

“Nine Perfect Strangers” je najlakše rečeno “The White Lotus” na steroidima. Zabavna, povremeno emotivna društvena satira sa elementima misterije. Ne treba je preterano ozbiljno shvatiti, već pustiti je da radi to što radi jer čak i u momentima koji ne deluju kao adekvatna sociološka i psihološka studija, isijava subverzivni ton prema nasilnoj potrebi da život mora biti srećan i ispunjen po svaku cenu.

Serija "Nine Perfect Strangers"
Ocena
4.5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“Nine Perfecet Stranger” je odlična letnja limunada sa malo šećera. Dovoljno je kisleo i dovoljno je slatko. Taman kako kraj leta nalaže.

Najčitanije

Pročitaj još