Serija “Lupin”: Skriveni hit, pritajeni mediokritet

Arsen Lupen, legenda francuske literature kojem je život udahnuo Moris Leblan, je pre svega gospodin, potom lopov, ali sa moralnim kodeksom Robina Huda i mudrošću Šerloka Holmsa i na kraju antiaristokrata. Savršena uobrazilija i inspiracija za nemoćne, društveno osakaćene i finansijski posrnule ljude. U Morisovoj priči iz 1906. godine “Kraljičina ogrlica” Lupen je već sa šest godina izveo svoju prvu uspešnu pljačku. Vrlo slična, ali ekstravagantnija scena u Luvru odvija se u prvoj epizodi francuske serije “Lupin”. Sa jedne vidno inspirisana pričama Leblana, sa druge strane moderniji televizijski osvrt, koji želi da nađe svoje mesto među avanturističko-akcionom braćom na striming servisima. 

“Lupin” za relativno kratko vreme na Netflix-u je pogledalo 70 miliona pretplatnika. Ovaj tihi i skriveni hit koji se pojavio niotkuda i bez najave, štiklirao je sve kvadratiće kod publike. Pitko, dinamički brzo, ne preterano komplikovano za gledanje, poprilično naivno i pre svega šarmantno i harizmatično petodelno delo. 

Između junaka serije “Lupin” Asana i Leblanovog junaka tehnički nema razlike. I jedan i drugi su majstori prerušavanja u izvođenju nerealnih i hiperrealističnih trikova. Mada, kada fiktivni lik sa početka 20. veka niko ne prepozna jer je promenio odelo i kada to isto uradi naš moderni junak, cinični izdah je neizbežan. 

Lupen i Asan su dva lica jednog istog novčića, ali ih vode potpuno drugačiji porivi u životu. Dok je kultni lopov buntovnična subkultura i prst u oku eliti, Asan je vođen osvetničkim duhom, u stilu druge kultne priče “Grof Monte Kristo”, Aleksandra Dime. 

Foto: Netflix

Imigrant iz Senegala nije zaboravio, niti je oprostio što je njegov otac nepravedno optužen za krađu od strane bogataške porodice Pelegrini. Kako se kaže u našem narodu, osveta se služi kad se dobro ‘ladne, pa je Asan dočekao svojih (u kontekstu serije) pet sati milo za drago svima onima koji su umešali prste u tragičnu sudbinu njegovog oca. Lupen kao inspiracija Asanu vodi ga kroz nadrealne pljačkaške i špijunske podvige. Od organizovanja krađe ogrlice iz ere Marije Antoanete, preko prerušavanja u zatvorenika kako bi se infiltrirao u zatvorski kompleks, pa da udruživanja sa propalom novinarkom i spisateljicom u velikoj ideji rušenja patrijarhata porodice Pelegrini. 

Džordž Kaj, scenarista i reditelj koji je već radio na “Killing Eve”, nije se prepustio samo akciono-avanturističkom duhu priče, već kako pravila televizije nalažu, obojio je priču porodičnom dramom. Kako sećanjima Asanovog odrastanja, tako i aktuelnijom pričom o odnosu sa bivšom suprugom i sinom. 

“Lupin” izgleda fantastično i obogaćen je harizmatičnim glumcima koji imaju dobar tekst u ustima i koji i te kako znaju da ga sažvaću i šarmiraju publiku. Pojedine epizode su nešto jače nego ostale, naročito prva i treća, ali zbog relativno kratkog trajanja serije, svega pet epizoda, lako ju je progutati. 

Foto: Netflix

Sa tehničkog aspekta ne fali joj apsolutno ništa. Niti se predstavlja preterano ozbiljno, niti hiperstilizovane akcione scene špijunaže želi da pokaže kao nešto što je u realnosti izvodljivo. “Lupin” sa narativnog aspekta je čista fantazija koja nema nameru da se pravda ili da objašnjava kako je moguće da su se pojedine stvari desile. 

Krajnje naivna i površna priroda priče je stavlja u rang lake i zabave koja će brzo iscuriti iz sećanja. U sušnom periodu može biti odlična zamena za ubijanje dosade ili ubrizgavanja akcije u organizam koja nam svima nedostaje. Na duže staze “Lupin” neće preživeti u striming svetu jer za razliku od starije braće poput “Sherlock” ili “Luther” u scenarijskom smislu nema šta da traži. 

Kralj lopova, uvaženi gospodin Lupen, bio je faca početkom 20. veka, u 21. može da nas razmrda samo na kratko, jer posle ukradene ogrlice potrebno je mnogo više od “presvukao sam se, upao u zatvor i niko nije provalio – koji sam ja sebi car”. Taj trik više ne pali. 

Serija "Lupin"
Ocena
3.4
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“Lupin” je dinamična, brza, zabavna i laka serija. Istim redom će biti zaboravljena. 

Najčitanije

Pročitaj još